Kendte

Legendarisk skuespiller fylder 80: Stem på hans bedste film

Den i dag 80-årige Robert Redford har mere end 40 film som skuespiller på cv'et, men hvilken film, synes du, er den bedste? Stem her i artiklen.

Sandsynligheden for, at man aldrig har set en film med dagens helt store fødselar, Robert Redford, er meget lille. 

Den legendariske skuespiller, der torsdag fylder 80 år, har nemlig mere end seks årtiers erfaring som skuespiller. 

Siden har han dog tilføjet en række andre færdigheder på sit cv, blandt andet filminstruktør, miljøforkæmper og stifter af den årlige Sundance Filmfestival.

Men det er stadigvæk, først og fremmest, som skuespiller vi kender Robert Redford bedst. Ikke mindst, fordi han medvirket i ikke mindre end 40 film. 

Han brød for alvor igennem i 1960'erne og har medvirket i film med få års mellemrum lige siden. Senest har man for eksempel kunne opleve ham som Alexander Pierce i 'Captain America og lagt stemme til Graces far i 'Pete's Dragon'.

Vi har samlet fem af Robert Redfords mest kendte og anerkendte film. Du kan stemme på din favorit i artiklen. 

'Butch Cassidy and the Sundance Kid'

Selvom Robert Redford havde medvirket i flere film, teaterstykker og tv-serier tidligere, blev 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' fra 1969 hans helt store gennembrud. I western-filmen, der blev nomineret til hele ni Oscar-statuetter, spillede Redford den ene af hovedpersonerne "The Sundance Kid", der sammen med sin røver-kompagnon røver et tog og stikker af til Bolivia. 

Sidste stik

I 'Sidste stik' fra 1973 er Robert Redfords karakter endnu engang på kant med loven, da han spiller den småkriminelle Johnny Hooker, der forsøger at sætte et større svindelnummer op med gangsteren Doyle Lonnegan. Filmen fik syv Oscar-statuetter. 

'Vore bedste år'

Samme år spiller han Hubbell Gardiner, der har et kompliceret kærlighedsforhold med den jødiske kvinde Katie Morosky (spillet af Babra Streisand) i det romantiske drama 'Vore bedste år'. Filmen vandt to Oscar-statuetter. 

Alle præsidentens mænd

Blot et år senere medvirkede den dengang 40-årige skuespiller i endnu en Oscar-vindende film 'Alle præsidentens mænd', der handlede om Watergate-skandalen. Her spillede han og Dustin Hoffman de to nyhedsreportere Bob Woodward og Carl Bernstein. 

Mit Afrika

Som dansker følte man sig pludselig ekstra tæt på Redford, da det kom frem, at han skulle spille med i filmen 'Mit Afrika', der handler om den danske forfatter Karen Blixens liv. Her spillede Redford Karens Blixens elsker Denys Finch Hatton, og også denne film, fra 1985, høstede adskillige priser. 

Afstemning

Hvilken film med Robert Redford, synes du, er bedst?