Kendte

Leonard Cohens smukke brev til døende elsker: Jeg tror, at jeg vil følge efter dig meget snart

Leonard Cohen sendte et rørende brev til sin norske ekskæreste, Marianne Ihlen, som hun nåede at få læst op, før hun døde for en uge siden.

Det er ikke bare Suzanne og Heather, der har lagt navn til ballader af den verdensberømte, canadiske digter og sangskriver Leonard Cohen.

En af de største inspirationskilder for manden med sovekammerstemmen var hans norske ekskæreste Marianne Ihlen, som han mødte på den græske ø Hydra, der var hans faste tilholdssted i Europa.

Hun er musen bag en lang række digte og et af Cohens første og største hits fra 60'erne 'So Long, Marianne'.

Men nu er Marianne her ikke længere.

Hun døde for en uge siden, torsdag d. 28. juli, efter kort tids sygdom på Diakonhjemmet i Oslo, omgivet af sin mand, sin familie og sine venner.

I brevet stod der...

Kort før hun døde, i en alder af 81 år, nåede hun dog at få læst et brev op fra sin ungdoms store kærlighed.

Mariannes ven, Christian Mollestad, læste det op for hende lige inden hun døde. Det fortæller han til den canadiske radiostation CBC.

I brevet stod der: "Vi er kommet til det tidspunkt, hvor vi er blevet så gamle, at vore kroppe falder fra hinanden, og jeg tror, at jeg vil følge efter dig meget snart", beskriver Mollestad og fortsætter: "Hvis du rækker hånden ud efter min, så tror jeg, at du kan nå min. Og du ved, at jeg altid har elsket dig for din skønhed og din klogskab."

Cohen, som selv fylder 82 til september, afslutter brevet med: "Nu vil jeg bare ønske dig en god rejse. Farvel gamle ven".

Rørt Marianne

Som det ses i teksten nedenfor, var hendes reaktion rørende:

- Kære Leonard. Dit brev kom, mens Marianne stadig kunne tale og le og var ved fuld bevidsthed. Da vi læste brevet for hende, smilede hun, sådan som kun Marianne kunne. Hun løftede hånden, da du skrev, at du var så nær, at hun kunne nå dig, skriver dokumentaristen Jan Christian Mollestad i et svar til Leonard Cohen, som efterfølgende har postet det på sin Facebook-profil. Og teksten fortsætter.

- Det gav hende fred i sindet, at du kendte til hendes tilstand. Dine ord gav hende ekstra styrke. Ægtemanden Jan og hendes venner, som så, hvad dit brev betød for hende, vil gerne takke dig for, at du svarede så hurtigt og med sådan en kærlighed og medfølelse, skriver Mollestad videre og slutter med følgende ord:

- I hendes sidste time holdt jeg hendes hånd og nynnede din sang 'Bird on a Wire', mens hun åndede let. Og da vi forlod værelset, efter at hendes sjæl var fløjet ud af vinduet til nye eventyr, kyssede vi hendes pande og hviskede dine evige ord: So Long, Marianne.

Jan Christian Mollestad har fulgt Marianne Ihlen gennem længere tid og er nu ved at afslutte en biografisk film om hende.

Cohen blev hendes redning

Marianne Ihlen hed oprindeligt Jensen, da hun som 21-årig i 1958 giftede sig med den kendte, norske forfatter Axel Jensen og bosatte sig i Grækenland. Sammen fik de sønnen Axel junior, men efter kort tid gik ægteskabet i stykker under stormende omstændigheder, og de blev skilt.

Efter skilsmissen kom Marianne ind i et belastet kunstnermiljø på øen Hydra, hvor hun mødte Leonard Cohen.

– Leonard Cohen blev en redning for hende, han var en flot fyr. Det blev et vigtigt forhold for Marianne, siger forfatteren Petter Mejlænder, som har skrevet en biografi om Axel Jensen og dermed også fik et nært kendskab til Marianne, ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Op gennem 1960'erne levede Cohen og Ihlen sammen i et lidenskabeligt og kreativt forhold, og i 1964 dedikerede Cohen sin digtsamling 'Flowers for Hitler' til Marianne Ihlen, ligesom sangen 'So long Marianne' er skrevet om hende.

Men med tiden måtte parret indse, at deres tid som elskende var slut, og at de fremover måtte nøjes med at være sjælevenner.

I 1979 giftede Marianne sig med Jan Stang, og i de sidste år boede hun i Oslo, hvor hun blandt andet arbejdede som billedkunstner og fik sine malerier udstillet.