Kendte

20 år efter 'Strisser' på Samsø': Sådan er det gået skuespillerne

Skuespillerne fra 'Strisser på Samsø' forbindes stadig med deres roller i den populære tv-serie. De fortæller her om oplevelserne dengang og sidenhen.

'Strisser på Samsø' var den første danske tv-serie, som opnåede et seertal på over to millioner. Og for skuespillerne betød det, at de med ét slag fik stjernestatus i Danmark.

Selv om der nu er gået over 20 år siden, at den populære TV 2-serie blev optaget, delvist på Samsø og delvist på Sjælland, er der mange danskere, der i dag husker den som en af de bedste, hjemlige dramaproduktioner nogensinde.

Af samme grund forbindes flere af seriens skuespillere stadig med deres roller i 'Strisser på Samsø', hvilket har været både godt og skidt for deres efterfølgende karrierer. Her nedenfor fortæller en række af seriens nøglespillere om, hvordan de husker tiden dengang, og hvordan det er gået dem siden.

Lars Bom: Jeg følte mig sindssygt privilegeret

Især for Lars Bom har Samsø-serien haft en epokegørende indflydelse på hans skuespillerkarriere.

Efter i en årrække at have lagt stemme til Bamse i DRs børneprogram 'Bamses billedbog', fik han som 36-årig den altoverskyggende hovedrolle som københavnerstrisseren Christian Torp, der efter en tragisk skudepisode flytter til Samsø for at udgøre lovens lange arm blandt øboerne.

- Dét at være hovedfigur i en tv-serie har jo først og fremmest været enormt befordrende for min karriere. I forbindelse med, at serien havde premiere, fik jeg tilbudt rigtig mange andre skuespillerjobs, så bagefter havde jeg en stor opgave med at håndtere tilbuddene og sige til og fra. Men jeg følte mig sindssygt privilegeret, siger Lars Bom til TV 2 og fortsætter.

Min egen tankegang ligger meget langt væk fra det at være politibetjent

Lars Bom, skuespiller

- Bagsiden af medaljen er selvfølgelig, at man bliver sat i bås med sin rolle, så folk tror, man ikke kan andet. Jeg fortsatte jo i samme genre i 'Rejseholdet'. Det er egentlig sjovt, for min egen tankegang ligger meget langt væk fra det at være politibetjent. Derfor har jeg også forsøgt at komme væk fra det image ved at spille alle mulige typer af roller på teatret. Ud af de mere end 80 produktioner, jeg har medvirket i, har jeg aldrig spillet politimand, konstaterer Lars Bom med et grin.

Hvorfor det lige netop var ham, der fik titelrollen i 'Strisser på Samsø', ved han egentlig ikke. For han var til casting på flere af seriens karakterer. Men måske var det hans samspil med Amalie Dollerup i rollen som strisserens datter Sille, der gjorde udslaget.

- Jeg havde et helt særligt forhold til Amalie, for jeg spillede jo hendes far. På en måde var det også et far-datter forhold, vi opbyggede. Hun var simpelthen så sød og dygtig. Faktisk var hun den mest disciplinerede af os allesammen på holdet. Hun sad på en stol og ventede tålmodigt på, at det blev hendes tur til at gå på, og hun var altid velforberedt, glad og smilende, husker han med varme i stemmen.

Har ufatteligt mange dobbeltgængere

Umiddelbart efter premieren på 'Strisser på Samsø' i 1997 oplevede Lars Bom at blive udsat for en regulær menneskejagt af fans, som ville hilse på ham, tage billeder af ham og have hans autograf.

- Jeg kan blandt andet huske, at jeg sad på Samsøfærgen sammen med min familie, fordi vi skulle over til et arrangement i forbindelse med premieren, da der pludselig stod en endeløs række af skoleelever foran os, som ville have min autograf. Mine børn, som var små på det tidspunkt, var helt paf, fordi de ikke forstod, hvad der foregik, fortæller den nu 55-årige skuespiller.

Lige siden har Lars Bom været et fluepapir for fans i alle aldre. Ikke mindst for jævnaldrende mænd, som kan genkende sig selv i ham.

- Jeg har fundet ud af, at jeg har ufatteligt mange dobbeltgængere. Jeg er i hvert fald ramt ned i et hav af mænd, som synes, at de ligner mig, og gerne vil have taget et billede sammen med mig. Men det er nok heller ikke så underligt, for jeg er nok lidt af en gennemsnitsdansker. Med en almindelig gennemsnitshøjde, blå øjne og skaldet isse, som mange mænd i min alider jo har, siger han med et lille grin og tilføjer, at han kun synes, det er sjovt og hyggeligt at blive kontaktet af folk.

Teater og cykelløb

Efter sin signaturrolle i 'Strisser på Samsø' blev Lars Bom i 2000 tilbudt roller i to DR-produktioner, nemlig som chauffør Johnny Olsen i 'Rejseholdet' og som den historiske person Arthur Næslund i miniserien 'Edderkoppen'. Herefter har han medvirket i en række øvrige tv-serier og film, deriblandt 'Klatretøsen' og 'Max Pinlig', og været frontfigur i tv-reklamer for teleselskabet Onfone.

Men det er først og fremmest teatret, der har været omdrejningspunktet for hans karriere i de senere år.

- Lige nu er jeg i gang med prøver til 'Lille mand hvad nu' på Mungo Park. Og ud over, at jeg selv er skuespiller, har jeg også instrueret et teaterstykke til Snoghøj Højskole, og så underviser jeg i blandt andet kameratryghed på Københavns Film & Teaterskole, fortæller Lars Bom, som desuden bruger en del kræfter på sin store passion, cykling, som han kombinerer med velgørenhed.

- Jeg har været med til at starte projektet HOPE Cycling, som går ud på at træne folk op til at deltage i verdens hårdeste motionscykelløb La Mamotte og samtidig samle penge ind til fattige børn og unge i Filippinerne, lyder det fra den foretagsomme skuespiller.

Amalie Dollerup: Mange synes stadig, det er seriEN

Amalie Dollerup var bare 10 år gammel, da hun begyndte optagelserne til 'Strisser på Samsø' i rollen som Sille Torp. Det var dog ikke hendes skuespiller-debut, da hun et par år tidligere medvirkede i miniserien 'Kun en pige', hvor hun spillede en meget ung Lise Nørgaard.

Den i dag 30-årige skuespiller husker perioden på Samsø-holdet som en hyggelig og god tid.

- Det gav mig mange gode optagelser at være med i serien. Optagelserne strakte sig jo over tre år, så vi skuespillere fik et meget tæt forhold til hinanden. Jeg blev også en stor fan af selve øen Samsø, som jeg ikke kendte noget til dengang, siger Amalie Dollerup til TV 2 og fortsætter.

- Der er mange på min alder og opefter, som siger til mig, at de tydeligt husker 'Strisser på Samsø', og stadig synes, det er seriEN! Den.har jo sat sig præg på dansk drama med sin særlige blanding af spænding og charme, og jeg må indrømme, at også selv er rigtig glad for den, konstaterer hun. Se Amalie Dollerup i samspil med "strisser-far" Lars Bom i klippet nedenfor.

Nu gælder det 'Badehotellet'

Da Amalie Dollerup var så ung, da hun fik rollen som Sille, er der mange i dag, der slet ikke er klar over, at hun engang var "strisserens datter". Så hun forbindes ikke på samme måde med 'Strisser på Samsø' som hendes tv-far, Lars Bom.

- Folk genkender mig heldigvis mest for 'Badehotellet' i dag, og det er jeg glad for, erkender Amalie Dollerup, der med rollen som den forkælede grossererdatter Amanda Madsen har været så heldig at få succes med endnu en central karakter i en populær TV 2-serie med seertal på over halvanden million.

- Det er så dejligt, at 'Badehotellet' har skabt et univers, som kan engagere folk i alle aldre. Der er rigtig mange, der fortæller mig, at de ikke kan vente på fjerde sæson, så de kan få svaret på, hvordan det går med Amanda og alle de andre på og omkring det nordjyske badehotel, siger den Bodil- og Robert-nominerede skuespiller.

Ud over tv-serier og film har Amalie Dollerup medvirket i mange teaterforestillinger og i de senere år også i musicals som 'Den eneste ene', 'I love Musicals' 1 og 2, hvor hun har demonstreret sin flotte sangstemme. I starten af 2017 kan hun opleves i 'Saturday Night Fever', hvor hun har den kvindelige hovedrolle over for Silas Holst.

Andrea Vagn Jensen: Jeg farvede mit hår sort

For Andrea Vagn Jensen er rollen som strisserens sekretær Ulla Snedker på samme måde som for hendes medspiller Lars Bom blevet en vigtig del af hendes skuespilidentitet. Og hun bliver også stadig konfronteret med spørgsmålet: Er du ikke hende der fra 'Strisser på Samsø'?

- Gennem tiden har jeg fået masser af reaktioner på rollen, og det forsvinder aldrig. Serien var et folkeligt gennembrud for Lars og jeg, og hele holdet blev verdensberømte i Danmark på ét sekund. Det var så slemt, at jeg kort efter premieren måtte farve mit hår sort for at undgå den konstante opmærksomhed, siger Andrea Vagn Jensen til TV 2.

En succes er ikke nødvendigvis et stort plus karrieremæssigt.

Andrea Vagn Jensen, skuespiller

Selv om den nu den nu 50-årige skuespiller holder meget af den populære 90'er-krimiserie, som hun kalder for "skøn og Lynch-agtig", mener hun også, at den gav visse begrænsninger for hendes videre karriere.

- En succes er ikke nødvendigvis et stort plus karrieremæssigt. Dengang stod tv-kanalerne ret skarpt over for hinanden, og jeg føler, at rollen lukkede af for DR-produktioner i nogle år og skabte forhindringer for mig, lyder det fra Andrea Vagn Jensen, der dog i 2016 har fået en rolle i DR-satsningen 'Bedrag'. Se Andrea Vagn Jensen i intimt samspil med Lars Bom i klippet herunder.

Fra Strisser-darling til Shakespeare-dronning

Ligesom Lars Bom har Andrea Vagn Jensen siden 'Strisser på Samsø' medvirket i en række børneproduktioner, deriblandt 'Ørkenens juvel' og tv-julekalenderen 'Jesus og Josefine', og hun har også tilbragt meget tid på de skrå brædder. For øjeblikket gælder det et solo-show for Hamletscenen i Helsingør.

- I 'Dronning G. Univers' spiller jeg Hamlets mor, dronning Gertrud, i en moderne udgave, hvor hun er en ambitiøs karrierekvinde. For selv om Shakespeares stykke er 400 år gammelt, kan det nemt omsættes til nutiden, forklarer Andrea Vagn Jensen, som til efteråret skal på turné til blandt andet Kina og Sydkorea med en helt anden fortolkning af 'Hamlet'.

- Jeg spiller også dronning Gertrud i teater Republiques opsætning af 'Tiger Lillies Hamlet'. Det er en meget fysisk og musikalsk, performance-agtig forestilling. Så det er samme rolle i to sindssygt forskellige udgaver, lyder det med et grin fra skuespilleren, der i øvrigt har måttet takke nej til et tredje tilbud om en rolle som dronning Gertrud.

Også i udlandet har man fået øjnene op for Andrea Vagn Jensens evne til at spille stærke kvinderoller, og i 2015 fik hun som  eneste kvinde på rollelisten tilbud om at medvirke i BBC's stort anlagte vikinge-dramaserie 'The Last Kingdom'. Selv om hun måtte lide den tort at dø allerede sidst i første afsnit, som hun selv udtrykker det.

På den danske tv-front kan Andrea Vagn Jensen til efteråret opleves i tredje sæson af 'Dicte' og anden sæson af 'Bedrag', ligesom hun dukker op i biograferne i 'Klassefesten 3: Dåben'. Læs et længere interview med Andrea Vagn Jensen her.

Finn Storgaard: Det var en ønskerolle

En af grundene til, at 'Strisser på Samsø' har sit helt eget særpræg og en magisk, mystisk stemning, er de skæve eksistenser, som indtager persongalleriet. Deriblandt det umage ægtepar Dorthe (øens præst, som spilles af Lotte Arnsbjerg) og Keld Bløndal.

Sidstnævnte er især svær at gøre sig klog på, når han tilsyneladende lukker øjnene for sin kones utilslørede interesse for en god del af øens øvrige mandlige beboere, ikke mindst den nye strisser. Ifølge skuespilleren bag, Finn Storgaard, var det netop mystikken ved Keld, der gjorde det fornøjeligt at spille rollen.

Seerne skal gerne stille sig spørgsmålet: Hvorfor gør han det?

Finn Storgaard, skuespiller

- Det var en ønskerolle. For er der noget, jeg virkelig godt kan lide, så er det at fremstille personer, som er blevet slået skæve på et tidspunkt i deres liv. Seerne skal gerne stille sig spørgsmålet: Hvorfor gør han det?, siger Finn Storgaard, som da heller ikke ønsker at komme med en facitliste til Keld Bløndal, selv om han har kreeret sin egen baggrundshistorie om ham for at kunne spille rollen så troværdigt som muligt. Se klip med Finn Storgaard og Lotte Arnsbjerg som det umage præstepar nedenfor.

Blev headhuntet fra New York til Samsø

Finn Storgaard, som er uddannet på Det Kongelige Teaters elevskole tilbage i 1968, fik sin tv-debut i rollen som Tue i 'Huset på Christianshavn' i 1970 og har siden medvirket i tv-serier som 'Matador', 'Landsbyen' og 'TAXA'.

Men det kom som en stor overraskelse for ham, da han i 1996 blev tilbudt rollen som Keld Bløndal i 'Strisser på Samsø'.

- På det tidspunkt havde jeg lejet en lejlighed i New York sammen med min kone (skuespilleren og kunstneren Lotte Horne, red.), fordi vi ville studere method acting derovre. Så jeg følte mig jo meget interessant, da jeg blev kontaktet af filmselskabet, som ville headhunte mig til en tv-serie hjemme i Danmark, lyder det stolt fra Finn Storgaard.

Han husker perioden med 'Strisser på Samsø' som en tid med mange gode oplevelser, et super godt hold og en meget dygtig fotograf. Ligesom sine medspillere bliver han også stadig koblet sammen med sin rolle i serien.

- Folk kan godt finde på at spørge, hvad ham Keld ellers kiggede på - udover fugle, konstaterer Finn Storgaard med et grin.

Bruger det meste af sin tid på kunst

Selv om Finn Storgaard endnu ikke har afsluttet karrieren som aktiv skuespiller, bruger han i dag det meste af sin tid på en anden form for kunst, nemlig billedkunst. Og her arbejder han både selvstændigt og i samarbejde med sin kone gennem 47 år, Lotte Horne, som han mødte på Det Kongelige Teaters elevskole i sin tid.

- Al kunst udspringer af samme kilde, så det er bare en anden måde at udrykke sig på, når man står i et atelier og laver billeder. Jeg har fundet mit eget udtryk ved at bruge gamle skiferplader som lærred for mine malerier, fortæller 72-årige Finn Storgaard, der sidst i august har fernisering på en udstilling med kunstnergruppen Newyorkerne, som han og hans hustru tog initiativ til for nogle år siden.

Udover selv at være udøvende kunstner, arbejder Finn Storgaard også som anmelder af udstillinger til Kunstavisen, og indimellem siger han også ja til at indtale speaks til tegnefilm, heriblandt har han lagt stemme til figurer i Disney-filmene 'Find Nemo' og 'Flyvemaskiner'.

'Strisser på Samsø' er sommeren igennem blevet vist på TV 2 Charlie - alle afsnittene kan desuden ses lige nu på TV 2 Play