GO'

Danskerne er blevet over 10 cm højere: Høje Go' Morgen-værter møder overmænd

Louise Wolff og Michael Robak er begge høje mennesker, men ved siden af to af Danmarks højeste, Chris på 218 cm og Tilde på 195, er de små.

'Go' morgen Danmark' fik torsdag besøg af to af landets højeste mennesker, nemlig Tilde Dyring Weidlich på 1,95 og Chris Christoffersen på 2,18 meter.

Og for værterne Louise Wolff og Michael Robak, som måler henholdsvis 1,78 og 1,90 og dermed er vant til at rage op over de fleste af deres respektive kønsfæller, var det en noget uvant oplevelse at stå ved siden af et par "overmænd".

- Jeg prøver at strække mig lidt, men det hjælper ikke rigtig noget, lyder det fra Michael Robak, da han præsenterer Danmarks næsthøjeste mand, basketballspilleren Chris Christoffersen, som kun er én centimeter fra at være den højeste dansker. Også sekretæren Tilde Dyring Weidlich rager et godt stykke op over Robak.

Professor: Derfor bliver vi højere

Som en international undersøgelse netop har fastslået, er danskerne p.t. verdens femtehøjeste folkefærd, og i løbet af de seneste 100 år er danske mænd i gennemsnit vokset 11,4 centimeter, mens kvinderne har lagt 10 centimenter til højden.

Men ifølge professor i folkesundhed ved SDU, Jesper Lier Boldsen, er det hverken generne eller kosten, som har den største indflydelse på, at danskerne - og i det hele taget de velstillede, nordeuropæiske befolkninger - skyder i vejret. Det handler nemlig om psykologi og kemi.

- Når man kan positionere sig i samfundet, vil man gerne være ligesom de andre. Og hvis man er en lille én, der i puberteten går sammen med nogle, der er meget højere (...), udløser det nogle hormoner, formentlig i hjernen, som sætter gang i væksten. Sådan at man, hvis man skal sige det meget populært, bliver så høj, som man gerne vil være, lyder den overraskende forklaring fra Jesper Lier Boldsen.

Vi er tæt på at nå maksimalhøjden

Men selv om eksempelvis Chris Christoffersen og Tilde Dyring Weidlich er meget tilfredse med deres ekstreme højde, som giver dem flere fordele end ulemper, mener profressor Jesper Lier Boldsen ikke, at danskerne vil vokse yderligere 10 centimeter i de kommende 100 år.

- Jeg tror, vi er tæt på at nå den højde, som danskerne nu engang genetisk er lavet til at have, mener professoren, som tilføjer, at der også vil være sundhedsmæssige konsekvenser, hvis vi overstiger den naturlige maksimalhøjde.

- Der er en byggeplan, lavet for mennesker fra naturens side. Og vi er ikke lavet til at være giraffer, for så vil vores knogler bryde sammen, vores hjerte vil ikke kunne klare det. Der vil være rigtig mange problemer. Så en moderat højde, nogenlunde af gennemsnitshøjde - man kan godt være 10, 15 eller 20 centimeter højere end mig uden af have problemer. Men hvis man bliver en halv eller en hel meter højere end mig, bliver det for meget, konstaterer han.