'Vild med dans'-stjernens svære år: Jeg har mistet en del af mig selv

Den professionelle danser Morten Kjeldgaard har siden 'Vild med dans'-finalen i november mistet sin far til kræft og er blevet single.

Jublen og klapsalverne ville ingen ende tage.

Der stod han, danseren Morten Kjeldgaard, midt i Arena Horsens og blev hyldet af tusindvis af danskere.

Hyldet for, sammen med skuespilleren Stephania Potalivo, at have danset sig til en flot andenplads i 'Vild med dans' – Morten Kjeldgaards bedste placering nogensinde i dansekonkurrencen.

Den, der måske klappede allerhøjst af Morten Kjeldgaard den aften, var hans far, 64-årige Bo.

For hvis der er en, der altid har været stolt af Morten Kjeldgaard, og særligt hans deltagelse i 'Vild med dans', så var det Bo Kjeldgaard.

Men 'Vild med dans'-finalen sidste år blev Morten og Bos sidste store oplevelse sammen.

Tre måneder senere, i februar i år, døde Bo Kjeldgaard af lymfekræft.

- Sidste års finale symboliserer noget helt særligt for mig, fordi den minder mig sindssygt meget om min far. Når jeg tænker tilbage på den aften, så tænker jeg på, at han var der, og hvor meget det betød for ham at være der. Set i bakspejlet er jeg rigtig glad for, at jeg kunne give ham den oplevelse. Det gjorde på en eller anden måde det at miste ham en lille smule lettere, siger Morten Kjeldgaard til TV 2.

Mistede halvdelen af sig selv

Morten Kjeldgaard i 'Vild med dans'

  • 2015: Stephania Potalivo (2. plads)
  • 2014: Ditte Ylva Olsen (4. plads)
  • 2013: Maria Lucia Heiberg Rosenberg (10. plads)
  • 2009: Line Baun Danielsen (8. plads)

Den i dag 31-årige danser er født og opvokset i Nørresundby ved Aalborg og har altid haft et tæt forhold til sin far.

Det var faderen, der gav teenageren Morten Kjeldgaard troen på, at han skulle gå efter sine drømme og ikke bukke under for den mobning, han blev mødt med i sine skoleår på grund af sin ”feminine” fremtoning og sin interesse for dans.

- Jeg har altid tvivlet meget på mig selv og ikke følt, jeg har været god nok. Men min far hjalp mig med at finde troen på mig selv, siger Morten Kjeldgaard.

Det var midt under 'Vild med dans' sidste år, Morten Kjeldgaard fik besked om, at hans far var syg med kræft.

I december fik familien at vide, at han var erklæret rask, men ud af det blå vendte kræften tilbage, og der var ifølge lægerne ikke noget at gøre. I februar valgte familien at slukke for hans respirator.

- Det var helt vildt forfærdeligt at miste ham. Man føler, man mister en del af sig selv. Og det er jo så det, man skal lære at leve med efterfølgende; man skal bygge den del op, man føler, man har mistet, og så klare sig selv. Det der med at ringe hjem og snakke med ens forældre er en slags frirum, og det frirum mister man pludselig halvdelen af, siger Morten Kjeldgaard.

Det er to mennesker, som jeg var meget tæt på, der på hver sin måde ryger ud af ens liv. Så selvfølgelig kommer man til at føle sig mere alene, det er klart.

Morten Kjeldgaard

I barndomshjemmet i Nørresundby er faderens stol i køkkenet og hans billardbord i det ene værelse blevet fjernet, og selvom det hele føles anderledes, prøver både Morten Kjeldgaard, hans storebror og ikke mindst hans mor at få livet til at gå videre.

Morten Kjeldgaard er imponeret af sin mor og den måde, hun har tacklet sin mands død på.

- Jeg kunne godt have frygtet, at min mor ville ryge ned i et sort hul, da hun mistede min far, hun havde været sammen med i så mange år. Men hun har været så megasej til at hive sig selv op af sofaen og komme ud og gøre en masse ting. Hun lader ikke livet gå forbi.

Alt er vendt på hovedet

Kun få måneder efter at have sagt et sidste farvel til sin far valgte Morten Kjeldgaard og hans kæreste, Vegard Kristiansen, at gå hvert til sit efter tre års forhold.

Selvom der er tale om to vidt forskellige måder at miste på, så har de sammenlagt betydet en stor omvæltning på ganske kort tid for Morten Kjeldgaard.

- Alt det, man har været vant til, bliver vendt 100 procent på hovedet, og nu er alting anerledes. Det er supermærkeligt, svært og uvirkeligt, siger han og fortsætter:

- Det er to mennesker, som jeg var meget tæt på, der på hver sin måde ryger ud af ens liv. Så selvfølgelig kommer man til at føle sig mere alene, det er klart.

Han er dog god til at være alene, forsikrer Morten Kjeldgaard, der da heller ikke har haft tid til at bruge alt for meget tid alene i den lejlighed, som han tidligere delte med sin ekskæreste.

Der er nemlig fuld fart på karrieren for den populære danser.

Drømmer om større musicalroller

Hele foråret har han medvirket i Tivoli-musicalen 'Hairspray', og i øjeblikket kan han opleves i genopsætningen af 'Dirty Dancing' i Operaen i København.

Til efteråret tager sidste års "runner-up" endnu en omgang på dansegulvet i 'Vild med dans', og til foråret 2017 er han så med i endnu en musical, nemlig 'Saturday Night Fever'.

Men den 31-årige danser, der primært har gjort sig som en del af ensemblet i de musicals, han har medvirket i, håber på, at fremtiden byder på flere – og gerne større – roller.

- Jeg gad godt få lov til at prøve mig selv af i en større rolle og udvikle mig på den måde. Dansen må selvfølgelig gerne være en del af det, siger Morten Kjeldgaard og afslører, at hans største drøm ville være at spille med i musicalen 'Priscilla, Queen of The Desert', der er bygget på kultfilmen af sammen navn.

Øverst i Morten Kjeldgaards kalender står dog hans femte omgang 'Vild med dans' – og naturligvis håbet om at gå hele vejen og vinde det trofæ, han var så snublende tæt på sidste år.

Og han vil gøre, hvad han kan, sammen med sin nye og endnu unavngivne partner, siger han.

- Hele stemningen i Horsens sidste år er motivation nok i sig selv til at ville nå finalen igen. Jeg har aldrig oplevet noget så vildt. Og jeg vil gøre alt for at få lov til at opleve det igen.

Se eller gense Morten Kjeldgaard og Stephania Potalivos freestyle og jive fra 'Vild med dans'-finalen i november herunder.