Kendte

Hvad er op og ned? Swift i åben krig med Kardashian og Kanye West

Taylor Swift og Kardashian West-klanen er røget i totterne på hinanden. Forvirrende blanding af fiktion og virkelighed, mener musikekspert.

En fejde, der efterhånden har stået på i syv år, er brudt ud i lys lue.

Rapperen Kanye West og sangerinden Taylor Swift er nemlig dybt uenige om en linje i sangen: 'Famous'.

Ordene lyder: "I feel like me and Taylor might still have sex. Why? I made that bitch famous", og det er Kanye West, der står bag sangen og en dertil kontroversiel video med nøgne voksfigurer, der skal forestille kendte mennesker - blandt andet Taylor Swift. 

Teksten betyder oversat "Jeg tror, at Taylor og jeg stadig kunne ha' sex. Hvorfor? Jeg gjorde den kælling berømt", og uenigheden handler om ordet 'bitch', og om hvorvidt Swift kendte til ordlyden, før sangen blev udgivet. 

Optog samtale 

Kanye West har tidligere udtalt, at de to havde en timelang samtale om linjen - og at Swift var helt okay med den.

Men 'Shake it Off'-sangerinden har benægtet kendskab til ordene, og sagen mellem de to musikere eksploderede søndag, da Kanye Wests kone, Kim Kardashian West, valgte at lægge telefonsamtalen mellem de to verdensstjerner op på Snapchat.

En samtale, der viser, at Taylor Swift og Kanye West i hvert fald har haft en venskabelig snak om sangen - men som ikke direkte beviser, at Swift kendte til den afgørende ordlyd 'bitch'. Lige præcis den bid af sangen bliver nemlig ikke nævnt i videoen.

Det har fået Swift til mandag at adressere sagen på de sociale medier, hvor hun blandt andet skriver: 

- Det øjeblik Kanye West i hemmelighed optager dit telefonopkald og så poster Kim det på internettet.

Forvirrende sammenblanding af kunst og virkelighed

Musikanmelder og vært på podcastprogrammet Politikens Poptillæg, Lucia Odoom, fortæller til TV 2, at de to musikeres fejde har udviklet sig til en mærkelig sammenblanding af kunst og virkelighed. 

- Det er interessant, at den her krig både bliver bekæmpet gennem musikken, når han kalder hende bitch i sin sang ’Famous’, når han laver en video, hvor hun ligger nøgen som en voksfigur - og når han tager en pris fra hende offentligt ved et award show. Og så i den her underlige forlængelse af virkeligheden, som sociale medier er.

De sociale medier udvisker det smukke i den fiktion og gør det svært at forstå, hvornår det er navlepilleri og personligt fnidder og hvornår det er sjov og ballade og polemik. 

Lucia Odoom, musikanmelder og podcast-vært

Musikanmelderen mener, at der er stor forskel på at skrive en sang eller lave en musikvideo, hvor man angriber den anden - og så dramaet på de sociale medier. Det er forvirrende, fordi man bliver i tvivl om, hvad der er fiktion. 

- Folk har alle dage haft fejder i sange. Det bliver fiktion, når folk skændes i sange, bøger eller rapvers, og det er underholdning. Men de sociale medier udvisker det smukke i den fiktion, og gør det svært at forstå, hvornår det er navlepilleri og personligt fnidder, og hvornår det er sjov og ballade og polemik, siger Lucia Odoom. 

"Den eksisterer ikke, for det skete aldrig"

Taylor Swift kalder det et "karaktermord", at hun er blevet beskyldt for at være løgner, når hun ikke kendte hele konteksten. 

- Hvor er videoen med Kanye, der fortæller mig, at han ville kalde mig 'bitch' i hans sang? Den eksisterer ikke, for det skete aldrig, skriver hun i en besked på de sociale medier. 

- Jeg ville gerne tro Kanye, da han sagde, at jeg ville elske sangen. Jeg ville gerne have, at vi skulle have et venskab. Han lovede at spille sangen for mig, men gjorde det aldrig, skriver Swift og frabeder sig at være en del af en historie, der går tilbage til 2009.

Her hentyder Taylor Swift til det anstrengte forhold de to musikere har haft til hinanden siden 2009, hvor Kanye West afbrød Swifts takketale ved MTV Music Video Awards. 

Swift vandt prisen for 'Bedste kvindelige musikvideo' med musikvideoen til 'You belong with me', men Kanye West tog affære på scenen, da han mente, at Beyoncé havde fortjent prisen for musikvideoen til 'Single Ladies'. 

I 2009 afbrød Kanye West Taylor Swifts takketale, da hun modtog prisen for bedste kvindelige musikvideo ved MTV Video Music Awards.

Indirekte sviner ved Grammy-uddelingen

Så sent som februar i år svinede Taylor Swift indirekte Kanye West i sin takketale ved Grammy-uddelingen i kølvandet på 'Famous'-sangen.

- Som en kvinde, der vandt en 'Grammy' for 'Årets Album' to gange, vil jeg gerne sige til alle unge kvinder derude: Der vil være folk undervejs, som vil forsøge at underminere jeres succes eller tage æren for jeres bedrifter eller jeres berømmelse, sagde sangerinden blandt andet under sin takketale, da hun havde vundet prisen for 'Årets bedste album'. 

Mandag aften har Kanye West endnu ikke kommenteret den seneste drejning på de sociale medier, men hustruen, Kim Kardashian, hentyder til sagen ved at opfordre til, at man følger hende på Snapchat. 

Det er den anden store omgang mudderkast i offentligheden, Taylor Swift har været blandet ind i i løbet af ganske få dage.

I sidste uge sendte eks-kæresten Calvin Harris en byge af Twitter-beskeder afsted mod sangerinden, efter at det kom frem, at hun under et pseudonym står bag teksten til hans seneste hit.