Kendte

Sådan er det gået dem efter Langt fra Las Vegas: - "Man" må overhovedet ikke være sådan i dag

Tv-serien 'Langt fra Las Vegas' blev kendt og elsket for sin grovkornede humor. En humor som en af seriens skuespillere, Klaus Bondam, savner i dag.

Han er en af de måske mest kontroversielle og excentriske karakterer på dansk tv nogensinde, Klaus Bondams figur i sitcom'en 'Langt fra Las Vegas', Niels Buckingham.

Niels Buckingham, der især huskes for sin forkærlighed for læbepomaden "immergeil", var fuldstændig uden filter og var både pervers, sexistisk og racistisk og blev symbol på en sort og meget politisk ukorrekt humor.

En type humor som er så godt som forsvundet i dag, mener Klaus Bondam.

Se før- og nu-billeder af alle skuespillerne fra 'Langt fra Las Vegas' nederst i artiklen.

- Min generation med Casper, Frank og Lars og også Hella Joof, Paprika Steen og Peter Frödin havde sådan en befriende form for ironi og sarkasme. Sådan må "man" overhovedet ikke være i dag. I dag er det hele så mega seriøst. Nogle gange får jeg bare lyst til at råbe til unge mennesker "lad være med at være så selvhøjtidelige", siger Klaus Bondam, der i dag er direktør i Cyklistforbundet, til TV 2.

Fakta om 'Langt fra Las Vegas'

  • Blev sendt på TV 2 ZULU i perioden februar 2001 - november 2003.
  • Bestod af fem sæsoner med i alt 53 afsnit.
  • Er skrevet af Casper Christensen og Frank Hvam.
  • Blev kåret som 'Årets Comedy' i både 2002 og 2003 ved TV Prisen.
  • Ud over de skuespillere, som fremgår nederst i denne artikel, medvirkede også Mikael Wulff og Stine Stengade i seriens første sæson.

Et eksempel på den sorte humor ser man i en af Klaus Bondams yndlingsscener fra 'Langt fra Las Vegas'. Nemlig en scene hvor han skal lave en hårkur på Liva, der spilles af Iben Hjejle, som består i at give hende en lørdagskylling på hovedet.

- Iben Hjejle var jo på det tidspunkt, hvad Nikolaj Coster-Waldau er i dag; hun var en international stjerne. Så det var et helt fantastisk job at få lov til at proppe en halvrå kylling ned over hovedet på hende. Det var godt fundet på af Casper og Frank, siger han.

Tænder på at gå lige til grænsen

Det er 13 år siden, at den sidste sæson af 'Langt fra Las Vegas' rullede over de danske tv-skærme, men tv-serien står stadig som et af højdepunkterne i Klaus Bondams karriere.

- 'Langt fra Las Vegas' har betydet og betyder stadig enormt meget for mig. Det var en fantastisk ting at være med i, både kunstner- og humormæssigt. Jeg var totalt på med det samme, da jeg blev spurgt. Det der med at gå lige til grænsen tændte mig, og det var der virkelig plads til i den serie, siger Klaus Bondam.

Den har en klangbund hos nogen, som ikke har set den før... og den kan sagtens blive vist på TV 2 CHARLIE om 20 år.

Klaus Bondam om 'Langt fra Las Vegas'' succes

Da optagelserne til 'Langt fra Las Vegas' begyndte i 2000, var Klaus Bondam teaterchef på Grønnegårds Teatret i København, og mange af hans venner fra skuespilmiljøet rynkede lidt på næsen over, at han valgte at involvere sig i en tv-serie, der kombinerede standuppere og comedy.

- Det var ikke rigtig "fint nok" i skuespillerkredse, siger Klaus Bondam.

En uventet succes

Det var da også i yderst primitive rammer, at den første sæson af tv-serien, der er skrevet af Casper Christensen og Frank Hvam, blev indspillet. Ifølge Klaus Bondam så man fra produktionsselskabets side mere serien som et eksperiment, end som noget der skulle blive en succes. 

Men en succes blev det. Seerne fulgte ivrigt med i handlingen på tv-stationen Jump Start og det farverrige persongalleri, der ud over Bondams Niels Buckingham også talte blandt andre Kenny Nickelman (Frank Hvam), Robert Dølhus (Lars Hjortshøj) og Lisa (Katja Kean).

- Som skuespiller er du opdraget til at skulle kunne forklare, hvordan du kommer fra A til B. Men jeg husker, at Lars Hjortshøj engang sagde til mig, at det jo er fuldstændig ligegyldigt, så længe pointen er morsom. Det passede mig enormt godt, at jeg ikke behøvede at redegøre for alting, siger Klaus Bondam.

Afstemning

Hvem er din favoritkarakter i 'Langt fra Las Vegas'?

"Forfulgt" af Buckingham

I årene der er gået, siden han medvirkede i 'Langt fra Las Vegas', har Klaus Bondam beskæftiget sig med noget helt andet end skuespil. 

I 2006-2009 var han teknik- og miljøborgmester og i 2010 beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. I 2011-2014 arbejdede han som institutleder ved Det Danske Kulturinstitut i Bruxelles, og siden 2014 har han været direktør i Cyklistforbundet.

I begyndelsen af sin politiske karriere kæmpede Klaus Bondam dog med at slippe af med sin rolle som Niels Buckingham. Fordi serien var blevet så stor en succes, associerede mange ham nemlig med den rolle, han havde spillet serien.

- Der var ingen tvivl om, at det, at jeg var et kendt ansigt, gav mig et rygstød i forhold til min karriere som politiker. Men jeg havde ikke troet, at det billede, som danskerne havde fået af mig fra 'Langt fra Las Vegas' og min deltagelse i 'Vild med dans', havde fæstet sig så voldsomt, som det var tilfældet. Det var lidt af et chok, at jeg skulle kæmpe ekstra meget for at blive taget alvorligt, siger Klaus Bondam.

Selv den dag i dag bliver Klaus Bondam fortsat kendt på gaden som Niels Buckingham, hvilket han er stolt over. Genkendelsen skyldes, at serien mere end et årti efter sin udgivelse stadig tiltrækker et nyt og yngre publikum, mener han.

- Den har stadig en klangbund hos nogen, som ikke har set den før. En af værdierne i serien er, at den ikke har nogen tidsmæssige referencer. Her er ikke noget med mobiltelefoner, Facebook og den slags, og derfor kan den sagtens blive vist på TV 2 CHARLIE om 20 år, siger Klaus Bondam.

En af Klaus Bondams yndlingsscener fra 'Langt fra Las Vegas' er "den med beslutningenkyllingen". Husker du den? Se scenen her.

Det laver skuespillerne i dag

13 år er gået, siden sidste sæson af 'Langt fra Las Vegas' blev sendt på TV 2 ZULU. 

Herunder kan du se, hvad de syv hovedrolleindehavere har lavet, siden tv-serien sluttede. Ved at trække i pilen på billederne, kan du se billeder af skuespillerne fra dengang, de medvirkede i 'Langt fra Las Vegas'.

Casper Christensen

Casper Christensen har ikke just gået stille med dørene, siden 'Langt fra Las Vegas' sluttede i 2003. Sammen med sin faste makker Frank Hvam har han opnået stor succes med tv-serien 'Klovn', som siden også er blevet fulgt op af to film, der har været store biografsucceser. Manuskriptet til den første film er sågar blevet solgt til komikeren Sascha Baron Cohen, som planlægger at lave en amerikansk genindspilning af filmen.

Ved siden af 'Klovn'-universet har Casper Christensen haft flere værtstjanser på TV 2, blandt andet på programmerne 'Grib mikrofonen', 'Deal No Deal' og talkshowet 'ALOHA!', ligesom han også har været medejer af både en natklub og en restaurant i København.

Til august begynder Casper Christensen sammen med Frank Hvam indspilningerne på makkerparrets kommende film 'De første danske jordbær', der får premiere til foråret 2017.

Casper Christensen
Casper Christensen i Langt fra Las Vegas.

Frank Hvam

Frank Hvam har sammen med Casper Christensen stået bag tv-serien 'Klovn' og de to 'Klovn'-film, som udkom i henholdsvis 2010 og 2015.

For sin rolle som sig selv i den første film modtog Frank Hvam en ZULU Award som 'Bedste skuespiller'. Også på standupscenen har Frank Hvam oplevet stor succes med sine standupshows som 'Frank Hvam Live 09' og 'Upassende'. 

For nylig overraskede Frank Hvam ved at dukke op i en rolle som munk i den hypede tv-serie 'Game of Thrones'.

Sammen med Casper Christensen arbejder Frank Hvam i disse måneder på højtryk på deres kommende, fælles filmprojekt 'De første danske jordbær'.

Frank Hvam
Frank Hvam i Langt fra Las Vegas.

Lars Hjortshøj

Lars Hjortshøj har haft mange jern i ilden, siden han lagde karakteren Robert på hylden. Han har været radiovært på flere forskellige kanaler, blandt andet var han i en årrække en del af 'Morgenhyrderne' på Radio 100 FM.

På standupscenen har han markeret sig med flere anmelderroste shows, senest 'Omvendt' fra sidste år.

Som skuespiller havde han en fast rolle som sig selv i 'Klovn', han var en del af det faste ensemble i TV 2-programmet 'Live fra Bremen', og de seneste år er han blevet en populær herre blandt danske børn takket være sin rolle som julemanden i TV 2-julekalenderne 'Ludvig & Julemanden' og efterfølgeren 'Tvillingerne & Julemanden'.

Til næste år debuterer han så som musicalstjerne, når han spiller hovedrollen i Tivolis opsætning af musicalen 'Spamalot'. Her spiller han over for blandt andre Martin Brygmann, Linda P og Stig Rossen.

Lars Hjortshøj.
Lars Hjortshøj i Langt fra Las Vegas.

Iben Hjejle

Iben Hjejle har været fast inventar på TV 2's sendeflade siden 'Langt fra Las Vegas'.

Ikke alene spillede hun en af de bærende roller som Casper Christensens kæreste i 'Klovn', hun havde også en af hovedrollerne i politiserien 'Anna Pihl', ligesom hun i flere sæsoner var en del af ensemblet i 'Live fra Bremen'.

De seneste år har hun haft den altoverskyggende hovedrolle i TV 2's dramaserie 'Dicte', hvis tredje og sidste sæson får premiere på TV 2 til efteråret.

Hun har også medvirket i forskellige produktioner i både Norge og Sverige, og så har hun spillet over for selveste "James Bond", Daniel Craig, i filmen 'Modstand' fra 2008.

Til efteråret spiller Iben Hjejle sammen med Dejan Cukic hovedrollen i teaterkomedien 'Privatliv' på Bremen i København. 

Iben Hjejle
Iben Hjejle i Langt fra Las Vegas.

Klaus Bondam

Klaus Bondam er en af de medvirkende i 'Langt fra Las Vegas', der har bevæget sig længst væk fra skuespillet siden tv-serien.

Kun et par mindre roller i eksempelvis 'Rejseholdet', 'Krøniken' og 'Dirch' er det blevet til for den uddannede skuespiller og tidligere teaterchef.

Til gengæld har han markeret sig i politiske sammenhænge. Først som teknik- og miljøborgmester og senere beskæftigelses- og integrationsborgmester for De Radikale i Københavns Kommune. Siden rykkede han i en årrække til Bruxelles, hvor han arbejdede som institutleder ved Det Danske Kulturinstitut.

Siden 2014 har Klaus Bondam været direktør i Cyklistforbundet. 

Klaus Bondam.
Klaus Bondam i Langt fra Las Vegas.

Katja Kean

Katja Kean, som siden 2008 har valgt at lade sig kalde ved sit dåbsnavn Sussi la Cour, lagde efter 'Langt fra Las Vegas' karrieren som skuespiller på hylden.

I stedet markerede hun sig op igennem 00'erne med sit eget undertøjsfirma, som hun dog senere gik konkurs med.

I marts i år afslørede Sussi la Cour over for ugebladet Her&Nu, at hun er i gang med at uddanne sig til sexolog. 

Katja Kean
Katja Kean/Sussi la Cour i Langt fra Las Vegas.

Sofie Stougaard

Sofie Stougaard gik direkte fra sin rolle i 'Langt fra Las Vegas' til at have en af de store roller i DR's Emmy-vindende tv-serie 'Nikolaj og Julie'.

Siden har hun haft en række mindre roller i film og tv-serier, blandt andet i filmen 'Lotto', hvor hun blev Bodil-nomineret for sin indsats.

Hun har de senere år medvirket i forskellige revyer landet over, og i år medvirker hun i 'TAM TAM'-revyen i Tivoli.

Til september debuterer Sofie Stougaard som filminstruktør. Det sker med dramakomedien 'Kærlighed og andre katastrofer', der har blandt andre Lars Ranthe og Ellen Hillingsøe på rollelisten. 

Sofie Stougaard.
Sofie Stougaard i Langt fra Las Vegas.