Kendte

Dronning Silvia: - Pludselig har vi fem børnebørn! Det er meget sjovt

I dag har kong Carl Gustav og dronning Silvia af Sverige været gift i 40 år. Se billederne fra deres ægteskab her.

Den 19. juni 1976 sagde den dengang 30-årige kong Carl Gustav ja til sin udkårne Silvia i Storkyrkan - en kirke i 'gamla stan' i Stockholm. 

De to mødte første gang hinanden under de Olympiske Lege i München i Vesttyskland i 1972. Året efter blev kronprins Carl Gustaf til kong Gustaf. Kærligheden blomstrede og i 1976 blev Silvia og Carl Gustaf forlovet og senere på året gift.

Det er gået så hurtigt. Det er klart, at der er sket mange ting i vores familie. Pludselig har vi fem børnebørn! Det er meget sjovt.

Dronning Silvia

Nu har parret fået tre børn sammen og har været gift i 40 år. En tid som ifølge dronning Silvia er 'gået så hurtigt'. 

- Ja, det er 40 år i den her uge. Det er sandt. Det er gået så hurtigt. Det er klart, at der er sket mange ting i vores familie. Pludselig har vi fem børnebørn! Det er meget sjovt. Alligevel føles det, som om det var i forgårs, siger dronning Silvia i et interview med Aftonbladet.

Et ægteskab i billeder

Det svenske kongepar - har ligesom danske dronning Margrethe og prins Henrik - besluttet, at de vil fejre deres 40 års ægteskab uden de store festivitas. De har valgt at holde det meget privat og i familiens skød. 

Således er der også blot en kort bemærkning på 'kungahuset's hjemmeside. De svenske medier nævner den store dag, men kun Aftonposten giver masser af plads på deres hjemmeside til historier om dagen - formentlig på grund af deres store interview med dronning Silvia

Vi har kigget tilbage på de 40 år, som kong Carl Gustaf og dronning Silvia har været gift.

Året efter det svenske kongepar blev gift, fik de deres første barn, Victoria, der blev født prinsesse af Sverige. Siden er hun på grund af en grundlovsændring 1. januar 1980 blevet til kronprinsesse Victoria af Sverige.

I 1979 kom prins Carl Philip, som altså nåede at være kronprins i et år, før grundloven blev ændret. Deres yngste barn er Madeleine, der blev født i 1982.

Carl Gustaf er fætter til dronning Margrethe. Den ældre generation i de skandinaviske kongehuse er meget tæt knyttede, fordi de netop er knyttet af blodets bånd fra gamle dage, hvor kongelige ofte giftede sig med kusiner og fætre. 

I dag er det blevet mere acceptabelt af være gift med en civil person uden titel. De har begge de to danske prinser gjort. Den tysk-brasilianske Silvia Sommerlath var også en civil, da hun mødte kong Carl Gustaf. 

Se, hvordan den svenske kongefamilie har udvidet sig med fem børnebørn, siden dronning Silvia og kong Carl Gustaf blev gift for 40 år siden i stamtræet nedenunder. 

Vil du se alle højdepunkterne fra parrets bryllup i 1976, kan du gøre det i videoen nedenunder.