Kendte

54 år efter er Marilyns død stadig et mysterium

Hun havde en opvækst fuld af omsorgssvigt, men endte på toppen i Hollywood med en lang række indflydelsesrige elskere. Måske blev de også hendes død.

Hun blev kendt som den platinblonde sexbombe, som om natten kun var iklædt Chanel no. 5, og som kaldte diamanter for "en piges bedste ven". Og igennem sin Hollywood-karriere nåede hun at medvirke i 33 film.

I dag, d. 1. juni 2016, ville Marilyn Monroe være fyldt 90 år, hvis ikke hun var død af en overdosis sovepiller som 36-årig i 1962.

Selv om hendes død for længst er klassificeret som selvmord, hersker der stadig den dag i dag en række konspirationsteorier, der indikerer noget andet. Især sættes hendes forhold til indflydelsesrige mænd som Kennedy-brødrene i forbindelse med hendes alt for tidlige død.

- Der er ingen tvivl om, at Marilyn selv tog sovepillerne, som hun døde af. Men man kan stille spørgsmålstegn ved, hvorfor der stod adskillige pilleglas på hendes natbord, når hun befandt sig i en meget depressiv periode, og en sygeplejerske netop var ansat til at holde øje med hendes medicinforbrug, siger Stig Ulrichsen, som har skrevet to bøger om Marilyn Monroe, til TV 2.

Psykisk sygdom, svigt og sexmisbrug

Det lå ellers ikke i kortene, at den unge Norma Jeane Mortenson, som hun hed ved fødslen d. 1. juni 1926, skulle blive en feteret filmstjerne og historiens største sexsymbol.

Med en psykisk syg mor og en omtumlet opvækst på børnehjem og i plejefamilier havde pigen fra Los Angeles ikke fået den bedste start på livet, og svigt og sexmisbrug var allerede fra otteårsalderen en del af hendes tunge bagage.

Men ikke desto mindre var den omsorgssvigtede pige, der siden skulle blive verdenskendt som Marilyn Monroe, i besiddelse af en ukuelig viljestyrke og ambition, som trods en følelsesmæssig skrøbelighed førte hende hele vejen til toppen i Hollywood.

Blev opdaget på flyfabrik

Norma Jeane tog det første skridt mod den attraktive kendisverden, da hun i midten af 1940'erne arbejdede på en flyfabrik, hvor hun sprøjtemalede flydele. Selv om hun var iklædt en beskyttelsesdragt, der ikke afslørede meget af hendes former, blev hun opdaget af fotografen David Conover, der var hyret af forsvarsministeriet at at tage propagandafotos af de kvindelige arbejdere.

Snart blev hun model for Conover, og de indledte en affære, selv om hun på det tidspunkt var gift med soldaten James Dougherty.

Marilyn Monroes største film

1950: The Asphalt Jungle
1950: All About Eve
1950: The Fireball
1950: Right Cross
1951: Love Nest
1952: Clash by Night
1952: We're Not Married!
1952: Don't Bother to Knock
1952: Monkey Business
1953: Niagara
1953: Gentlemen Prefer Blondes
1953: How to Marry a Millionaire
1954: River of No Return
1954: There's No Business Like Show Business
1955: The Seven Year Itch
1956: Bus Stop
1957: The Prince and the Showgirl
1959: Some Like It Hot
1960: Let's Make Love
1961: The Misfits
1962: Something's Got to Give

Conover skaffede hende efterfølgende en fast kontrakt med billedbureauet Blue Book Model Agency og rådede hende til at søge statistjobs hos filmselskabet 20th Century Fox i Hollywood, og dermed var grunden lagt for filmkarrieren, der skabte ikonet Marilyn Monroe.

- Marilyn fandt hurtigt ud af, at hvis hun skulle nå videre end statistroller, måtte hun satse på de rigtige forbindelser. Først indledte hun en affære med den 31 år ældre Johnny Hyde, som var talentspejder og agent for en række kendte skuespillere. Han skaffede hende en prøvefilming som starlet siden en kontrakt hos Fox. Han blev så forelsket i Marilyn, at han friede til hende på trods af, at han selv var gift, siger forfatter og foredragsholder Stig Ulrichsen og fortsætter.

- Da Hyde døde i 1950, fik Marilyn et forhold til den endnu ældre Joseph M. Schenck, som var chefproducent hos Fox. Han spillede en nøglerolle for hendes filmkarriere ved at give hende hovedrollen i 'Niagara', som blev en stor succes og fik hendes navn på toppen af plakaterne, siger han.

Marilyns store forkærlighed for mænd blev en rød tråd gennem hendes liv, og måske endte den også med at føre til hendes død.

Blandt hendes mange elskere var USA's præsident John F. Kennedy og hans yngre bror Robert Kennedy, som på det tidspunkt var justitsminister. Et bekendtskab, der med tiden skulle vise sig at blive problematisk for Hollywood-stjernen.

- Marilyn var i seng med John F. Kennedy mindst to gange. Første gang var i 1961 efter en fest hos Bing Crosby, og anden gang var efter hans fødselsdagsfest i Madison Square Garden, hvor hun sang "Happy Birthday" for ham, iført en kjole, der var syet tæt ind til kroppen på hende (se videoklip nedenfor). Her var præsidentfruen Jackie Kennedy ikke til stede, og de to kunne derfor uhindret tage på hotel sammen bagefter, siger Stig Ulrichsen og tilføjer.

- Marilyn har udtalt, at hun ikke var forelsket i John F. Kennedy, men at det var interessant at have en affære med en så karismatisk mand. Til gengæld blev hun forelsket i hans lillebror, som hun havde et længerevarende forhold til. Så det var et hårdt slag for hende, da han gjorde det endeligt forbi med hende kort før hendes død, konstaterer han.

Trussel for Kennedy-brødrene

Udadtil var Kennedy-brødrende begge to solide og kristne familiefædre, som var valgt ind hos Demokraterne på grund af deres gammeldags familieværdier. Så det ville være katastrofalt for deres politiske karrierer, hvis deres forhold til sexbomben Marilyn Monroe kom ud i offentligheden.

- Marilyn var et løsgående missil. Hun truede Kennedy-brødrene med, at hun ville gå til pressen og afsløre alt. For hvis de var ligeglade med hende, var hun også ligeglad med dem, som hun sagde. Så både John og Robert Kennedy havde en stor interesse i at få hende til at holde mund, lyder det fra Stig Ulrichsen, der understreger, at FBI's interne dokumenter afslører interessante ting i den sammenhæng.

- Ifølge FBI’s rapporter, som blev frigivet i 1975, var Robert Kennedy på besøg hos Marilyn den sidste dag, hun var i live. Selv om han påstod, at han befandt sig i San Fransisco, overnattede han på et hotel i Hollywood i nærheden af hendes hjem i Brentwood, Los Angeles, og han skulle have været forbi hende med sine to bodyguards, fortæller Stig Ulrichsen og fortsætter.

- Ud fra min egen holdning er jeg overbevist om, at hun selv tog pillerne. Så der er ikke nogen, der er direkte skyld i, at hun døde af en overdosis. Men de kan have opmuntret hende til det, mener Stig Ulrichsen.

Mystiske omstændigheder

Det er dog ikke bare Robert Kennedys besøg hos Marilyn Monroe på hendes sidste levedag, d. 4. august 1962, der har fået mange konspirationsteoretikere til at mistænke, at der var noget fordækt ved Monroes død. Der var nemlig andre mystiske omstændigheder.

- Marilyns psykiater Ralph Greenson havde hyret en sygeplejerske, Eugene Murray, til at holde øje med hendes pilleforbrug. På grund af Marilyns tilstand overnattede Eugene Murray i huset den nat. Men alligevel havde hun altså ikke sørget for at dosere pillerne. Det var også mystisk, at døren ind til Marilyns soveværelse var låst, siger Stig Ulrichsen, som desuden mener, at der er andet, der indikerer, at der var tale om et komplot.

- Efter min mening er det meget mistænkeligt, at Marilyn Monroes personlige presseagent, Pat Newcombe, som også var til stede i huset den dag, fik job som pressesekretær hos Demokraterne umiddelbart efter Marilyns død, konstaterer han.

Et ulykkeligt menneske

Udadtil var Marilyn Monroe kendt som den ”dumme blondine”, men der var bestemt ikke noget galt med hendes intelligens. Efter sigende skulle hun have haft en intelligenskvotient (IQ) på 168. Til sammenligning lå præsident John F. Kennedys IQ på omkring 159.

Men selv om hun opnåede stor succes som skuespiller og endda kort før sin død blev tildelt to Golden Globe-priser for sine anerkendte præstationer, var hun i bund og grund et ulykkeligt menneske.

- På trods af sine talrige ægteskaber og affærer var hun temmelig uheldig med mændene. Hun ønskede, at de skulle elske Norma Jeane, men det var altid Marilyn Monroe, de faldt for, siger Stig Ulrichsen og tilføjer.

- Hun var nu heller ikke altid nem at være sammen med. Hun er blevet beskrevet som en "Dr. Jekyll og mr. Hyde", et udpræget følelsesmenneske, som svingede meget i humøret. Hvis hun så en død hund på vejen, eller folk sagde noget vredt til hende, kunne hun bryde helt sammen og græde resten af dagen. Hendes selvtillid var meget lav, og indimellem kunne hun være en pest for omgivelserne.

Det var dog ikke mændene, der blev Marilyns største sorg:

- Gennem livet var hendes største drøm altid at blive mor. Men heller ikke den drøm blev opfyldt. Under hendes tredje og sidste ægteskab, med forfatteren Arthur Miller, blev hun gravid tre gange, men det endte hver gang med en abort, siger Stig Ulrichsen om den skæbne, der var med til at gøre Marilyns skrøbelige sind endnu skrøbeligere.

I videoklippet øverst synger Marilyn Monroe "Diamonds are a Girl's best friend" i filmen 'Gentlemen foretrækker blondiner'.