Kendte

Dirch Passers sidste timer: Afviste noget var galt - faldt om et øjeblik efter

I dag kunne Dirch Passer være blevet 90 år. Her kan du læse om skuespilleren og komikerens sidste timer.

Bente Askjær sad forrest i Glassalen en onsdag aften i september i 1980. Hun arbejdede som sufflør for Tivolirevyen, som Dirch Passer aften efter aften optrådte i. Denne aften skulle han også på scenen. 

Hun var 26 år gammel, han var 54, og de var forlovede.

Kort inden aftenens forestilling falder Bente Askjærs øjne på den lille sprække, der er mellem scenegulvet og det røde tæppe. Bag ved tæppet stod Dirch Passer i sit berømte klovnekostume.

Der var meget varmt den aften i Glassalen, og om varmen havde nogen indflydelse, vides ikke, men pludeslig falder den næsten to meter høje skuespiller til jorden. Fra suffløsekassen så Dirch Passers 28 år yngre forlovede en masse ben, der løb ind til Dirch Passer, løftede ham op og hurtigt sendte ham mod Københavns Kommunhospital i en ambulance.

Bente Askjær nåede ikke at komme med i ambulancen, men løb ud foran Tivoli for at finde en taxa sammen med skuespillerinden Sonja Oppenhagen.

På hospitalet forsøgte lægerne at genoplive ham to gange. Det lykkedes ikke, og et af Danmarks største ikoner blev erklæret død klokken 21.20 den 3. september 1980.

Fik et ildebefindende aftenen inden

Aftenen inden Dirch Passer faldt om på scenen i Glassalen i Tivoli, havde han været forbi Hvidovre Hospital, fordi han på samme scene havde fået et ildebefindende. Her blev han tjekket af lægerne, som udskrev ham, fordi alt tilsyneladende var okay.

Alligevel var tingene ikke helt, som de skulle være. Det kunne Dirch Passer også godt selv mærke.

- Da han vågner om morgenen, er han stadig bekymret. Det ved man, fordi han ringede rundt til sine revykolleger for at fortælle, at han var okay - men ikke var helt frisk, fortæller Torben Plank, der har stor kendskab til historien om Dirch Passers sidste timer som følge af sit job i Tivoli.

Ekstra Bladet skrev dagen efter Dirch Passers død, at han efter det første ildebefindende havde henvendt sig til hjertespecialisten dr. med. A. Tybjærg Hansen for at sikre sig, at der ikke var noget galt med hans hjerte. Avisen forsøgte uden held at få en kommentar fra Tybjærg Hansen, som angiveligt havde undersøgt ham og konstateret, at der intet var i vejen med hjertet og givet ham beskeden om, at han sagtens kunne gå på scenen.

Hverken Dirch Passer eller de mennesker, der var omkring ham, reagerede på hans ildebefindende og sagde: 'Vi aflyser forestillingen'. Man mente på det tidspunkt, at det var den dårlige ventilation, der havde været årsag til hans ildebefindende aftenen inden.

- Dirch Passer var typen, der vidste, at der sad 800 mennesker ude i salen, som ventede på at se ham. Han havde en enorm ansvarsfølelse overfor publikum. Så i stedet for at melde sig syg, sagde han: 'Jeg tager lige den her forestilling’. Det tror jeg, han har gjort rigtig mange gange. Her gjorde han det en gang for meget, fortæller Torben Plank.

'Jeg har det glimrende'

Derfor benægtede han også over for den fremmødte journalist fra Ekstra Bladet, at han skulle fejle noget. Avisen mødte ham kun få minutter, inden showet skulle gå i gang.

- Mig, syg? Næh, jeg har det da glimrende. Der er sgu ikke noget i vejen med mig. Herregud, fordi jeg faldt om på scenen og måtte gå ud og sunde mig. Det kan da ske for enhver. Vejret var også modbydeligt i går. Lummert og trykkende, sagde Dirch Passer til Ekstra Bladet og inviterede journalisten ned i sit omklædningsrum efter showet, inden han gik ud for at klæde om.

Han tilføjede også, at han havde planer om at stikke hovedet ud på scenen inden forestillingen og forsikre publikum om, at han 'så sandelig var en rask og rørig mand'.

Men forestillingen kom aldrig nogensinde i gang. For Dirch Passer sank i gulvet lige inden.

Levede et hårdt liv

Nyheden om Dirch Passers død spredte sig lynhurtigt i den danske befolkning.

- Der er ingen tvivl om, at folk er forfærdede. Det er jo et dansk ikon - det er Danmarks sjoveste mand, der pludselig falder om. Det er et kæmpe chok for folk i Tivoli, og for folk i hele Danmark. Der er en kæmpestor landesorg, fortæller Torben Plank. 

Men selv om Dirch Passers død kom som et chok, var det måske noget, som mange havde set komme. Skuespilleren var kendt for at leve et liv med lange arbejdsdage, der bestod af revy-optrædener og filmoptagelser. Ofte flere af tingene på én dag. Arbejdsdagene blev som regel afsluttet på de københavnske værtshuse. 

- Det siger sig selv, at han har kørt sig selv rigtig hårdt dengang, fortæller Torben Plank.

Stort tab for revyen

Tabet af Dirch Passer var et hårdt slag for Tivolirevyen, der valgte at aflyse resten af sæsonens forestilllinger. 

- Tivolirevyen bliver jo ikke det samme efterfølgende. Det var et kæmpe tab for Tivolirevyen, da han havde stor betydning for revyen.

- Han var jo revyen i sig selv. Han skulle egentlig bare gå på scenen, og så var folk parat til at grine af ham, fortæller Torben Plank.

En af de største

I dag kunne Dirch Passer være blevet 90 år, og selv om han ikke er i live, så fylder han stadig meget i Tivolirevyen og for andre komikere i Danmark. 

- Tivolirevyen i dag står på skuldrene af rigtig mange store skuespillere, og en af de største er helt sikkert Dirch Passer. Han har været med til at sætte standarden for, hvordan man laver revy i Danmark.

- Der er ikke en tvivl om, at der er mange, der har kunnet leve videre og lære på hans arv. Han har været en kæmpe kraft inden for komikken, fortæller Torben Plank.