Kendte

Kendte tager selfies med truede aber: Det bidrager til udryddelse

Kendte, der tager selfies med truede aber, er skyld i ulovlig handel med aber. Det mener FN-organ.

Kendte som Kardashian-søsteren Kloé, rapperen Kid Ink og fodboldspilleren James Rodríguez har i løbet af det sidste år fået taget billeder med en baby abe og lagt det på deres sociale medier. Det kan være med til at øge ulovlig handel med netop de dyr, mener FN-organet Grasp. 

Organisationen Grasp indgår i et partnerskab med FN om abers overlevelse og har for nylig offentliggjort en rapport, hvor de peger på en alarmerende stigning af ulovlig handel med orangutanger, chimpanser, gorillaer og bonoboer. Aberne bliver stjålet fra naturen for at efterkomme en efterspørgsel fra især kinesiske cirkusser.

Men nogle af aberne bliver solgt til private haver og restauranter i blandt andet Dubai, og det er her, FN og Grasp langer ud efter de kendte. For de to organisationer frygter, at de kendtes indirekte godkendelse af den ulovlige handel er med til at øge den.

- Disse billeder bliver set af hundredevis af fans, og det sender det signal, at det er okay at posere med små aber - som er kommet til stedet gennem ulovlige metoder, og som lever frygtelige liv, når de vokser op og bliver for store at bære rundt på - det er okay, så længe det er nuttet. Men det er det ikke. Det er ulovligt og bidrager til udryddelsen af en allerede truet dyreart, siger Doug Cress, projektkordinator i Grasp, til The Guardian

Tilbage i 2014 begyndte der at florere billeder af Paris Hilton, der sad med en baby orangutang, der var klædt i en lille kjole. 

- Paparazzibilleder af Paris Hilton, fodboldstjernen James Rodríguez og andre, der krammer en baby orangutang i en privat zoo i Dubai er utroligt ødelæggende i forhold til indsatsen for at bevare dyrene. Grasp opfordrer kendte til at undgå sådanne fotomuligheder, siger Doug Cress.

The Guardian har forsøgt at få fat i talspersoner for hver af de kendte, der har lagt billeder på de sociale medier, men forgæves.

Dør under smugling

Ny research, som Grasp kommer til at offentliggøre senere i år, viser, at 49 chimpanser er fundet siden januar 2014 - et tal, der indikerer at 490 chimpanser er døde under smuglingen i samme periode. 

Årsagen er, at det er lettere for smuglere at gemme baby chimpanser. Og hver gang en baby chimpanse bliver taget, koster det livet for 10 chimpanser, der forsøger at beskytte baby aben. Men disse tal er ifølge Doug Cress kun toppen af isbjerget. 

- Det er kun en lille del af det totale billede, siger han.