Serieland

De bedste tv-serier: Ni mesterværker du skal se, før du stiller træskoene

Her får du ni tv-serier, der alle har fået seks stjerner i TV 2 PLAYs anmelderprogram 'Serieland'.

Produktionselskaberne og streamingstjenesterne spytter nye serier ud hver uge - og det kan være lidt af udfordring at finde tid til at følge med i dem alle. I hvert fald hvis man synes, det er nødvendigt at have et liv ved siden af.

Har du først lige opdaget tv-seriernes anden guldalder, eller er du bare faret vild i seriejunglen, så er der hjælp at hente i TV 2 PLAYs anmelderprogram 'Serieland'. Her forsøger de to serieeksperter Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg på tredje sæson at skille blomster fra ukrudt i den vildtvoksende seriejunglen.

Vi har her samlet ni tv-serier, der alle har fået topkarakteren 'seks stjerner' i 'Serieland'. Der er med andre ord tale om ni tv-serier, du altså skal se, inden du dør.

Ni tv-serier du skal se, inden du dør

 1. Veep - Sæson 4

  Julia Louis-Dreyfus i sin største rolle siden sit gennembrud som Elaine i 90'er-kultserien 'Seinfeld'. Dreyfus spiller den ret kyniske politiker Selina Meyers, der vil til tops i amerikansk politik. Hun er omgivet af mere eller mindre kompetente rådgivere, der i lighed med Selina konstant kæmper om at være bedst og komme først - koste hvad det vil.

  - Den lykkedes med alt det, den gør. Det er et rigtig fedt politisk drama, som, jeg synes, er mere velfungerende end 'House of Cards'. Og så er den sindssyg sjov samtidigt, lyder dommen blandt andet fra Kasper Lundberg.

  Se hele anmeldelsen af serien i 'Serieland' på TV 2 PLAY. Se hele serien på HBO Nordic.

 2. Transparent - Sæson 1

  'Transparent' er et familiedrama om en amerikansk familie, der ikke alene kæmper med deres indbyrdes forhold til hinanden - men i endnu højere grad kæmper med deres egen identitet. Historien begynder, da familiefaderen springer ud som transperson.

  Sådan lyder dommen fra Frederik Dirks Gottlieb:

  - Det er helt fantastisk, at man kan lave en komedie-drama-serie, der er ligeså sjov og følelsesladet, som den er politisk, selvom man ikke lægger mærke til det. Man griner, og man græder.

  Se hele anmeldelsen af serien i 'Serieland' på TV 2 PLAY. Se hele serien på Viaplay.

 3. The Wire - hele serien

  'The Wire' blev aldrig en kæmpestor succes i dens samtid. Siden har serien dog hentet adskillige førstepladser på lister over bedste tv-serier nogensinde. Serien skildrer det sociale og politiske hierarki i den amerikanske by Balitimore. I hver sæson følger vi forskellige grupperinger i samfundet - politiet, narkohandlerne, politikerne, havnearbejderne og det juridiske system.

  - Det er måske den mest autentiske serie, der nogensinde er lavet - men på trods af det bliver den aldrig kedelig. Jeg er draget fra start til slut, siger Frederik Dirks Gottlieb om serien.

  Se hele anmeldelsen af serien i 'Serieland' på TV 2 PLAY. Se hele serien på HBO Nordic.

 4. Show Me A Hero

  'Show Me A Hero' er skrevet af David Simon, der også er manden bag 'The Wire'. Han er oprindelig journalist, hvilket han bruger i sit arbejde. 

  Modsat 'The Wire' så udspiller denne serie sig kun over seks afsnit, hvor vi følger en ung politiker, der lidt forhastet bliver borgmester i Boston i en ung alder. Serien er baseret på en virkelig historie - og hovedrollen spilles af skuespilleren Oscar Isaac.

  - Vi har seks afsnit - og det føles fuldstændig rigtigt. Det er superambitiøst det her med at ville give alle en stemme - endda dem, man er politisk uenige med, siger Frederik Dirks Gottlieb om serien.

  Se anmeldelsen af 'Show Me A Hero' i 'Serieland' på TV 2 PLAY. Se hele serien på HBO Nordic.

 5. Mad Men - Sæson 7

  Der er her tale om den allersidste sæson af den anmelderroste serie om livet på et reklamebureau i 60'erne. Seriens patriark og hovedperson Don Draper må i denne sæson tage en lang pause fra sit kapitalistiske liv med for mange damer og for meget alkohol. 

  - Slutningen er helt oppe blandt de allerbedste nogensinde, som vi så det i 'Six Feet Under' og 'Sopranos'. Jeg vil aldrig nogensinde glemme den - den fik mig til at lommefilosofere over åndelig længsel i kapitalismen i månedsvis, siger Kasper Lundberg om sæson 7 af 'Mad Men'.

  Se anmeldelsen af 'Mad Men' i 'Serieland' på TV 2 PLAY. Se serien på HBO Nordic.

 6. The Leftovers - Sæson 2

  I 'The Leftovers' befinder vi os i en parallelverden, hvor en procent af befolkningen en dag pludselig forsvinder fra jordens overflade. Vi følger en række familier i tiden efter.

  I sæson 2 er vores hovedkarakterer flyttet til et område, der eftersigende blev skånet for den overnaturlige katastrofe - men inden længe sker der alligevel ting og sager.

  Ifølge værterne fra 'Serieland' er der dog en verden til forskel på første og anden sæson.

  - Jeg har aldrig nogensinde set en serie genopfinde sig selv på den måde. Hvis man er interesseret, så spring direkte til anden sæson. Det er simpelthen forskellen på et makværk og et mesterværk, siger Kasper Lundberg om 'The Leftovers', sæson to.

  Se anmeldelsen af 'The Leftovers' i 'Serieland' på TV 2 PLAY. Se serien på HBO Nordic.

 7. Ash vs. Evil Dead - Sæson 1

  Denne serie stikker måske lidt ud på listen, da vi her har at gøre med en horror-komedie. Serien er en efterfølger til en filmtrilogi, der begyndte med den første 'Evil Dead'-film fra 1981.

  Og rollen som den gravne og totalt uansvarlige monsterbekæmper 'Ash' udfyldes da også af samme skuespiller Bruce Campbell, hvilket føjer en ekstra virkelig dimension til det ret syrede og ret tegneserieagtige univers.

  - Det er simpelthen den mest underholdende serie på skærmen lige nu, udtaler Frederik Dirks Gottlieb om serien.

  Se anmeldelsen af 'Ash vs. Evil Dead' i 'Serieland' på TV 2 PLAY. Se den på C More Play.

 8. Fargo - Sæson 2

  Endnu en serie med en filmforlægger - og så ovenikøbet en Oscar-vindende én af slagsen. 'Fargo' er oprindeligt en film fra 1996 af de kendte filmbrødre Ethan og Joel Coen.

  Coen-brødrenes univers fra filmen er i høj grad bevaret i serien, men hvor første sæson finder sted i 2006, så bliver anden sæson udspillet i 1979. Et andet fællestræk for de tre værker er, at de portrætterer "almindelige" mennesker i ekstreme situationer. 

  - Den her serie mestrer alt, hvad den gør. Den er sjov og sindssyg spændende, og den har et persongalleri, som jeg synes, er mere interessant end muligvis noget andet på tv lige nu, siger Kasper Lundberg om serien.

  Se anmeldelsen af 'Fargo', sæson to, i 'Serieland' på TV 2 PLAY. Se den på HBO Nordic.

 9. Making a Murderer

  I 'Making A Murderer' følger vi Steven Avery, der har tilbragt 18 år i fængsel for en voldtægt og et mord, han bliver frifundet for i 2003. Sagen stopper dog ikke her, da Avery knap to år senere bliver anklaget for endnu et mord. 'Making A Murderer' handler om det amerikanske retssystem, ligeså meget som det handler om en mand, der muligvis, muligvis ikke er offer for justitsmord. 

  Dommen fra Frederik Dirks Gottlieb lyder som følger.

  - Det er fantastisk, hvad instruktørerne har fanget. De har fulgt historien i 10 år, og simpelthen klippet den ned fra, jeg ved ikke hvor mange timers materiale. Jeg tør slet ikke tænker på, hvor uoverskueligt det må have været.

  Se anmeldelsen af 'Making A Murderer' i 'Serieland' på TV 2 PLAY. Se den på Netflix.