Toppen af poppen

Alderspræsidenten i Toppen af poppen: Det frygter jeg mest

Frontfiguren i Gnags har ingen problemer med, at hans sange fortolkes af andre. Men han er spændt på, hvordan det er at følges af kamera konstant.

For blot et par uger siden åbnede Memory Lane Rockmuseum på Djursland en ny udstilling, som udelukkende handler om Gnags og bandets lange, lange karriere.

Faktisk er karrieren så lang, at rockbandet i år kan fejre 50 års jubilæum, der bliver manifesteret med en sommerturné rundt omkring i Danmark.

Og selv om det ofte er oldgamle ting, der ender på museum, så tager 63-årige Peter A.G. det helt roligt.

- Så har man i hvert fald haft en historie. Det var fantastisk at se det. Det er jo altid sjovt at se sin egen rejse. Lidt som at se på familiebilleder.

- Jeg fortryder intet af det, og jeg har været glad for hele turen, siger Peter A.G., da TV 2 møder ham kort før han og de otte andre 'Toppen af poppen'-deltagere drager mod Samsø, hvor optagelserne i år finder sted.

Jamsession for sangere

Han er alderspræsident blandt sæsonens deltagere efterfulgt af sangerinden Hanne Boel. Først og fremmest glæder Peter A.G. sig til at være sammen med de andre deltagere og lære dem at kende. Han tror især, det bliver spændende, fordi de alle er i samme båd som sangskrivere - et fag, som til tider kan være lidt ensomt, mener han.

- Det at være sangskriver er jo i virkeligheden et meget ensomt arbejde. Det er fedt, men jeg har altid misundt, når guitarister og bands gik sammen og lavede en jamsession. Det har jeg aldrig haft, og det her bliver jo en slags jamsession mellem sangskrivere.

Fra venstre ses Hanne Boel, Lasse Kramhøft, Kent Pedersen, Ida Corr, Peter A.G., Lau Højen, Troels Gustavsen og Fallulah.

Peter A.G. ser sig selv som et meget privat menneske, og derfor tror han, det bliver en udfordring at have et kamera efter sig hele tiden. Men da han fyldte 60 år, besluttede han sig for at udfordre sig selv - prøve alt det, han ikke havde prøvet.

- Så hvis der er noget med musik, så kommer jeg. Og der er ikke noget, der er for lavt eller for højt. Det skal selvfølgelig være noget, som jeg har forstand på, og hvor jeg kan se mig selv. For at holde mig levende, fortæller han.

Dem der Gnags

Gnags blev dannet i 1966 af Peter A.G. og hans bror Jens A.G, og i første omgang bestod bandet af de to brødre og nogle forskellige skolekammerater. Dengang hed bandet 'Those Gnags'.

I 1967 kom Jacob Riis Olsen med og op gennem 1970'erne kom Ivan Sørensen, Per Frost og Henning Stærk med - sidstnævnte på trommer. I 1980'erne havde Gnags sin ultimative storhedstid med rigtig mange solgte plader.

Fra venstre ses Per Chr. Frost, Jens A.G. Nielsen, Mads Michelsen, Jacob Riis-Olsen, Peter A.G. Nielsen og Ivan Sørensen.

19-årige Mads Michelsen erstatter i starten af 80'erne Henning Stærk på trommer og i årene efter bliver Gnags' lyd mere og mere inspireret af reggae og verdensmusik.

I 1989 kulminerer det hele med pladen 'Mr. Swing King', som var bandets 14. studiealbum og solgte næsten 300.000 eksemplarer.

Kongerne af Roskilde Festival

I 2014 opgjorde DR, hvilket band der har gæstet Nordens største musikfestival flest gange, og her lå Gnags på en førsteplads med 12 koncerter fordelt ud på årtierne.

Det var specielt i 70'erne, at Gnags var på Roskilde Festivals musikplakat, hvor de spillede seks koncerter i løbet af syv år.

Nedenfor kan du se et gammelt musikprogram fra Roskilde Festival i 1972, hvor Gnags spillede fra klokken 18.00-19.00 om fredagen.

Posted by Bertel Jensen on Monday, April 25, 2016