Kendte

Snakkede ikke med de andre skuespillere under optagelserne: Her er årsagen

Filmen 'Der kommer en dag' gemmer på en sand og brutal historie fra virkeligheden, og det har været hårdt for de skuespillere, der er med i filmen.

Vold, overgreb og daglige ydmygelser.

Sådan var hverdagen for de mange drenge, der tilbage i 60'erne boede på børnehjemmet Godhavn. Deres liv var så brutalt, at skaberne bag filmen 'Der kommer en dag', der bygger på hændelser fra dengang, har været nødt til at skrue ned for brutaliteten i filmen.

Den rigtige historie, der ligger bag 'Der kommer en dag' har i den grad påvirket mange af de skuespillere, der medvirker i filmen. Det gælder blandt andet for skuespiller Lars Ranthe, der har en central rolle i filmen som overlærer Toft Hansen. Det har især været hårdt, fordi han - når kameraerne var slukket - skulle blive i sin karakters kolde facon over for børneskuespillerne. 

Jeg snakkede ikke med dem overhovedet under optagelserne. Når de henvendte sig til mig, kiggede jeg bare koldt på dem.

Lars Ranthe

- Jeg snakkede ikke med dem overhovedet under optagelserne. Når de henvendte sig til mig, kiggede jeg bare koldt på dem. Det gjorde, at drengene blev usikre, og det havde vi brug for i filmen, siger han til TV 2. 

Rollen som overlærer Toft Hansen krævede, at Lars Ranthe satte sig ind i psyken hos en psykopat for at forstå, hvad der driver dem, og hvorfor de i det ene øjeblik kan slå et barn og i det næste spise en spegepølsemad. 

- Det har været hårdt at spille en decideret ond mand. Det kan være sjovt, men i det her tilfælde har det været grænseoverskridende, fortæller han.

For at komme væk fra rollen som den onde karakter - både når kameraerne var tændt, og når de var slukkede - tog Lars Ranthe og Lars Mikkelsen, der spiller forstanderen Frederik Heck, ud for at fiske eller drak sig fulde. 

- Vi holdt fri og snakkede blandt andet om Halfdan Rasmussen digte. På den måde fandt vi også nogle smukke ting i livet.

Ekstremt følelsesmæssigt påvirket

Mads Wille, der spiller en birolle i filmen, blev allerede følelsesmæssigt påvirket, da han læste manuskriptet til filmen. 

- Jeg blev ekstremt påvirket følelsesmæssigt af at spille med i filmen. Især fordi jeg spillede i meget autentiske omgivelser, fortæller han. 

Selvom Sofie Gråbøl, der spiller lærerinden Lilian, er en rutineret skuespiller med mange forskellige roller på sit CV, blev hun også rørt af filmen. 

- Jeg blev meget personligt rørt af filmen. Det rører en dybt indeni, specielt fordi det handler om børn, siger hun.

Torsdag klokken 20.00 sender TV 2 dokumentaren 'De brændte børn special: Godhavn', som handler om den sande historie bag 'Der kommer en dag'.

Vigtig historie at fortælle

Selv om det for flere af skuespillerne har været hårdt, at spille med i 'Der kommer en dag', mener de, at det er en vigtig historie at fortælle. 

- Det har været en af de største oplevelser i mit liv, fordi det er en historie, som berør nogle mennesker i virkeligheden. Det var utroligt vigtigt for mig - og for de andre - at gøre det godt, siger Lars Ranthe. 

- Det er en vigtig historie, der skal frem i lyset. Og det har været en helt speciel oplevelse at skulle afbillede historien - især fordi man blev så påvirket, siger Mads Wille. 

Sofie Gråbøl mener, at filmen bidrager med andet end vold og frygtelige historier. 

- Jeg synes også, at filmen bidrager med håb og fællesskab, siger hun. 

Filmen 'Der kommer en dag' har premiere på onsdag landet over. Se traileren for filmen her.