Kendte

Premiere på 'Der kommer en dag': Her ankommer de kendte på den røde løber

I går var der premiere på filmen 'Der kommer en dag'. En film, om de brutale forhold på et børnehjem i 60'erne.

Onsdag er der landet over premiere på filmen 'Der kommer en dag', som handler om børnehjemmet Gudbjerg, hvor vold og ydmygelse er hverdagskost for drengene, der bor på hjemmet. 

Filmen er baseret på det virkelige børnehjem Godhavn, hvor behandlingen af drengene har været så brutal, at flere tidligere elever har lagt an mod sagen. Faktisk har flere af de drenge, der har boet på virkelighedens Gudbjerg fortalt om tiden på børnehjemmet til skuespillerne, så de bedre kunne leve sig ind i deres verden. 

Jeg smadrede ting, rodede alting til og skubbede - jeg brugte de ting for at gøre oprør mod de ting, som jeg oplevede

Lisbeth Zorning

I går var der så premiere på filmen i Imperial Biograf. Her mødte blandt andet forfatter og tidligere børnerådsformand Lisbeth Zorning Andersen op. Hun har selv oplevelser fra barndommen, hvor hun også blev udsat for overgreb.

- Jeg smadrede ting, rodede alting til og skubbede - jeg brugte de ting for at gøre oprør mod de ting, som jeg oplevede, fortæller hun.

Derfor har hun også en stor respekt for de Godhavns-drenge, der fortsat kæmper for en undskyldning fra staten for den måde, som de blev behandlet for i deres barndom. 

- Det er så sejt. De stopper ikke, før de får den undskyldning. Og det gør deres børn heller ikke. De vil ikke finde sig i at blive behandlet dårligt. 

- Jeg glæder mig meget til at se filmen. Det bliver ofte meget personligt, når det er noget med børn, siger Ellen Hillingsø.

Modsat drengene i filmen, så har Helle Fagalid aldrig haft en grund til at gøre oprør. Til gengæld har hun haft en lærer, der viste hende på den rette vej i forhold til sit skuespil. 

- Jeg har haft den bedste underviser, der var skyld i, at jeg blev skuespiller.

Både Paw Henriksen, Søren Sætter-Larsen og Solbjørg Højfeldt spiller med i filmen 'Der kommer en dag'. Og ingen af dem, har oplevet noget i deres barndom, der på nogen måde minder om det, som drengene i filmen bliver udsat for. 

- Jeg har aldrig oplevet noget på linje med det her, fortæller Paw Henriksen. 

For Bent Fabricius Bjerre var det svært at få tildelt slag i skolen, for han var der nemlig sjældent. 

- Jeg pjækkede altid, siger han. 

'Der komemr en dag' har premiere landet over onsdag d. 20. april.