Kendte

Truet af aflivning: Pippi Langstrømpes papegøje får lov at leve

Den 49 år gamle ara-papegøje Douglas, som er tidligere tv-stjerne, får mere plads i nyt bur i Tyskland, og slipper for at blive aflivet.

Her er søndagens gode nyhed - Pippi Langstrømpes papegøje, som gennem længere tid har været truet af aflivning på grund af bureaukratiske svenske regler, får lov at leve. Den 49-årige ara-papegøje Douglas, der i Pippii-filmene hed Rosalind, flytter nemlig sammen med hunpapegøjen Gojan i en zoologisk have i Karlsruhe i Tyskland, hvor den ifølge norske VG får mere plads.

Det var den statslige svenske myndighed Jordbruksverket (som er en landbrugsmyndighed, som også har veterinære opgaver, red.), der havde krævet Douglas aflivet, fordi det bur den boede i sammen med Gojan i Malmø Reptilcenter, var for lille - buret var på 3,3 kvadratmeter og Jordbruksverket krævede mindst 30. Her havde Douglas boet de sidste 10 år.

Bed fjer af sig selv

I 2003 forsøgte Jordbruksverket at beslaglægge og aflive Douglas med henvisning til, at han tilhørte en truet dyreart og ikke måtte vises frem i kommerciel sammenhæng, som det skete da Douglas boede i Tropikhuset i Jönköping, hvor den nød at optræde for børnene som Rosalind, Pippis papejøje. Da Douglas fik forbud mod at optræde og blev forvist til et garderobelingende rum, blev han så ked af det, at han begyndte at bide vingefjerene af sig selv.

Men en underskriftindsamling blandt svenske Aftonbladets læsere - 50.000 skrev under, blandt dem Inger Nilsson, der spillede Pippi Langstrømpe i sin tid - reddede dengang livet for Douglas, som altså de sidste 10 år har boet i Malmø sammen med sit livs Gojan. I 2013 overlevede Douglas og Gojan en brand i deres terrarie i Malmø Reptilcenter.

Nu flytter Douglas og Gojan altså til Karlsruhe - hvor der formentlig venter Douglas en velkomst, som er passende for en tidligere filmstjerne. En række tyske medier, fra Bild.de til Berliner Morgenpost har skrevet om Douglas' redning, og at den snart kommer til Karlsruhe.

Douglas er den sidste overlevende af de tre kendte og elskede dyr, der spillede med i Pippi Langstrømpe.

Sådan gik det Hr. Nilsson og Lille Gubben

Det meste kendte af dyrene, den lille abe, der spillede Hr. Nilsson i tv-serien og blev kendt og elsket af mange børn, fik en hård skæbne efter tiden som filmstjerne. Aben var ikke særlig glad for at være skuespiller.

- Den bed og kradsede alle, som kom i nærheden af den, har Johan Erséus, som er medforfatter på bogen "Från sknickerboa til Villa Villekulla", sagt til svenske Aftonbladet. Også Inger Nilsson, som spillede Pippi, var bange for aben.

Derfor oplevede Hr. Nilsson det, der siden er blevet mange tv-skuespilleres mareridt - han blev skrevet ud af den populære tv-serie og leveret tilbage til den familie, der havde udlånt ham til tv-serien. I nogle få af de første scener af filmen "Pippi på de syv have" spilles rollen som Hr. Nilsson af en udstopet abe.

Hesten Lille Gubben (lille mand, red.) - det var Pippi selv (skuespilleren Inger Nilsson) der navngav ham - havde heller ikke nogen lykkelig tid som tv-skuespiller. Han var udlånt fra en rideskole i Solna og var så nervøs før sin tv-optræden, at han måtte dopes med beroligende midler, så han ikke fik panikanfald. Men efter den benhårde tid som skuespiller, kom hesten, der senere blev døbt Bunting, til Angarns rideskole. Her levede han glad og lykkelig et langt hesteliv, han blev knap 25 år gammel og tilbragte sine sidste dage i livet i en stald ved Lindholmen i Vallentuna.