Kendte

Lady Gaga fylder 30 i dag: Sådan blev hun en verdensstjerne

I dag er det Lady Gagas 30 års fødselsdag - her får du historien om pop-sangerinden, der blev en verdensstjerne.

David Bowie, Michael Jackson, Madonna og Queen. 

Det er alle store stjerner, der har været med til at danne og inspirere en anden stor stjerne. Nemlig sangerinden Lady Gaga, der i dag fylder 30 år. 

En kvinde, der har stablet en stor karriere på benene - og har formået at skabe en medieomtale om sin person, hvis lige sjældent er set i musikbranchen. 

Men hvem er kvinden og musikeren Stefani Joanne Angelina Germanotta, de fleste kender som den musikalske kamæleon og provokatør Lady Gaga?

Og hvordan skød hun sig afsted som en af verdens største kvindelige kuntsnere?

Tidligt i gang

Det har på mange måder altid ligget i kortene, at Lady Gaga skulle være musiker og kunstner. Hun lærte at spille klaver, da hun var fire år gammel og skrev sin første ballade, da hun var 13 år.

Et par år senere blev hun optaget på New York University's Tisch School of the Arts. 

Hun droppede dog ud for at forfølge en musikkarriere, og blev opdaget af musikeren Akon, der hev hende ind på sit pladeselskab.

Eksplosiv berømmelse

I 2008 udgav hun sit første album ’The Fame’ som 22-årig. 

Herfra gik det overordentlig stærkt. Albummet har solgt over 15 millioner eksemplarer på verdensplan og blev af Rolling Stone Magazine kåret til et af de 100 bedste debutalbum nogensinde og skød med raketfart Lady Gaga mod stjernerne.

Men ikke kun de fem singler på albummet, ’Just Dance’, ’Poker Face’, ’Eh Eh (Nothing Else I Can Say)’, ’LoveGame’ og ’Paparazzi’ skal ses som årsagen til den store succes.

Også Lady Gagas specielle udseende er en stor faktor. Hun er ganske enkelt umulig ikke at lægge mærke til, når hun på den røde løber eller til koncert optræder i den ene vanvittige kjole efter den anden. Alt sammen koreograferet af teamet bag hende.

Hypen omkring Lady Gaga var så voldsom, da hun kom frem, at hun er blevet sammenlignet med selveste David Bowie, når det kom til hendes måde at angribe musik og sine optrædener.

Og som Lady Gaga selv har påpeget overfor Rolling Stone Magazine, så er hun ikke lige som alle de andre kvindelige musikere på markedet.

Ligner ikke de andre

- Jeg føler ikke, at jeg ligner de andre perfekte små popsangerinder. Jeg synes, jeg ser ny ud, lød det fra Gaga til magasinet.

I 2009 udgav hun en opfølgende EP til ’The Fame’, der havde navnet ’The Fame Monster’ og i 2011 udgav hun sit andet studiealbum ’Born This Way’, der med singler som ’Born This Way’ og ’Judas’ blev nummer et over store dele af verden og solgte over seks millioner kopier.

Lady Gaga cementerede samtidig sin stjernestatus med stadig flere vilde kostumer og offentlige optrædener.

Lady Gaga færdig?

I 2013 udkom det seneste soloalbum ’Artpop’, der i modsætning til de forrige to albums ikke blev en kritiker-succes. Albummet har solgt godt og vel 2,5 millioner eksemplarer med singler som ’Applause’ og ’Do What You Want’.

Flere medier skrev dengang, at Lady Gagas karriere skulle være på vej nedad - blandt andet på grund af eksempelvis Miley Cyrus’ store succes, som stjal rampelyset fra Gaga. Det er da også noget, hun selv har lagt mærke til.

- Folk tror, at jeg at færdig, har Lady Gaga sagt til den engelske avis The Guardian.

Det kan dog ikke bestrides, at Lady Gaga har modtaget mange priser i sin karriere. Listen tæller blandt andet fem Grammyer, tre BRIT Awards, seks NME Awards, syv Billboard Awards og 13 MTV Video Music Awards.

Desuden har hun solgt mere end 27 millioner plader og over 100 millioner singler på verdensplan. Og i 2014 udgav hun albummet 'Cheek to Cheek' med musiklegenden Tony Bennett.  

Privat er Lady Gaga forlovet med skuespilleren Taylor Kinney. 

Og navnet 'Lady Gaga'?

Inspirationen kommer fra Queen-sangen 'Radio Ga Ga'.