Kendte

Og pludselig syntes alle, at Leos mor var klam

Leonardo DiCaprio har flere gange haft sin mor, Irmelin Indenbirken, med til Oscar-uddeling. Her ses de i 2014, da han var Oscar-nomineret for sin rolle i 'The Wolf of Wall Street'. FREDERIC J. BROWN / Scanpix Denmark

Et 40 år gammelt familiebillede fra Leonardo Dicaprios barndom er blevet centrum for hidsig debat på nettet.

Nogle gange tager internetdebatten en uforudset drejning og stikker af som en løbsk hest. Det skete forleden, da Facebook-profilen History In Pictures postede et barndomsbillede af en meget lille Leo med sin mor og far.

Leonardo Dicaprio

  • Den 11. november 1974 blev Leonardo Wilhelm DiCaprio født i Hollywood, Los Angeles. 
  • Han mor, Irmelin Indenbirken, er født tysk, er skuespiller og filmproducer og har ifølge IMDB haft mindre roller i et par af sønnens film, samt med-producer på hans dokumentarfilm 'The 11th Hour'.  
  • Faren George DiCaprio har italienske rødder og arbejder som tegneserie-forfatter.
  • En af de første roller, der satte Leonardo DiCaprio på verdenskortet var rollen som den mentalt udfordrede dreng Arnie i filmen 'What's Eating Gilbert Grape?', hvilket gav ham sin første ud af i alt fem oscar-nomineringer til dato. 

History In Pictures ville hylde skuespilleren Leonardo Dicaprio i anledning af, at han lige havde modtaget sin første Oscar. Men en del Facebook-brugere så forbi familieidyllen og hæftede sig ved noget helt andet: Moderens armhulehår. 

"De armhuler er ulækre"

Billedet, der skal være taget i 1976, fik amerikanerne til tasterne. 

Tusinder debatterer i øjeblikket ivrigt, om den glade unge mor på billedet er "ulækker" eller "naturlig". Og temmelig mange af dem harcelerer over den nu 73-årige Irmelin Indenbirkens daværende hårpragt.

Baby Leonardo DiCaprio with his mom and dad, 1976. Follow us for more awesome history >> History In Pictures

Posted by History In Pictures on Tuesday, March 1, 2016

- Jeg er ked af det, men de armhuler er ulækre, kommenterer en Dee Dee Phillips-Valentino og fortsætter:

- Hvis du er uenig, så barberer du sikkert heller ikke dine ben eller vokser eller går med makeup og er også ligeglad med dit hår, dit tøj, din vægt og hvordan du ser ud. Come on, vi er kvinder. Hvem vil ikke gerne se pæn ud? Og hvis du ikke barberer dig, så går du sikkert heller ikke i bad og lugter. 

Flere andre kommenterer, at de behårede armhuler er "ukvindelige" og "ulækre". At hun sikkert lugter, og at man ikke kan være bekendt at lade stå til på den måde bare for at bevise en hippiepointe. 

Blandt de moderate er BrandonLee Rushman, der siger, at du ikke behøver at barbere dig for at behage andre. Men så skal du bare heller ikke blive overrasket, når nogen kalder dig beskidt. 

Et barbieideal uden plads til hår

Det kommer ikke bag på Christian Groes, at en behåret armhule kan skabe ramaskrig i USA. 

Han er kønsforsker, antropolog og lektor på RUC og fortæller, at der er et strømlinet ideal om, hvordan kvinder skal se ud i amerikansk showbiz.

De skal være superstylede, ikke for vulgære og ikke for tilknappede, og naturligvis skarpt trimmede som en golfbane.

- Alt, der peger på en kvindelighed, som ikke er superstylet og perfektionistisk, bryder man sig ikke om at se. Der er nogle puritanske idealer om, at det hele skal være rent og pyntet og fint. Et barbieideal, hvor der ikke er plads til hår under armene, siger Christian Groes. 

Julia Roberts skabte i 1999 overskrifter i bladene, da hun afslørede en dusk under armene på den røde løber.

Men det her er jo ikke en superstjerne på en rød løber. Det er jo hans mor...?! 

- Jamen folk får et chok over, at Leonardo Dicaprio og hans mor ikke lever op til deres barbieforestilling. Amerikanerne lider af et kollektivt hukommelsestab. Og billedet her viser, at der faktisk engang var et socialt oprør mod normerne og de gamle konservative idealer om, hvordan man skulle se ud. Det er Dicaprio sikkert barn af.

Vrede er udtryk for "normtyranni"

Siden billedet blev taget i 1976, er det kun gået én vej med kvinders kropsbehåring, fortæller kønsforskeren. Udviklingen i USA og også i Europa og Danmark er gået mod så lidt kønsbehåring som muligt. 

Christian Groes kalder det "en sjov form for puritanisme", der handler om en dyrkelse af den rene krop. Og i den sammenhæng betrages kropshår som noget beskidt. 

- Der er intet belæg for at sige, at denne kvinde ikke går i bad. Men alligevel kommenterer folk, at hun sikkert lugter, for håret bliver udtryk for noget beskidt og uordentligt. Det er et udtryk for normtyranni, siger Christian Groes og giver et bud på, hvorfor kønsbehåring kan fremkalde meget stærke reaktioner. 

Noget vi også så herhjemme, da komikeren Sanne Søndergaard i 2013 - på forsiden af Politiken - vippede det øverste af sin trussekant ned, så man kunne se nogle røde hår. 

- Hår kan give anledning til enorm vrede, hvis de sidder de forkerte steder. Lige nu må kvinder helst ikke have nogen på kroppen, men når de sidder på mandens hage, er det ihhh så fantastisk. Det er ekstremt bizart og totalt vilkårligt.

- Når folk bliver vrede, handler det måske om, at man ikke selv tør bryde normen. Alle ligger under for de her idealer. Så hvis man ser nogen, der tør vove pelsen, så skal de udskammes. Det er en kollektiv reaktion; man er selv underlagt nogle tabuer, som man egentlig gerne vil bryde, men når andre gør det, så giver det misundelse. Så er det jo spildt arbejde, når man selv kæmper for at fjerne hår, siger Christian Groes.

Viser armhuler i sympati

Der er naturligvis også mange, der slet ikke kan se, hvorfor nogen vil hidse sig op over armhulehår. 

- Der er åbenbart nogen, der ikke vidste, at der vokser hår i kvinders armhuler. Kom nu videre, skriver Wesley Weyandt for eksempel, hvilket han har indkasseret knap 3.500 'likes' for. 

Og så er der dem, der tager den unge Irmelin Indenbirkens armhuler i forsvar ved at vise deres egne armhuler i sympati. 

Der er også masser af opbakning til Leonardo Dicaprios mor og hendes armhulehår. For eksempel viser Meagan Gagnon her, at der ikke er nogen, der skal bestemme over hendes armhuler.

Mor var med til det store øjeblik

Og tilbage hvor det hele begyndte, ved Oscar-festen, så var den nu 73-årige mor ved sin søns side. 

Leonardo Dicaprio er nemlig mors dreng. Så meget, at manden, der ellers er kendt for at date gudesmukke supermodeller, oftere tager sin gamle mor med som sin date, når han skal til Oscar-uddeling i Hollywood.

Og i år var det mere belejligt end nogensinde, at Dicaprio havde sin mor under armen. For hun kom til at overvære sønnens store øjeblik, da han fik sin første Oscar.

Så måske har familien Dicaprio andet at gå op i end folks mening om armhulehår.