Tysk forbud: Dansk film-hit tvunget til at flytte vigtig scene

InstruktĂžren bag 'Flaskepost fra P' mistede tilladelsen til at optage en vigtig scene, hvilket kostede Zentropa en halv million kroner.

Ligesom de foregÄende to Jussi Adler-Olsen-krimier er ogsÄ 'Flaskepost fra P' hovedsageligt optaget i Tyskland. NÊrmere bestemt i Schleswig-Holstein lige syd for grÊnsen, hvor landskabet minder meget om det danske. Og hvor en lokal filmstÞtteordning gÞr det attraktivt at filme.

Men ifĂžlge norske Hans Petter Moland, som i den nye Afdeling Q-film har overtaget instruktĂžropgaven fra Mikkel NĂžrgaard, lĂžb filmholdet ind i store problemer undervejs.

- Vi havde nogle kolossale udfordringer, da vi pludselig mistede tilladelsen til at optage i Tyskland, selv om det hele sÄdan set var aftalt pÄ forhÄnd, siger Hans Petter Moland til TV 2.

SPOILER ALERT!! HVIS DU IKKE ØNSKER AT FÅ AFSLØRET DETALJER OM INDHOLDET I FILMEN, SKAL DU STOPPE HER!!

MĂ„tte flytte kidnapperens tilholdssted til RĂžmĂž

StĂžrstedelen af scenerne i 'Flaskepost fra P' er optaget udendĂžrs - blandt andet i Ă„bne landskaber med bĂžlgende, gule rapsmarker, i skove og langs en jernbanestrĂŠkning.

En lokal, tysk myndighedsperson havde ombestemt sig.

Hans Petter Moland, instruktĂžr

Men én af filmens vigtigste scener, som foregÄr pÄ en strand, hvor den psykopatiske kidnapper har sit tilholdssted i et gammelt, forladt bÄdehus, mÄtte i sidste Þjeblik flyttes fra Tyskland til Danmark.

-  BĂ„dehuset mĂ„tte flytte location. En lokal, tysk myndighedsperson havde ombestemt sig, sĂ„ vi alligevel ikke mĂ„tte lave optagelserne ved den tyske nordkyst, siger Hans Petter Moland og fortsĂŠtter.

-  Vi skulle jo finde et sted, som ifĂžlge bogen ligger sĂ„ Ăžde, at man ikke kan hĂžre bĂžrnene skrige. SĂ„ vi flyttede til RĂžmĂž og optog scenerne dĂ©r, forklarer instruktĂžren.

Flytning kostede halv million kroner

Flytningen af bÄdehuset og den meget lange badebro, der fÞrer ud til det, viste sig at blive en sÊrdeles bekostelig affÊre for filmselskabet Zentropa.

- Det kostede os en hulens masse penge! En halv million mÄtte vi poste ekstra i optagelses-budgettet for at flytte til RÞmÞ. Og sÄ handlede det gudhjÊlpemig om, at sandormene er fredet i Nordtyskland, siger Zentropa-direktÞr Peter AalbÊk Jensen og tilfÞjer.

Det kostede os en hulens masse penge!

Peter AalbĂŠk Jensen, filmproducent

- SÄ vi kunne altsÄ ikke lave nogen form for strandoptagelser pÄ grund af nogle orme, der boltrer sig nede i sandet. Det havde vi godt nok ikke forudset, lyder det med et grin fra Zentropa-direktÞren.

IndendÞrs-scenerne i bÄdehuset blev ifÞlge Peter AalbÊk henlagt til Zentropas "elskede svÞmmebassin" i AvedÞre.

Kom ind pÄ et afbud

For den norske instruktÞr har det pÄ flere mÄder vÊret en kÊmpe udfordring at give sig i kast med den tredje i rÊkken af Jussi Adler-Olsen filmatiseringer.

- Jeg havde aldrig lavet krimi fÞr. Kun episke fortÊllinger, dramaer og komedier. SÄ dét at lave noget, som er spÊndende, og at gÞre det pÄ et tilpas hÞjt niveau, er i sig selv en udfordring, siger Hans Petter Moland, som blandt andet er kendt for at have instrueret filmene 'Kraftidioten', 'Aberdeen' og 'En ganske rar mand'.

Ud over at Hans Petter Moland sĂ„ledes skulle sĂŠtte sig ind i en ny filmgenre med 'Flaskepost fra P',  blev han kastet ind i projektet pĂ„ et afbud, da det egentlig var manuskriptforfatteren Nikolaj Arcel, som skulle have instrueret filmen.

- Arcel havde et andet projekt i USA, som han var i gang med samtidig, og han lÞb ind i tidsmÊssige konflikter. Men jeg er meget glad for, at jeg har fÄet lov til at lave filmen. Det har vÊret en sjov opgave, og jeg opfatter det ogsÄ som en tillidserklÊring, lyder det fra Moland.

Har selv valgt hele castet - undtagen Lie Kaas og Fares Fares

Selv om Hans Petter Moland kom sent ind i filmprojektet, har han fÄet lov til at udvÊlge hele castet, pÄ nÊr Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares, som selvfÞlgelig er selvskrevne i rollerne som Carl MÞrck og Assad.

- Nikolaj og Fares er dejlige at samarbejde med. De er begge meget kompetente mennesker, og sÄ har de vÊret tÄlmodige og generÞse over for mig. Det har nok ogsÄ vÊret forudsÊtningen for, at det kunne lykkes, erkender Hans Petter Moland, som blandt andre har valgt et par norske skuespillere til rollelisten.

- De eneste, jeg tidligere har arbejdet sammen med, er PÄl og Jakob (PÄl Sverre Hagen og Jakob Oftebro, som spiller henholdsvis morderen Johannes og krimibetjenten PasgÄrd, red.), siger instruktÞren om de to kendte, norske skuespillere, der fik deres gennembrud i den Oscar-nominerede 'Kon-Tiki'.

Hans Petter Moland, som i november 2015 rundede de 50 Är, har i Þvrigt tidligere arbejdet sammen med instruktÞren pÄ de to foregÄende Jussi Adler-Olsen-film, Mikkel NÞrgaard, der er en del yngre og pÄ det tidspunkt fungerede som Molands assistent.

'Flaskepost fra P' kan for Þjeblikket ses i 132 biografer landet over - se ogsÄ dokumentaren 'Afdeling Q - fra Kvinden i buret til FasandrÊberne' pÄ TV 2 Play