Kendt musiker ramt af depression: Langsomt forsvandt farverne

Sangen 'Man skal dø lidt' var med til at hjælpe den danske producer Chief 1 ud af et depressivt mørke.

I 20 år var Lars Pedersen, der også går under navnet 'Chief 1', en del af rapgruppen Rockers by Choice.

Han blev derefter kendt som producer og sangskriver, og to gange har han haft en vindersang med i det danske Melodi Grand Prix.

Men indeni har han kæmpet mod mørke, svære tanker. 

I 'Go aften Danmark' står han frem og fortæller om sin depressionslidelse og om, hvordan han har bearbejdet den - ved hjælp af musikken og en coach.

- Det starter med, at jeg laver en sang til mig selv, hvor jeg næsten er derude, hvor jeg ikke rigtig kan bunde længere, siger Chief 1 i programmet. 

Sort-hvid-film

Det er vanskeligt at definere symptomerne på depressionen. For den kom langsomt snigende. 

- Det er i virkeligheden en meget underlig ting. Det er ikke ligesom en halsbetændelse, hvor du vågner op om morgenen og bare tænker 'åh, nu er du syg'-agtig. 

- For mig har det været en lang glidebane. Det er nærmest som om, jeg har siddet og kigget på et fjernsynsprogram hver eneste dag. Langsomt er farverne bare taget ud. For hver dag er der mindre og mindre farver, og lige pludselig finder du ud af, at du faktisk sidder og ser en 'sort-hvid'-film, men der er ikke nogen, der har gjort dig opmærksom på det.

I tiden før depressionen kunne han blandt andet snerre af folk, og han var ved at blive til en, han ikke ønskede at være. 

Når det går op for dig, er det et meget underligt paradoks. For du har vildt meget brug for hjælp, du rækker ud efter hjælp, men du har allermest lyst til at være alene. 

Chief 1

Langsomt lukkede han omverdenen ude og gik også lange ture om natten, hvor der var fred og ro. Her funderede han over tilværelsen.

- Jeg kan godt forstå de mennesker, der giver op. Hvis ikke jeg har haft min søn og min musik... 

Sindstilstanden føles som at skulle nødlande med et fly over meget lang tid, forklarer han.  

- Når det går op for dig, er det et meget underligt paradoks. For du har vildt meget brug for hjælp, du rækker ud efter hjælp, men du har allermest lyst til at være alene. 

Lars Pedersen, der også er kendt som Chief 1, åbner op omkring sin depression i 'Go' aften Danmark'.
Lars Pedersen, der også er kendt som Chief 1, åbner op omkring sin depression i 'Go' aften Danmark'. Foto: Esben Salling / Scanpix Denmark

Skulle selv løse det

Chief 1 begrunder depressionen med, at han både har haft for travlt og været for hård ved sig selv. I musikbranchen skal man altid være foran alle andre kombineret med en frygt for at erkende, at man har gabt over for meget. 

- Jeg har altid nydt at hjælpe andre, og det gør jeg også den dag i dag, men jeg kan godt se på alt det her, at jeg skal også være bedre til engang i mellem at sige, at man er god nok.

Det kan være svært for andre at hjælpe en person, der er ramt af depression, forklarer Chief 1. Hans egen kamp blev nødt til at starte indefra.

- Man skal ikke have skyldfølelse over, at man ikke kan hjælpe en deprimeret, for det er faktisk meget, meget svært. For mig var det noget, jeg selv skulle ind og løse, og det gjorde jeg så med min musik og en coach, fortæller han. 

 Singlen 'Man skal dø lidt' er blevet skrevet som en slags selvhjælp, forklarer han. 

- Den giver mig noget lys og noget ro og noget hjælp. Så tænker jeg, at måske kan jeg bruge den her til at hjælpe andre, siger han.  

Chief 1 har efter interviewet i 'Go' aften Danmark' lagt følgende besked ud på Facebook

Tak tak tak for den overdrevne varme, søde og hjertelige respons Det var det hårdeste interview jeg nogensinde har...

Posted by Lars Cheifone Pedersen on Tuesday, March 8, 2016

Grib efter nuet

På en nattetur spekulerede han over, hvad der egentlig gjorde ham glad. Det var især under 'Rockers by Choice'-tiden, hvor han skabte noget for sig selv.

- Det gik op for mig, at jeg i virkeligheden har lavet rigtig meget for andre. Så jeg satte mig en aften med en mikrofon, og så skrev jeg den her tekst på et kvarter og fandt ud af, at det i virkeligheden bare var mig, der talte til mig. 

Chief 1 synger selv på nummeret, hvilket var særdeles uvant for den danske producer. 

- Det var meget grænseoverskridende, for jeg har ikke lavet musik i 15 år for mig selv til mig selv og hørt min egen stemme. 

Men det gjorde også noget godt.  

- Så kunne jeg bare mærke i dagene efter, når jeg hørte sangen, så fik jeg et lyspunkt hele tiden. Det var som om, jeg sagde til mig selv 'det skal nok blive godt igen'.

Chief 1 håber derfor på, at hans sang kan hjælpe andre, der lider af depression.  

- Man skal huske den der grundkerne inde i hjertet, det der ikke har noget med materialisme at gøre, den skal man aldrig glemme. Og så skal man virkelig gribe efter nuet. 

Øverst kan du høre Chief 1 fortælle om sin depression, og herunder kan du se et klip af sangen 'Man skal dø lidt', der udkom tirsdag.