Kendte

Susanne Bier i engelsk avis: Der mangler kvinder i Hollywood 

Der mangler kvindelige instruktører i Hollywood, mener den danske stjerne-instruktør Susanne Bier. Claus Bech / Claus Bech/Scanpix

Susanne Bier efterlyser kvindelige instruktører i Hollywood.

Den danske instruktør Susanne Bier har de seneste 20 år lavet vidt forskellige film. Fra romantiske komedier, politiske film og film om vold og traumer. 

Alligevel oplever den danske instruktør at blive mødt af den samme indstilling - alle film, der ikke er instrueret af en hvid mand, er enten ‘kunst’ eller ‘niche’ i Hollywood. 

Det vil den danske instruktør gøre op med i en længere kronik i den engelske avis ‘The Guardian’, hvor hun efterlyser flere kvinder i Hollywood. 

Susanne Bier henviser til, at 16 procent af serierne i USA sidste år havde en kvindelig instruktør, mens tallet for de 250 mest populære film var kun 7 procent. 

Kvinder tør prøve nye ting

Netop når det kommer til instruktører af tv-serier, er der en logisk forklaring på, at andelen af kvinder er større, mener Susanne Bier.  

- For at skille sig ud på et overfyldt marked er tv-producenterne tvunget til at tage en større risiko end deres kolleger i filmbranchen. De seneste 10 år er der sket en eksplosion i efterspørgslen på kvalitets-serier, skriver hun. 

Hun opremser 'House of Cards', 'Better Call Saul', 'Homeland og 'Mr Robot' som serier, hendes egen serie ‘The Night Manager’ i øjeblikket skal konkurrere med. 

Netop her mener Bier, at kvinderne har en fordel. 

- Jeg tror, det er ønsket om at udforske nye måder at fortælle historier på, der er forklaringen på, at der er flere kvindelige instruktører bag tv-serier end film, skriver Bier, der samtidig pointerer, at tv-serierne har en bredere palette, når det kommer til etniske minoriteter.  

- 'Orange Is the New Black' har udviklet talenter, som ellers havde svært ved at finde fodfæste i filmindustrien, skriver den danske instruktør. 

Skal der ske en ændring i Hollywood, kræver det - ifølge instruktøren - at filmproducenterne begynder at ændre deres syn på deres publikum og anerkende kvindelige instruktører.  

- At formode at kvinder i alderen 20 til 50 er en homogen gruppe, som vil reagere på en film på stort set den samme måde, er ikke bare dumt, det er dårlig forretning. 

Den kridhvide Oscar

Susanne Biers kronik kommer just i kølvandet af den massive kritik, årets Oscar-uddeling fik for at være alt for hvid og ikke inkludere farvede skuespillere.  

Under hashtagget #OscarsSoWhite opfordrede skuespillere og filmfolk til boykot af Oscar-uddelingen den 28. februar - heriblandt den amerikanske instruktør Spike Lee og den afroamerikanske skuespillerinde Jada Pinkett Smith, der er gift med skuespilleren Will Smith.

Det er heller ikke første gang, Hollywood er blevet beskyldt for at være en mandsdomineret branche. 

Den amerikanske stjerneskuespillerinde Jennifer Lawrence har tidligere gjort opmærksom på den store lønforskel, der eksisterer mellem mandlige og kvindelige skuespillere i Hollywood. 

- Da Sony blev hacket og jeg fandt ud af, hvor meget mindre, jeg blev betalt end heldige personer med en penis, blev jeg ikke sur på Sony. Jeg blev sur på mig selv, skrev skuespillerinden dengang.