Nikolaj Lie Kaas: - Modgangen har lært mig meget om andre mennesker
Nikolaj Lie Kaas har haft en religiøs opvækst med bøn og bibelskole. Men han har altid vidst, at han ikke troede på Gud. Og nu tør han sige det højt.
Med en mormor, der var stærkt religiøs og medlem af Jehovas Vidner, er skuespilleren Nikolaj Lie Kaas vokset op med bøn og bibelskole. Og i mange år bad han til Gud, når livet var svært.
Men inderst inde har 42-årige Lie Kaas altid vidst, at han ikke var troende i traditionel forstand.
- Jeg tror på mange ting. På livet, på energier og på viljen. Men jeg tror ikke på, at en gud har skabt os i sit billede. Det synes jeg, lyder ret åndssvagt, erkender Nikolaj Lie Kaas over for TV 2 i forbindelse med et interview om hans tilbagevenden som Carl Mørck i den tredje Jussi Adler Olsen-filmatisering, 'Flaskepost fra P', der foregår i et religiøst miljø.
I videoklippene fortæller Nikolaj Lie Kaas om sit forhold til sin religiøse opvækst og Bibelen
En stor beslutning
Selv om Nikolaj Lie Kaas altid har været klar over sin religiøse overbevisning, eller mangelen på samme, har det alligevel taget noget tid at erkende det udadtil.
- Selvfølgelig var det en stor beslutning for mig at tage dengang, da jeg var i slutningen af 20’erne. Så det er først i de seneste fem-seks år, jeg har sagt det højt. Jeg syntes, det var hyklerisk ikke at stå ved det, man tænker, fortæller han.
Efter hans mening er det at være ikke-troende dog heller ikke en modsætning til at være spirituelt tænkende, som han anser sig selv for at være.
- Jeg tror, at vi mennesker er i stand til fuldstændig fantastiske ting, i ordets bedste forstand, og at vi kan meget mere, end vi er klar over, erklærer han.
Bruger Bibelen som "håndbog"
I sin opvækst var den unge Nikolaj tvangsindlagt til at terpe Bibelen sammen med sin mormor, og selv om han bestemt ikke altid syntes, det var sjovt, er han glad for det nu.
- Jeg er meget taknemlig for, at jeg har fået så stort et kendskab til Bibelen. Den rummer mange historier, som kan overføres til virkeligheden i dag. Faktisk bruger jeg den ofte i mit arbejde, hvis der er noget, jeg skal forstå eller forklare for andre. Oprindeligt var Bibelen jo også tænkt som en slags "håndbog", forklarer han. Se videoklip nedenfor.
Til gengæld var han som dreng ikke begejstret for at opholde sig i "Rigssalen", som er Jehovas Vidners' menighedslokale.
- Det var røvssygt at være i Rigssalen. Man skulle være stille og opføre sig pænt. Al lyst til at leve var forsvundet derinde. Især for en vildbasse som mig, fortæller han og fortsætter.
- Men generelt har jeg ikke haft en Jehovas Vidner-barndom, som var præget af religion. Jeg husker min barndom som fantastisk, konstaterer han.
Havde et frirum hjemme hos sin mor
Grunden til, at Nikolaj Lie Kaas' barndom ikke blev gennemsyret af religiøsitet i uudholdelig grad, var, at hans mor, Anne Mari Lie, allerede som 18-årig forlod Jehovas Vidner og flyttede til København, hvor hun startede et frigjort liv som fotomodel og skuespiller. Så hjemme hos hende havde han et frirum.
Nikolajs mor og mormor blev i øvrigt ved med at holde kontakten i det skjulte, selv om det ikke var tilladt de troende at mødes med en "frafalden".
- Livet giver én en flad indimellem
For Nikolaj Lie Kaas har tilværelsen bestemt ikke været nem. Hans forældre blev skilt, da han var tre år gammel, og da han var syv, mistede han sin far, skuespilleren Preben Kaas, der begik selvmord ved at springe i havnen. Som knap 16-årig mistede han også sin mor, der ligeledes døde ved selvmord.
- Jeg havde et godt forhold til min mor, så det var et hårdt slag. Og selvfølgelig røg jeg ud i en krise. Men heldigvis havde min mor lært mig at vælge gode mennesker omkring mig. Nogle, som kan bekræfte én og skubbe til én, når man har brug for det, siger Nikolaj Lie Kaas, der således tacklede krisen på sin egen måde og uden hjælp fra en psykolog.
- Livet giver én en flad indimellem, og i dag er jeg taknemlig over det menneske, som jeg er blevet til, trods alt. Modgangen har lært mig meget om andre mennesker, og om at acceptere den måde, folk lever på. Der er ikke noget, der er "rigtigt" og "forkert". Vi har selv ansvar for at finde meningen med vores liv, lyder det reflekterende fra den populære skuespilller, som da også for længst har tilgivet sine forældre, der "ikke kunne have handlet anderledes som de mennesker, de var", som han udtrykker det.
Kan ikke undvære familien
I modsætning til sin karakter i Jussi Adler-Olsen filmene, den depressive og menneskefjendske Carl Mørck, kan Nikolaj Lie Kaas ikke undvære at have en familie omkring sig.
- Jeg har altid haft behov for familien. Jeg befinder mig godt i det. Selv om jeg er rastløs og søgende som menneske, har jeg et stort behov for at have en stabil base, lyder det fra skuespilleren, der er gift med Anne Langkilde (produktansvarlig hos møbelfirmaet Hay), som han har døtrene Gerda Sofie og Esther Mari med.
Han erkender dog samtidig, at han har visse lighedspunkter med Carl Mørck-karakteren.
- Der er en del af mig, der indimellem har brug for ikke at være social. Ens arbejde kan jo også bruges om en mulighed for at fokusere på sin egen verden, indrømmer han.
'Flaskepost fra P' er yndlingsbogen
Straks da Nikolaj Lie Kaas blev tilbudt rollen som Carl Mørck for nogle år siden, læste han de fire Afdeling Q-romaner ud i én køre, og nummer tre i rækken, 'Flaskepost fra P', var hans absolutte yndlingsbog:
- Historien er den mest fortættede og interessante, fordi det rent faktisk drejer sig om tro. Det er trosspørgsmålet, der hele tiden bliver diskuteret. Både i selve plottet, men også mellem Carl og Assad, siger Nikolaj Lie Kaas og fortsætter.
- For Assad er troen en del af ham selv, som blodet i kroppen og ilten i hjernen, og det forstår Carl ganske enkelt ikke. Han "tror ikke på en skid", som han siger og har svært ved at respektere andres ret til tro på noget, der efter hans mening er så "åndssvagt". Men den holdning bliver han tvunget til at revidere, lyder det fra den filmaktuelle skuespiller.
Ud over at 'Flaskepost fra P' har troen som omdrejningspunkt, indeholder filmen ifølge Lie Kaas også stærke spændingselementer.
- Det er en virkelig spændende historie. Og så indebærer den jo også noget frygteligt, som omhandler børn, der bliver væk, og som gør, at alle mennesker, unge som gamle, kan relatere til det. For der findes ikke noget værre, slutter han.
(Video-interviewet, som der er uddrag fra her på siden, er lavet af TV 2-Nyhedernes Ole Kolster).
'Flaskepost fra P' fik premiere i 132 biografer landet over torsdag d. 3. marts. Se traileren til filmen her.
'Fasandræberne', som er nummer to i rækken af Afdeling Q-filmene, har dansk tv-premiere søndag d. 6 marts kl. 21.00 på TV 2 - se også baggrundsdokumentaren lige nu på TV 2 Play