Oscar

Endelig fik DiCaprio en Oscar: - Jeg tager ikke i aften for givet

Så lykkedes det endelig Leonardo DiCaprio at vinde verdens største filmpris.

Hele filmverdenen holdt natten til mandag vejret i spænding over, om den 41-årige Hollywood-stjerne langt om længe ville få en Oscar - og det gjorde han.

Til et stående bifald modtog Leonardo DiCaprio den eftertragtede statuette i kategorien 'Bedste mandlige hovedrolle' for sin præstation i storfilmen 'The Revenant.' 

Tag ikke planeten for givet

I sin tale takkede han familie, venner og kollegaer, der løbende har hjulpet ham gennem hele karrieren.

- Tak til mine forældre. Intet ville have været muligt uden jer, sagde DiCaprio, der som engageret miljøforkæmper samtidig så en mulighed for også at tale om klimaforandringer. 

- Vi skal arbejde sammen om de klimaforandringer, der sker lige nu. For vores børns børn. Jeg takker jer alle for denne fantastiske pris. Lad os ikke tage denne planet for givet. Jeg tager ikke i aften for givet, sagde han.

I 'The Revenant' spiller den DiCaprio pelsjægeren Hugh Glass, der bliver efterladt døden nær, og som resten af filmen igennem forsøger at finde vej gennem ødemarken og frem til manden, der dræbte hans søn.

Filmen var også storfavorit til prisen for 'Bedste film', men måtte se sig overhalet indenom af filmen 'Spotlight'.

Historien om DiCaprio

Mange kender Leonardo DiCaprio for sætningen “I'm the king of the world!”

En sætning fra en ikonisk scene, hvor den unge og fattige Jack Dawson står i stævnen af luksuslineren Titanic med armene i vejret og vind i håret, jublende af lykke. 

Leonardo DiCaprio

 • Den 11. november 1974 blev Leonardo Wilhelm DiCaprio født i Hollywood, Los Angeles. 
 • Han mor, Irmelin Indenbirken, er født tysk, er skuespiller og filmproducer og har ifølge IMDB haft mindre roller i et par af sønnens film, samt med-producer på hans dokumentarfilm 'The 11th Hour'.  
 • Faren George DiCaprio har italienske rødder og arbejder som tegneserie-forfatter.
 • En af de første roller, der satte Leonardo DiCaprio på verdenskortet var rollen som den mentalt udfordrede dreng Arnie i filmen 'What's Eating Gilbert Grape?', hvilket gav ham sin første ud af i alt fem oscar-nomineringer til dato. 

Det er en scene, som mange i årenes løb har forsøgt at gøre kunsten efter, og som med garanti har fået skibspersonale verden over til at hive sig i håret. 

Og så er det en scene fra en film, der på mange måder banede vejen til Hollywood for skuespilleren Leonardo DiCaprio.

Men hvem er den 41-årige mand fra Los Angeles med tilbagestrøget hår og blå øjne, som er gået fra at være teenagepigernes drøm til en skuespiller med knap 200 nomineringer og over 70 forskellige filmpriser?

Vi ser nærmere på det store råtalent fra Los Angeles her.

Det rå talent

Hvis man er født i Hollywood, ligger det måske også i kortene, at man skal gå skuespillervejen. I hvert fald var det, hvad DiCaprio satte sig for allerede i en ung alder, hvor hans forældre opdagede sønnens talent.

Som så mange andre Hollywood-stjerner startede rollerne i det små, men på trods af, at han aldrig havde gået på skuespillerskole, fik DiCaprio allerede sit livs rolle i filmen fra 1993 'What's Eating Gilbert Grape?', der sikrede ham en oscarnominering for præstationen som den mentalt udfordrede Arnie. 

Og herfra gik det stækt. Få år efter fulgte filmatiseringen af verdenshistoriens største kærlighedshistorie 'Romeo og Julie' i 1996, og da bluckbusteren 'Titanic' ramte biograferne året efter, var hans filmkarriere beseglet. 

Leonardos største 'force'

Ifølge TV 2s filmanmelder Adam Voigt var det netop de to sidstnævnte film, der særligt tegnede DiCaprios karriere.

- 'Romeo og Julie' er filmen, hvor han bliver alle teenagepigers største forelskelse. Da man så skulle caste til Titanic, var han et oplagt valg. Og da den film ender med at blive en af de absolut største film i 90’erne, kunne han gøre, hvad han ville, siger Adam Voigt til TV 2.

Men selvom Leonardo DiCaprios karriere meget nemt kunne være fortsat i hjerteknuser-rollens spor, formåede han at ændre karreriestien. 

- Hans største force som skuespiller er evnen til at vælge roller. Kigger man på hans cv, er der kun store film, han tager kun imod jobs fra de allerbedste instruktører, og han laver sjældent en dårlig film, forklarer Adam Voigt, der dog også mener, at skuespilleren har sine begrænsninger. 

- Han spiller meget stort og eksplosivt, og det er ikke altid, det passer lige godt til rollerne. Hvis han ikke har en instruktør, der kan lægge låg på ham, så har han en tendens til at overspille. Men når han rammer den, så rammer han den til gengæld også rent, lyder det fra Voigt. 

Miljøaktivisten 

Det er ikke kun foran filmkameraet, Leonardo DiCaprio spiller med de store armbevægelser. Den 41-årige skuespiller er også kendt for ikke at lægge skjul på sine holdninger. Særligt klimaet har en markant plads i hjertet.

I miljøets navn har han ikke blot deltaget i demonstrationer, han har også oprettet sin egen fond, Leonardo DiCaprio Foundation, der støtter organisationer og initiativer dedikeret til at sikre en bæredygtig fremtid.

- Der er nogle skuespillere i Hollywood, der markerer sig tydeligere end andre med sager, der er vigtige for dem. DiCaprio er en af dem, der er mere aktivistiske og har været det i længere tid, forklarer filmanmelder Adam Voigt.

I hvert fald ligger skuespilleren ikke på den lade side, når det kommer til sine mærkesager. 

Han står bag hele to kortfilm, 'Water Planet' og 'Global Warning', dokumentaren 'The 11th Hour' og dokumentaren 'Worst Shark Attack Ever', som han i øvrigt vandt 'Special Humanitarian Award' for i 2015. 

Han sidder i bestyrelsen i organisationerne World Wildlife Fund (WWF), Natural Resources Defense Council (NRDC), Global Green USA, og Animal Welfare (IFAW). Og så beskæftiger størstedelen af hans hjemmeside og de fleste af hans sociale medier-profiler sig med miljømæssige nyheder.

Titanic gav ham et venskab for livet

Det er dog trods alt på det store filmlærred, vi alle kender ham bedst. Og her kan man stort set ikke sige Leonardo Dicaprio uden også at nævne 'Titanic'.

Men filmen var ikke bare den, der cementerede DiCaprios plads i Hollywood. Det var også her, han fik et venskab for livet. Medskuespilleren Kate Winslet, der spillede overklassepigen Rose, er nemlig den dag i dag DiCaprios tætteste ven.     

- Hun er en af mine tætteste venner, og vi kan sige alting til hinanden. Vi griner af de samme ting, og så lader hun mig aldrig tage mig selv for alvorligt, selv hvis jeg gerne vil det. Vi har en speciel magi, siger han til Express.

Jeg græd ofte ved hendes skulder, fordi kravene fra instruktøren, James Cameron, var så enormt hårde

Instruktøren bag 'Titanic', Jamens Cameron, har tidligere udtalt, at han pressede de to unge skuespillere hårdere end nogen andre. 'Titanic' var blevet en livslang besættelse for ham og intet måtte gå galt.

Det hårde pres tog hårdt på henholdsvis 22-årige Leonardo og 21-årige Kate, der fandt trøst i hinandens venskab. 

- Jeg græd ofte ved hendes skulder, fordi kravene fra instruktøren, James Cameron, var så enormt hårde. Lige siden dengang har vi været venner. Jeg taler med hende hele tiden. Men vi har altid kun været venner - ikke kærester, kontaterer han til Express.

Og tætte venner, må man sige, de er. Det var endda DiCaprio og ikke Kate Winslets egen far, der fulgte hende op ad kirkegulvet, da hun tilbage i 2012 blev gift med Ned Rocknroll.

Og da de to skuespiller-venner blev genforenet som par i filmen 'Revolutionary Road' i 2008, forærede DiCaprio efterfølgende Winslet en guldring med en indgraveret inskription, som ingen af dem har villet afsløre, hvad indholder.

Den mest oversete i historien

At Leonardo DiCaprio ikke har vundet nogen Oscar før nu på trods af fem tidligere nomineringer og lange lister af storfilm, er om noget blevet diskuteret blandt film-interesserede.

Leonardo "NoOscaro" er han endda blevet kaldt af folkene bag 'Honest Trailers', efter de kreerede en trailer til filmen 'The Wolf of Wallstreet', hvor Dicaprio var storfavorit til at vinde den gyldne statuette, men måtte se sig slået på målstregen af Matthew McConaughey. 

Filmanmelder Adam Voigt forklarer, at netop de mange storfilm kan være en af grundene.

- Han er muligvis den skuespiller, som folk mener, er blevet overset flest gange i historien. Flere mener, forklaringen kan være, han har noget til fælles med mange af de andre store skuespillere, der har vundet Oscars, og derfor skal han gøre noget ekstra for at kunne skille sig ud, forklarer Adam Voigt og fortsætter:

- Andre taler om, at det er de mange store film, der bider ham i nakken. Man tænker nemlig, at han sikkert vil få en Oscar en anden gang - hvorimod for dem, han har været oppe imod, har det været 'nu eller aldrig'.

- Da Matthew McConaughey vandt en Oscar for filmen ’Dallas Buyers Club’, handlede det om, at han havde udviklet sig fra at være en flødebolle til at være en stor skuespiller. Det var en stor kontrast, og det blev derfor også en bedre historie, lyder det fra anmelderen.

Allerede før det store Oscar-show var Adam Voigt ret sikker på, at Oscar-statuetten for bedste mandlige hovedrolle måtte lande i DiCaprios hænder, da filmen 'The Revenant' netop har den bedste historie. 

- Det handler i høj grad om, hvor godt et felt, det er, og hvem der har den gode historie. I år er feltet ret svagt. Samtidig er det Leonardo DiCaprio, der har den gode historie - nemlig om, hvordan hele holdet bag filmen måtte lide under optagelserne, siger han. 

Top ti bedste præstationer

Og det blev da også DiCaprio, der løb med den eftertragtede statuette i The Dolby Theatre midt i Hollywood natten til mandag.

Oven på DiCaprios sejr kan du hygge dig med en top ti over han absolut bedste præstationer, som anmelder Adam Voigt har givet sit bud på.

Du kan se listen længere nede i artiklen 

Af de mange anmelderroste film er der dog nogle oplagte af slagsen, som ikke fremgår af listen. Blandt andet 'Blood Diamond' og 'Gangs of New York', som efter Adam Voigts mening er gode film, der ganske vist er bedre end andre på listen, men som ifølge anmelderen ikke kan tilskrives Leonardos præstation.

Også den nyeste film 'The Revenant' er udeladt fra listen.

- Jeg synes, det ville være lidt tarveligt at tage en helt ny film med på listen, fordi den ikke har bundfældet sig i lige så høj grad, som de andre film har. Og så kan man hurtigt komme til at overhylde noget, der er helt frisk i erindringen, lyder det fra filmanmelderen.

Voigts vurdering: Leonardos 10 bedste film

 1. Catch Me If You Can (2002)

  Filmen af Steven Spielberg, der er baseret på den sande historie om den purunge Frank Abagnale Jr. (DiCaprio), for hvem det lykkes at svindle sig til flere millioner dollars, inden han bliver fanget. 

  - Det er efter min mening, den rolle han er castet bedst til, hvor han kan spille på sin charme og den indre desperation. Det løser han helt fænomenalt. Man kan i den grad mærke, at han er i hænderne på en instruktør, der kan styre ham. 

 2. What's Eating Gilbert Grape? (1993)

  Her spiller Leonardo DiCaprio rollen som den mentalt udfordrede Arnie, hvis storebror (Johnny Depp) må tage sig af både ham og deres svært overvægtige mor. 

  - Det her er en af de første film, hvor han i en birolle stjæler hele scenen hver gang, han er med. Leonardo spiller en mentalt udviklingshæmmet dreng, som man tror fuldt ud på. Man må bare tage hatten af, når en birolle ender med at fjerne fokus fra det, det egentlig handler om.  

 3. Wolf of Wallstreet (2013)

  Endnu engang spiller Leonardo DiCaprio en rolle fra det virkelig liv. Denne gang er det børsmægleren Jordan Belfort, der rider på en bølge af succes. En bølge, som dog hurtigt bliver flået væk under ham igen. 

  - Det her er et perfekt match i forhold til casting. Han viser en kombination af den indre desperation og lever på sin charme. Derudover viser han en komisk side af sig selv, hvilket er ret nyt. 

 4. Revolutionary Road (2008)

  For første gang siden Titanic er Kate Winslet og Leonardo DiCaprio genforenet som par. I filmen forsøger de at bryde ud af hverdagens åndsforladte rutiner i 50'ernes forstads-USA.

  - Denne film er et eksempel på, at han får tonet ned for sit skuespil. Det giver en anden troværdighed. For jo voldsommere du spiler, jo mere vild skal din karakter også være. Men når han som i denne film skal spille en indædt familie-far, ville det ikke passe til det voldsomme skuespil, som Leonardo ofte gør brug af. Derfor er det ret vellykket her.  

 5. The Basketball Diaries (1995)

  I filmen fra 1995, også kendt som 'The Streets of New York,' ryger den unge basketball-spiller Jim Caroll længere og længere ind i en mørk verden med kriminalitet og stoffer.

  - En ældre og mere ukendt film, hvor han spiller en ung narkoman. Det er helt klart en af de film, hvor man har fået øjnene op for ham som andet end teenage-elsker-typen. Det er nok også den rolle, hvor mest desperation kommer ud gennem lærredet. 

 6. Inception (2010)

  I en verden, hvor man kan træde ind andres drømme, har Cobb (Leonardo DiCaprio) fået til opgave at plante en idé i en samarbejdspartners sind. Men sorgen over sin kone truer med at ødelægge det hele.

  - Igen får han doseret sit skuespil ret godt. Han er handlekraftig og får ført handlingen fremad. Men samtidig er der et lag nedenunder med en mand, der er plaget af sorg, og minder som vælter frem og truer med at ødelægge hans projekt. 

 7. Django Unchained (2012)

  DiCaprio spiller rollen som den onde og brutale plantageejer, Calvin Candie, der ejer slaven Broomhilda (Kerry Washington), som Django (Jaimy Foxx) og Dr. King Schultz (Christoph Waltz) er kommet for at befri. 

  - Det var forfriskende at se ham spille skurk. Alt det, som han normalt ellers kun ville formidle mellem linjerne, kommer helt frem i forreste række her. Som birolle gør han, hvad han skal uden at fjerne fokus fra, hvad filmen egentlig vil fortælle. Denne her rolle sammen med rollen i 'What's Eating Gilbert Grape?' er hans bedste birolle-præsentationer. 

 8. Romeo & Julie (1996)

  I Shakespeares ikoniske tragedie-drama spiller Leonardo DiCaprio og Claire Danes det unge forelskede par, hvis skæbne ender tragisk. 

  - Her kan man godt mærke, at det er en af hans tidligere film, Han er virkelig ung her, men han får spillet, det han skal - nemlig en knusende forelsket dreng. Foruden ham og Kate Winslet i filmen Titanic er han og medskuespiller Claire Danes det største kærlighedspar i 90'erne. Og det var denne her film, der banede vejen for, at han endte på væggen af alle teenage-pigers værelse. 

 9. The Departed (2006)

  Undercover betjenten Billy Costigan (DiCaprio) skal infiltrere en mafia-organisation i Boston. Filmen fra 2006 er instrueret af Martin Scorsese og vandt fire oscarstatuetter.

  - Endnu engang er det den desperate mand, Leonardo DiCaprio spiller. En mand, der er helt alene, fordi han ikke kan afsløre, hvem han er og hele tiden må kigge sig over skulderen. Men ensomheden og en mand der stille og roligt bliver brudt ned, formidler han rigtig godt. 

 10. Titanic (1997)

  I storfilmen Titanic spiller Kate Winslet og Leonardo DiCaprio det foreskede par ombord på luksuslineren Titanic i 1912.

  - Nogle gange skal man hylde folk for at spille noget komplekst. Men jeg vil hellere hylde folk for at spille noget simpelt, der til gengældt er godt, end folk der spiller noget komplekst på en skinger måde.
  - Titanic er et eksempel på noget simpelt, men godt. Jeg tror på ham hele vejen. Han formidler kærligheden godt. Og så må jeg også bare sige, at hvis han havde spillet dårligt i denne film, så havde den nok heller ikke tjent så meget, som den endte med at gøre. Han var en kæmpe stor del af den, og derfor skal den med på listen.