Oscar

Den almindelige pige, der blev noget helt specielt

Mest af alt minder Kate Winslet om alle os andre. Derfor har hun succes og er endnu engang Oscar-nomineret, mener ekspert.

Kan man blive noget helt specielt ved at være helt normal? 

Det kan man, hvis man er Kate Winslet.

En skuespillerinde, der har vundet så mange priser, at det ikke giver mening at opremse dem alle - men med en Oscar, adskillige Golden Globes, en Emmy og en BAFTA-statuette som de mest markante. 

Søndag aften kan Kate Winslet så hive endnu en Oscar hjem til samlingen.

Her er hun nomineret i kategorien 'bedste kvindelige birolle' for sin skildring af Apple-grundlæggeren Steve Jobs' højre hånd i filmen 'Steve Jobs'. 

Det er i øvrigt Kate Winslets syvende Oscar-nominering. 

Men hvad er forklaringen på de utallige priser?  

Nem at identificere sig med

Winslet en dygtig og hårdtarbejdende skuespiller. Og så har hun en særlig måde at spille sine karakterer og et særligt udseende, som gør, hun er nem at identificere sig med. 

Sådan beskriver filmanmelder Casper Christensen skuespillerinden, der debuterede i Peter Jackson-spillefilmen ‘Heavenly Creatures’ i 1994.  

Fra venstre: Sarah Peirse, Melanie Lynskey og Kate Winslet i filmen 'Heavenly Creatures' fra 1994.

Lige siden har Kate Winslet arbejdet benhårdt for at komme til tops i Hollywood. For hvor mange skuespillere vælger ‘den lette vej’, har Kate Winslet ikke givet køb på sine roller. 

- Mange skuespillere går den hurtige vej og laver populistiske film. For tiden er eksempelvis superheltefilm populære, siger Casper Christensen. 

Men ikke Kate Winslet: 

- Hun har valgt de relativt seriøse roller, og hun har været god til at administrere sin karriere. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra. Men hun er godt opdraget og står fast.  

Kate Winslet har blandt andet spillet med i dramafilmen ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ over for en sjældent set seriøs Jim Carrey fra 2004, ‘The Reader’ fra 2008 baseret på Bernhard Schlinks roman ‘Der Vorleser’ og den Oscarnominerede ‘Revolutionary Road’ fra samme år.   

I 'The Reader' fra 2008 spiller Kate Winslet en kvinde, som indleder et forhold til en ung advokat - og samtidig gemmer på dybe hemmeligheder.

I sidstnævnte film spillede hun over for skuespilleren Leonardo DiCaprio.

Og det er nok sådan, de fleste kender hende bedst: Som overklassedatteren Rose, der forelsker sig i den ludfattige Jack spillet af selvsamme DiCaprio i storfilmen ‘Titanic’ fra 1997.  

Har ikke dvælet ved Titanic

Storfilmen var med til at accelere Winslets karriere, men Rose-rollen har på ingen måde været definerende for skuespillerindens videre karriere. Siden har hun spillet et hav af forskellige og langt mere komplekse roller.

Det skyldes dels, at Titanic var en storslået film i sig selv, både narrativt og scenografisk, og ikke udelukkende var båret af skuespillernes præstationer.

Det var summen af det hele, der gjorde Titanic til en klassiker, forklarer Casper Christensen.  

Den ikoniske scene, hvor Jack tager Rose med helt ud i spidsen af skibet og spørger, om hun stoler på ham. Filmen 'Titanic' er fra 1997.

Desuden har Kate Winslet været dygtig til efterfølgende at vælge stærke roller, der passer til hendes person. 

- Hun portrætterer ofte kvinder, der minder om hende, og som publikum på en måde kan spejle sig i, fordi de er realistiske. Det er almindelige kvinder, der oplever konflikter, man kan identificere sig med. 

At Kate Winslet har nægtet at tage springturen over det lave gærde og valgt de lette og hurtige roller er dog ikke hele forklaringen på hendes succes. 

Det skyldes også hendes udseende.

Kropspositive Kate 

Hun er ikke prototypen på en Hollywood-skuespiller og har til tider været lidt rundere i det end sine kolleger. 

Kate Winslet på den røde løber.

Samtidig har hun været meget åben og eksplicit om, at alle folk ser forskellige ud, og at det er helt okay. Kate Winslet er body positive - hun accepterer kroppen som den her - og opfordrer også andre til det samme. 

Det er - ifølge anmelder Casper Christensen - befriende at se en normal kvindekrop i Hollywood. Her ses Kate Winslet til højre ved siden af Emma Thompson i filmen Sense And Sensibility fra 1995.

Som i tv-programmet ‘Running Wild with Bear Grylls’, hvor hun satte ord på samfundets kropsforståelse: 

- Vores iver efter at fokusere på det negative er skadeligt. Ikke kun for vores eget selvværd, men også for fremtidige generationer. Du ved aldrig, hvad de bittesmå ører kommer til at opfange. Mens jeg voksede op, har jeg aldrig fået positive bemærkninger om kropsbilleder fra nogen kvinde i mit liv. Jeg hørte kun det negative. Det er meget skadeligt, for som ung kvinde er du programmeret til granske dig selv og hvordan, du ser ud, udtalte hun.

Minder om Jennifer Lawrence

Det er netop det helt normale, der rammer plet hos mange, argumenterer Casper Christensen: 

- Hvor er det dejligt, at man ser en normal kvindekrop. Det giver samtidig et image af at være en skuespiller, som er tættere på publikum.  

Derfor har Kate Winslet kunnet basere en flot karriere på at være 'almindelig', hvilket er meget kraftfuldt, mener anmelderen. 

Jennifer Lawrence til venstre efter hun vandt en Oscar for sin rolle i 'Silver Linings Playbook'. Til højre Kate Winslet med sin BAFTA-pris for sin rolle i 'Steve Jobs'.

Det er - på en måde - samme mekanisme, som på kort tid har katapulteret skuespillerinden Jennifer Lawrence til tops I Hollywood.

Jennifer Lawrence har - meget åbenmundet og på sin egen halvklodsede og charmerende facon - afvist at efterleve Hollywoods standardiserede skønhedsidealer.

- Og det er fedt. Flere af dem, siger Casper Christensen.