Kendte

Lise Nørgaard mindes Jacob Dalgaard: Derfor var Daniel-rollen så vigtig

Jacob Dalgaard, en af skuespillerne fra Matador, er død. Daniel-figuren havde væsentlig betydning for serien, fortæller Lise Nørgaard.

Jacob Dalgaard er død i en alder af 47 år. Han huskes blandt andet for sin rolle som drengen Daniel Skjern i tv-serien Matador. 

Manuskriptforfatter og ophavskvinde til serien, Lise Nørgaard, fortæller til TV 2, at hun husker den 10-årige Jacob Dalgaard som en lidt stille, men meget køn dreng, med kønne øjne. 

 - Vi snakkede altid med børnene, når de var på var på settet, fortæller hun. 

I alt spillede fire skuespillere rollen som Daniel, der medvirker i 17 afsnit af Matador.

Kristian Steen Rem var den første Daniel, siden kom Jacob Dalgaard og Jim Erichsen, der spillede den unge Daniel, mens Niels Martin Carlsen havde rollen som den voksne Daniel Skjern i tv-serien.

- Jeg synes i det hele taget, at de børn og unge, der spillede Daniel, spillede fremragende, måske takket være Erik Balling (Matadors instruktør, red) der i øvrigt hadede at arbejde med børn. Han synes, det var synd for dem med ventetiderne og de krav, der blev stillet til dem. De skulle forsømme skolen og overvære voldsomme scener, fortæller Lise Nørgaard.

Udtrykker sig på andre måder

Selv om børne-rollerne i Matador sjældent siger mere end seks eller syv ord af gangen, så udtrykker karaktererne dybde på andre måder.

- Det, børnene gør og siger, kan man bedre udtrykke ved at panorere ind på dem ved navnligt deres øjne eller ved at vise den måde de står stille eller løber på. Det kan fortælle en masse om børn, fortæller den 98-årige forfatter. 

Karakteren Daniel Skjern havde også en særlig betydning for serien.

- Daniel har en væsentlig betydning. Han er en skæbne som alle andre i Matador. Daniels mor er død, og han fra den indre missionske menighed ved vestkysten, og han får altså et andet hjem takket være Ingeborg og bliver fuldstændig accepteret af den familie. Han lever så med de forventninger, der bliver stillet ham, indtil han finder ud af, hvem han er, siger hun. 

Kontroversielt emne

Der er særligt en scene i Matador med Daniel, som står tydeligt i mange folks erindring. Nemlig der, hvor Daniel får en hest af sin mormor, men ville ønske, at han havde fået den af sin far. 

Her er scenen med Jacob Dalgaard som Daniel i Matador:

Lise Nørgaard modtog Axgil Æresprisen 2015 for de homoseksuelle roller i Matador - blandt andet Daniel Skjern-rollen. Hun fortæller, at det var et kontroversielt emne, da serien blev filmet i slutningen af 1970'erne. 

- Det var det dengang. Men hvis man skal beskrive en by og de karakterer, der er i den, så kan man ikke se bort fra, at der også findes homoseksuelle. Jeg tror, at han (Daniel Skjern, red) var med til at skabe en forståelse. Også blandt almindelige mennesker.

Jacob Dalgaard døde den 10. februar. Det fremgår af en dødsannonce i Politiken og ekskonen Anne Marie Lawætz og barnsdomsveninden Majbrit Høyrup bekræfter dødsfaldet over for BT. Bisættelsen vil finde sted den 24. februar.