Kendte

Keld Heick fylder 70 år i dag: Sådan vandt jeg Hilda

Musikken har på flere måder båret Keld Heick gennem livet. Med sang har den i dag 70-årige dansktopsanger sejret.

Udover guitaren blev Keld Heicks højde på 1,86 en afgørende detalje, da han skulle erobre Hildas hjerte. Men som i ethvert andet kærlighedseventyr var det ikke lige ud ad landevejen.

Hilda var i begyndelsen slet ikke interesseret i Keld, da de to gik på Valby Skole sammen tilbage i 1950’erne.

- Allerede på det tidspunkt var jeg meget lun på Hilda. Og hun var absolut ikke lun på mig, for hun tænkte, at jeg var en irriterende stor dreng, som drillede hende, siger Keld Heick i et interview med TV 2.

Deres veje skiltes, da Keld Heick startede på Statsgymnasiet Schneekloths Skole (nedlagt i 1992, red.). Men en dag fik han et afgørende opkaldt af sin kusine, der gik i klasse med Hilda. En invitation, han ikke kunne sige nej til.

Hr. og fru Heick til årets Danmarks Indsamling den 6. februar 2016. Snart har parret været gift i 50 år.

Høj fyr til ungdomsfest   

Kusinen ville vide, om ikke Keld havde lyst til at deltage i en ungdomsfest for klassen.

- Der var en masse høje piger i klassen og så en masse små drenge, ingen høje drenge, siger Keld Heick, og fortæller, at der ifølge kusinen var brug for nogle høje drenge at danse med.

- Så de ville gerne have, at jeg kom, for de havde hørt om hendes fætter, som var en høj fyr, siger han og fortsætter:

- Min eneste interesse, da hun ringede og spurgte om det, var, om Hilda kom med.

Ifølge Keld Heick har Hilda senere afsløret, at hun også var spændt på at møde ham igen. Og mødet blev magisk.

- Da vi mødes til den ungdomsfest, er det simpelthen med et brag, vi falder for hinanden. Jeg følger Hilda hjem, og som den velopdragne unge mand jeg var, så prøvede jeg ikke på at kysse hende overhovedet, hvilket jeg bagefter fandt ud af – at det skuffede hende meget, at jeg ikke havde forsøgt. Men jeg ville jo ikke forcere noget. Så jeg sagde pænt farvel og gav hende hånden, fortæller Keld Heick.

Svigerfar ikke fan af Keld

Den spirende musiker fulgte op på den vellykkede fest ved at invitere Hilda og kusinen hjem og se sit værelse. Ved samme lejlighed fik han plantet en biograf-invitation hos Hilda.

På daværende tidspunkt var de 14 og 15 år – og Hildas far meddelte, at de skulle vente, til de blev 18. Men Hildas mor så anderledes på tingene, og takket være hende blev biografturen en realitet.

Dansktopduoen blev forlovet på Hildas 18 års fødselsdag den 19. maj 1964.

- Det var en meget speciel dag. Jeg fortalte det til min far og mor, og de sagde 'Nåh, nåh' – det var, hvad de sagde til det. Hilda fortalte sin mor og far det, og så gik hendes far i vrede ud af smækdøren, fortæller Keld Heick og fortsætter:

- Vi stod ved politistationen på Ottiliavej 12 og blev forlovede og gav hinanden ringe på. Det var knap så romantisk, men sådan var det. Vi vidste begge to, hvad vi ville, og det skulle ingen få lov til at forhindre os i.

Slag i slag og hit på hit

Siden er den spirrende kærlighed blomstret mellem de to. Og Keld, der allerede i slutningen af 1962 grundlagde sit band The Donkeys, fik siden hen Hilda med på sang-vognen. 

Blandt Keld Heicks største sejre er Grand Prix’et – intet mindre end ni sejre – dét havde han med egne ord aldrig nogensinde drømt om.

Keld Heick

 1. 1962

  1. Grundlagde okestret The Donkeys

   Mest kendt for sangene 'Ved landsbyens gadekær' og 'Vi skal gå hånd i hånd'.

 2. 1969

  1. Blev uddannet folkeskolelærer

   På Zahles Seminarium. 

 3. 1976

  1. 'Keld og Hilda' fik sin debut

   Med hittet 'Do you speak english?'

 4. 1978

  1. DR relancerede Dansk Melodi Grand Prix

   Det blev starten på en æra. Som tekstforfatter sejrede han ni gange:


   1979: 'Disco Tango' af Tommy Seebach

   1981: 'Krøller eller ej' af Tommy Seebach og Debbie Cameron

   1984: 'Det' lige det' af Hot Eyes

   1985: 'Sku' du spørge fra no'en' af Hot Eyes

   1988: 'Ka' du se hva' jeg sa' af Hot Eyes

   1989: 'Vi maler bye rød' af Birthe Kjær

   1990: 'Hallo Hallo'' af Lonnie Devantier

   1993: 'Under stjernerne på himlen' af Tommy Seebach

    

 5. 1980

  1. The Donkeys blev opløst

   Fra 1981 begyndte han at turnere landet rundt sammen med Hilda.

 6. 1996

  1. Vært for Dansk Melodi Grand Prix og samtidig sejrsherre for 9. gang

   Endnu engang som tekstforfatter – til nummeret:

    

   'Kun med dig' af Martin Loft og Dorthe Andersen.

    

   Fra 1978 til 1996 skrev han teksten til 31 bidrag i Dansk Melodi Grand Prix.

 7. 1996

  1. Vært: 'Lykkehjulet'

   Indtil 1997

 8. 1998

  1. Vært: 'Musikbutikken'

   Indtil 1999

 9. 2013

  1. '2 x Heick – Nu stopper du, far!'

   Show med datteren Annette Heick.

En anden fremtrædende sejr involverer Hilda.

- At jeg fik overtalt Hilda til at blive min partner, ikke bare privat, men også på scenen, det var en kæmpe gave, siger Keld Heick.

Læs mere om Keld Heicks kærlige ihærdighed i artiklen her, hvor han samtidig afslører, hvilket dyr han sammenligner sin hustru med.

Klippet herunder er fra 'Showbizfamilier', hvor parret medvirker. Den nye programserie havde premiere onsdag den 17. februar kl. 21.35 på TV 2 Charlie.  

Øverst i artiklen kan du høre et uddrag af fem hits fra de folkekære Heick'ere.

Der hører dog mere til historien end det rosenrøde. Og det er vigtigt for Keld og Hilda at fortælle deres publikum, at tingene ikke altid er så gyldne, som de ofte blive fremstillet i medierne.   

- Jeg ved, der er nogle, der forestiller sig, at vi går og klapper hinanden bagi og på kinden hele dagen og siger, nååårh, hvor er du sød og dejlig, og hvor har vi det godt. Det gør vi jo ikke. Det er fuldstændig ligesom i alle andre normale ægteskaber, slår den Keld Heick fast.

Skænderierne har værdi

- Der er sådan lidt vulkan over os begge to. Vi farer op, men falder ned som et lam bagefter, fortæller den populære dansktop-musiker. Ifølge ham er noget af det allerbedste dét, der sker, efter man har været oppe at toppes.

- Situationen bagefter, hvor alt bliver fryd og gammen igen, jamen for søren – hvis ikke man prøver at skændes nogensinde, så oplever man heller aldrig det at blive forenet igen, siger han og fortsætter indlevende med sin varme, genkendelig klang:

- Og det er da så skønt, når man; ååårh ja, og undskyld, og jeg ved også godt, at jeg var åndssvag. 

Keld Heick fortæller, at parret er gode til at tale sammen og sætte fingeren på de problemer, der eventuelt måtte være.

- Vi render ikke og putter med noget og er sure på hinanden i længere tid. Så kommer det ud, så skal det sørme på bordet, siger Keld Heick.

En kop kaffe og smørrebrød

Det er de små ting. Også for familien Heick.

- Vi er gode til at holde liv i flammen og engang imellem at være romantiske. Og tænke på hinanden som den person, vi mødte for så mange år siden, fortæller Keld Heick og fortsætter:

- Og huske på den person, som man forelskede sig så bragende i. Jeg synes, det er vigtigt, at man aldrig glemmer det, slår han fast.

Han lægger ikke skjul på, at blot en kop kaffe og et stykke smørrebrød fra Hilda – sammen med Hilda – lige kan gøre en dag dét bedre.  

- Hilda er god til at vide, hvad jeg godt kunne tænke mig. Hvis hun for eksempel ser en koncert langt ude i fremtiden, og hun tænker, aarh, den skal jeg overraske ham med en dag. Så køber hun billetter. Det kunne være Michael Bublé, siger han.

Hele familien Heick samlet til Dansk Melodi Grand Prix 2016, hvor Hilda og datteren Annette var på scenen som værtinder. De to familier bor i dag side om side i Sverige.

70 år – men 25 indeni 

I maj sidste år blev Keld Heick opereret for blødninger på stemmelæberne, og han er stadig under observation. Men det går bedre med stemmen.

Med egne ord føler den garvede musiker sig stadig som en 25-årig invendig. Der er dog en enkelt ting, som fra tid til anden fylder hos ham: 

- Det, der engang imellem kan presse sig på, det er, ååh, bare jeg ikke mister min partner. Jeg tror, Hilda har det på samme måde. Det ville være det værste – det er ikke så meget det, at vi selv skal herfra. Men dét med at man skal miste den, man har delt hele sit liv med, det er en ubærlig tanke, fortæller Keld Heick.

Han glæder sig over, at både han og Hilda har deres gode helbred trods deres 70 år på bagen. Syv levede årtier – der sagtens kunne udløse et snarligt velfortjent otium.  

- Jeg tror, Hilda allerede har tænkt igennem, hvad der skal ske, når vi holder op engang. Men jeg har svært ved at se mig selv uden en guitar, uden det arbejde, siger Keld Heick og fortsætter:

- Hun vil stadig gerne arbejde, men hun har også længslen efter at kunne gøre, hvad der passer os, når som helst det passer os. 

Den 23. januar løb Dansktop Prisen 2016 af stablen i Boxen i Herning. Her uddeler Jørgen de Mylius Familie Journalens Ærespris til en stolt Keld Heick.

Ørehænger-traditionen må ej dø

Musiksmagen er alt andet end snæver hos Keld Heick, der ikke er kræsen.

- Jeg tror ikke, du kan nævne en eneste genre, som jeg ikke kunne finde på at lytte til – i samlingen står både rockmusik, heavy-rockmusik. Jazz, swing og viser, fortæller han og tilføjer dog, at death metal ikke lige er til hans temperament. 

Fællessang har en helt særlig plads i den folkekære musikers hjerte. 

- Den tradition, vi har med at synge med på nogle ørefaldende melodier, den må ikke bare sådan få lov til at dø – det tror jeg heller ikke, den gør, siger Keld Heick og tilføjer:

- Det her med at få alle til at synge med på den samme melodi. Det er en tradition, som er så dansk og som skal blive ved med at bestå.

I klippet herunder ankommer Keld og Hilda til Eurovision Song Contest 2104 i København, hvor Basim deltog med nummeret 'Cliche Love Song'. Og det er én, Keld Heick kan synge med på: 

Ingen Keld uden Hilda og omvendt.

Heldigvis for dansktoppen var høje drenge et must-have til ungdomsfesten i Valby tilbage i 1961. Det blev starten på 'Keld & Hilda' – da hr. Heick med sine 1,86 centimeter tog til fest med sin guitar.

Se andet afsnit af 'Showbiz familier' i aften onsdag kl. 21.50 på TV 2 Charlie eller se snigpremiere allerede nu på TV 2 PLAY.