Kendte

Se listen: Disse Grand Prix-sange blev også beskyldt for plagiat

Soluna Samay, Chanee og N'evergreen og Emmelie de Forest har alle været udsat for plagiat-beskyldninger i Grand Prix. Scanpix-collage / Scanpix-collage

"Soldiers of Love" er langt fra den eneste danske Grand Prix-vindersang, der har været udsat for beskyldninger i de senere år. Se listen her.

Det er nærmest lige så sikkert som amen i kirken. For de dukker op hvert eneste år. Beskyldningerne om plagiat i 'Eurovision Song Contest'. Faktisk er Danmark et af de lande, der i de seneste år har været mest kritiseret for at plagiere.

Samtlige Danmarks vindersange undtagen én - nemlig sidste års "The Way You Are" med Anti Social Media - har siden 2009 måttet finde sig i beskyldninger om plagiat.

- Det er næsten umuligt at undgå den slags beskyldninger, når der kun er 12 forskellige toner inden for popmusikken, og det er langt fra noget nyt, at den danske vindersang beskyldes for plagiat, siger formand for den danske Grand Prix-fanklub, Johann Sørensen til TV 2 og tilføjer.

- Hvis vi skruer tiden helt tilbage til 1979, blev Tommy Seebachs vindersang ”Disco Tango” eksempelvis også beskyldt for at minde lidt for meget om Rolling Stones' ”Paint It Black”, fortæller han.

I listen nedenfor kan du få overbillket over de seneste otte års plagiat-beskyldninger mod danske Eurovision-sange.

Danske Grand Prix-sange beskyldt for plagiat

 1. "Soldiers of Love" med Lighthouse X i 2016

  Lighthouse X vandt det danske Grand Prix med 42 procent af seernes stemmer.

  Umiddelbart efter sejren i 'Dansk Melodi Grand Prix 2016' opstår der rygter om, at den vindersangen "Soldiers of Love" har et omkvæd, der minder umiskendeligt meget om den tyske schlagerdronning Helene Fischers hit fra 2013 "Atemlos Durch die Nacht".

 2. "Cliché Love Song" med Basim i 2014

  Basim ses her i det danske Grand Prix i 2014, hvor han fremfører

  I 2015 blev Basim med sin egenkomponerede "Cliché Love Song" beskyldt for at have plagieret 1970'er-hittet ”You To Me Are Everyting” fra The Real Thing. Men selv om de to sange har den samme rytme i omkvædet, forlød det, at der skulle mere til for at plagiat-beskyldningerne holdt vand.  

 3. "Only Teardrops" med Emmelie de Forest i 2013

  Emmelie de Forest synger

  Heller ikke Emmelie de Forests Eurovisions-vindersang fra 2013 undgik beskyldninger om plagiat. Her gik beskyldningerne på, at fløjtedelen var tyvstjålet fra den hollandske gruppe K-Otics nummer ”I Surrender”.

  Et medlem fra den hollandske gruppe afviste dog beskyldningerne om plagiat, men medgav alligevel, at fløjtelyden og nogle rytmer fra ”Only Teardrops” var identiske med deres eget nummer. Dog var der heller ikke her nok materiale til at tale om plagiat.

 4. "Should’ve Known Better" med Soluna Samay i 2012

  Soluna Samay

  I 2012 blev Danmark igen beskyldt for at plagiere. Enkelte mente nemlig at kunne høre, at "Should’ve Known Better" skulle være et plagiat af Seals hit ”Crazy” fra 1990-1991. Beskyldningerne mod Soluna Samay var dog så tynde, at de ikke blev taget ret alvorligt. Ligheden mellem de to sange var simpelthen for lille til, at beskyldningerne kunne tages seriøst.

 5. "New Tomorrow" med A Friend in London i 2011

  New Tomorrow

  I 2011 vandt A Friend In London det danske Melodi Grand Prix., og allerede dagen efter sejren blev ”New Tomorrow” beskyldt for at være et plagiat af en tidligere sang fra Melodifestivalen (Sveriges svar på Melodi Grand Prix, red.). I 2006 deltog Andreas Johnson i Melodifestivalen med sangen ”Sing For Me”, og nu blev A Friend In London beskyldt for at plagiere hans sang. Når man lytter til de to sange, kan man godt høre, der er enkelte ligheder, men igen var det ikke nok til, at Danmark blev udelukket fra konkurrencen dét år.

 6. "In A Moment Like This" med Chanée og N’evergreen i 2010

  In a moment like this.

  I 2009 var den gal igen. Chanée og N’evergreen blev beskyldt for at have inspireret sig lige lovligt meget af Stings sang ”Every Breath You Yake”. Og der var bestemt ligheder mellem ”In A Moment Like This” og ”Every Breat You Take”, dog langt fra nok til, at den danske vindersang blev smidt ud af konkurrencen. Faktisk fik Chanée og N’evergreen en imponerende flot fjerdeplads med ”In A Moment Like This”.

 7. "Believe Again" med Brinck i 2009

  Brinck

  I 2009 vandt Brinck det danske Grand Prix med sangen ”Belive Again”. Han bliver sammen med sangskriverne Ronan Keating , Lars Halvor Jensen og Martin M. Larsson beskyldt for at have stjålet omkvædet til sangen fra Miley Cyrus’ sang  ”Bigger Than Us” 

  Omkvædet i ”Belive Again” lyder som følgende:

  ”And I…..I wanna belive in love
  I wanna belive in something bigger 
  Than the two of us.”

  Omkvædet i Miley  Cyrus’ ”Bigger Tahn Us” lyder som følgende:

  ”We all want to belive in love,
  We all want to belive in something,
  Bigger than just us.”

  Selv om de tre linjer minder en del om hinanden, så var det dog ikke nok til, at det fik EBU til at overveje at diskvalificere Danmark i 2009.