Kendte

George Clooney kritiserer dansk smykkelov: Jeg er bekymret

Filmstjernen benytter interview med TV 2 til at kritisere den danske asyllov.

Se hele interviewet med George Clooney i videoen øverst.

Et besøg ved den store filmfestival i Berlin bliver ikke bare brugt på at smile og fortælle gode historier for skuespilleren George Clooney. Han er ikke bare kendt for sine evner foran et kamera, men også for sit store engagement i samfundsdebatten.

Og han bliver taget ganske seriøst. Fredag brugte han således en time sammen med den tyske kansler Angela Merkel, hvor de to blandt andet diskuterede flygtningesituationen i Europa.

Det fortsatte Clooney da også med, da TV 2 lidt senere på dagen mødte skuespilleren. Og her begyndte han hurtigt at tale om Danmarks reaktion på flygtningestrømmen.

- Der er taget nogle beslutninger, der ikke vil være populære på længere sigt, siger George Clooney til TV 2 om asylloven, der populært kaldes smykkeloven, og som har betydet stor kritik af Danmark i mange udenlandske medier.

Det er det grundlæggende i lovgivningen, der møder kritik hos skuespilleren:

- Jeg bryder mig ikke om at tage folks ejendele for at betale for flygtningekrisen.

Kritik af eget hjemland

George Clooney uddyber i interviewet, der sendes i et indslag i 19-nyhederne, at gruppen af flygtninge skal ses som ofre.

- De er ofre. Det er ikke sådan, at de tager til Danmark for at forsøde deres tilværelse. De prøver at undslippe døden, siger han.

Den amerikanske skuespiller mener dog heller ikke, at hans eget hjemland har taget sit ansvar på sig i sagen. Det handler primært om den økonomiske situation, og derfor føler skuespilleren, at det kan være svært at gå ud med en kritik af Danmark.

- Jeg ved, det er svært for mig at kritisere det, fordi USA ikke yder sin del af støtten i flygtningesituationen.

Problemet skal løses i Syrien

Under mødet med Angela Merkel talte de blandt andet om, hvordan Clooney og alle andre kan hjælpe med hensyn til flygtningekrisen.

- Man kan ikke afhjælpe situationen her, det vil være som at sætte et plaster på. Det skal stoppes ved kilden, det skal stoppes i Syrien.

Del af æren for løsrivelse

Det er filmen 'Hil Cæsar', der har fået Clooney til den tyske hovedstads filmfestival.

George Clooneys har tidligere vist sit samfundsengagement ved at arbejde aktivt for at samle midler til ofrene for tsunamien i 2004, jordskælvet i Haiti i 2010 og terrorangrebet 11. september.

Desuden har diplomater givet hans arbejde i Sydsudan en del af æren for, at landet kunne løsrive sig i 2011

- I de nødsituationer gør det ikke noget at bede alle om et bidrag. Det er en god ting, siger han.