Transkønnede raser over 'Den danske pige'
'Den danske pige' er baseret på historien om den danske transkvinde Lili Elbe, men ifølge en del transpersoner er filmen langtfra realistisk.
Transkvinden Lili Elbe blev den første i hele verden, som man har kendskab til, der fik en kønsskifteoperation. Den Oscar-nominerede film 'Den danske pige' skildrer hendes historie og kamp for at blive en kvinde.
Men ikke alle mener, at filmen fremstiller Lili Elbe, og hende som repræsentant for transkønnede, på en realistisk måde. Det gælder især for en del transkønnede.
- Jeg synes egentlig, at filmen var ret ubehagelig. Da filmen var færdig, var jeg glad for, at den var overstået, siger Laura Tams, der selv er transkvinde og blandt andet har skrevet en anmeldelse af filmen for Alt for damerne, hvori hun skriver, at hun føler sig 'latterliggjort som transkvinde' af filmen.
- Folk er rigtig kritiske. Jeg har ikke hørt en eneste transperson, der er tilfreds med filmen. Mit facebook-feed er fyldt med henvisninger, kommentarer og debatter om filmen, fortæller Elias Magnild, der er medstifter af 'Transpolitisk Forum', som har til formål at ændre den måde, som blandt andet medier tænker om og omtaler transkønnede.
Elias Magnild er selv transkønnet, har ikke selv set filmen, men har stor indsigt i kritikken af filmen gennem sin omgangskreds og de røster, der har været blandt transkønnede i medierne og på de sociale medier.
- Jeg forstår godt, at der er flere transkønnede, der reagerer negativt på filmen. Det er jo altid en balancegang, når man skal fortælle en så nuanceret historie på kort tid, siger Linda Thor Pedersen, der er transpolitisk talsperson for LGBT Danmark.
Historisk forkert
Når filmproducenter laver film, der har udspring i virkelige hændelser, er tendensen ofte, at der bliver pyntet på virkeligheden, for at historien står skarpere eller bliver mere dramatisk. Det samme gør sig gældende for 'Den danske pige'.
- For det første er det rigtig godt, at der er blevet lavet en film om Lili Elbe, der er en vigtig historisk person. Men den er endt med at være en film, der fortæller historien forkert og på ingen måde bidrager med indsigt i, hvordan livet som transkønnet er, siger Elias Magnild.
- Man har fremstillet filmen som om, den er baseret på virkelig hændelser og baseret på hendes biografi. Og det er den ikke. Den er baseret på en fortolkning af hendes biografi. På mange måder har de lavet hende om, så hun også fremstår mere forsimplet, siger Laura Tams.
Der er en række mindre deltaljer i filmen, som ikke afspejler den virkelig historie om Lili Elbe og især hendes forhold til konen Gerda Wegener.
- Gerda Wegener reagerer meget anderledes på Lili Elbe i virkeligheden. Gerda var en kæmpe støtte, siger Elias Magnild.
Samtidig er der en række faktuelle fejl, når det drejer sig om Lili Elbes operationer. I filmen dør Lili Elbe nemlig efter den anden operation, fordi hun ikke vil vente til hendes krop er klar til den anden operation.
- Hele operationsdelen er skrevet om. I virkeligheden er der 4-5 operationer. Og man har lavet om i den måde, som hun dør på, siger Laura Tams.
- Det er historisk forkert. I virkeligheden dør hun som følge af en operation, hvor man indopererede en livmoder. En operation hendes krop ikke kom sig over, hvilket betød at hun døde nogle måneder efter operationen, siger Elias Magnild.
Den tragiske trans
Spørger man de transkønnede er det et meget unuanceret og tragisk billede som filmen 'Den danske pige' giver af livet som transkønnet.
- Det er en forkert fremstilling. Det er slet ikke så ensomt og tragisk at være transkønnet i virkeligheden. Hele ens liv bryder ikke sammen, bare fordi man er transkønnet - tværtimod, siger Elias Magnild.
- Det kan godt være, at det er en god film at se. Men at folk tror, når de går ind i biografen, at de skal se en film om, hvordan det er at være transkønnet, det er så misvisende. Det er ærgerligt, for der vil være mange, der ser filmen og tænker: 'Nå, det er sådan transkønnede er', siger Laura Tams.
Det kan også være svært at se sig selv være repræsenteret i film, hvor man altid kommer ud for ulykke.
- Man føler sig ikke særlig repræsenteret, når man altid er den karakter i en film, der dør, bliver voldtaget eller overfaldet. Det vrimler ikke ligefrem med film, hvor man kan spejle sig selv i karakternen, siger Elias Magnild.
Elias Magnild og Laura Tams mener, at det er et problem, når de transkønnede bliver fremstillet på en forkert måde i film. Især fordi det er med til at danne et urealistisk billede af, hvordan det er at være transkønnet.
- Det får transkønnede til at fremstå som unuancerede, fordi den her karakter er unuanceret, siger Laura Tams.
Ser positivt på filmen
Selvom Linda Thor Pedersen fra LGBT Danmark godt forstår kritikken, så ser hun også en række positive ting ved 'den danske pige'.
- Der er nogle historiske faktuelle mangler. Men nu er det jo heller ikke en dokumentar, pointerer hun.
- Jeg synes, at filmen fremstiller transkønnede på en meget sober måde. Der er en del af scenerne, som jeg som transkvinde kan nikke genkendende til, siger Linda Thor Pedersen.
- Den er lidt mere sympatisk end så meget andet, hvor vi for eksempel bliver gjort grin med. Ofte er transkønnede skurken, bedrageren eller offeret, siger Laura Tams.
Generelt har Linda Thor Pedersen opfattelsen af, at transkønnede over de sidste mange år er blevet bedre repræsenteret i film og serier.
- For bare 20 år tilbage var vi det komiske indslag i film eller serier. Sådan er det ikke længere.
- I 'Orange is the New Black og 'Sense8' bliver vi bedre repræsenteret. Her har man mulighed for at komme tættere på personen. Man har fået øjnene op for, at vi godt kan bidrage med mere nuancerede karakterer, siger Linda Thor Pedersen.
Spørg os
Skulle man en anden gang lave film om transkønnede, så foreslår Elias Magnild, at man sørger for at have en transkønnet med inde over skabelsen af filmen. På den måde får man bedre indsigt i og forståelse for, hvordan det er at være transkønnet.
- Man kunne med fordel have taget nogle transkønnede ind over. Så ville det blive mere klart, hvad transkønnedes liv indeholder, og de havde nok fået nogle anderledes inputs, siger han.