Hollywood-instruktør: - Derfor er der bjerge i Vejle Fjord

I den biografaktuelle Hollywood-film 'Den danske pige' er Vejle Fjord omgivet af bjerge, og instruktør Tom Hooper forklarer her hvorfor.

For det danske biografpublikum ligner det en pinlig fejl, nĂĄr byen Vejle i Hollywood-filmen 'Den danske pige' er skildret som et bjergrigt omrĂĄde.

I en rørende scene til slut i filmen står billedkunstneren Gerda Wegener og skuer ud over Vejle Fjord, som i filmens univers er omkranset af isklædte bjergmassiver, og dén udsigt fik adskillige danske tilskuere til forpremieren på filmen til at bryde ud i latter.

Se traileren til 'Den danske pige' øverst - efter cirka 2,20 minutter ses scenen ved Vejle Fjord

Tom Hooper: - Jeg vil gerne bede den danske nation om tilgivelse

Den oscarvindende instruktør Tom Hooper, som står bag 'Den danske pige', er imidlertid udmærket klar over, at hans fremstilling af Vejle, som filmens hovedperson Einar Wegener alias transkvinden Lili Elbe kommer fra, ikke er korrekt. Det er et helt bevidst valg fra instruktørens side.

- Jeg vil gerne bede den danske nation om tilgivelse, siger Tom Hooper indledningsvist ved tirsdagens pressemøde på Arken, før han forklarer, hvorfor han har valgt at gøre Vejle bjergrigt.

- Det begyndte egentlig med, at Jylland på engelsk hedder "Jutland", og "jut" betyder klippe, så i min fantasi var det forbundet med bjerge. Men da jeg besøgte Jylland og Vejle, var det lidt vanskeligt, fordi der var mange træer, og det lignede slet ikke Einars egne billeder fra Vejle, hvor landskabet er ret bart, fortæller Tom Hooper og fortsætter.

- Jeg tænkte også over det faktum, at der er en meget høj standard for landskabsscener i film som 'The Revenant', så det kræver, at landskaberne skal være ret storslåede. Især i starten og slutningen af filmen. Så i stedet skød vi scenerne i Norge og i Kent på øen Sheppey ved den engelske kanal, erkender instruktøren.

Filmanmelder: - Kun danske biografgængere vil bemærke det

TV 2s filmanmelder, Casper Christensen, mener ikke, der er noget problematisk i Tom Hoopers meget fri fortolkning af naturen omkring Vejle.

- Det kan opfattes som et billede på den kunstneriske frihed. Men det kan også være instruktørens måde at vise, hvordan Einar Wegener, som senere bliver til Lili Elbe i filmen, oplevede Vejle.

Det er dog ikke noget, som mange andre end de danske biografgængere vil bide mærke i, lyder vurderingen fra filmanmelderen:

- Det er noget, som kun danskere vil lægge mærke til. Det kommer an på, hvor meget man ved om dansk geografi. Andre skandinavere vil måske studse over fjeldet, for de ved godt, at Danmark er ulidelidt fladt. Men briterne, europæerne og særligt amerikanerne vil ikke skænke det en tanke, konstaterer Casper Christensen.

'Den danske pige' eller 'The Danish Girl' har dansk biografpremiere torsdag d. 4. februar