Her er kvinden bag "The Danish girl"

Filmen 'Den danske pige' handler om kvinden Lili Elbe, der blev født Einar Mogens Andreas Wegener.

Historien om kvinden Lili Ilse Elvenes - kaldet Lili Elbe - er historien om den første transkvinde i hele verden, der undergik en kønskifteoperation.

Einar Wegener blev født i 1882 i Vejle og blev uddannet som landskabsmaler i København. Undervejs i sin rejse gennem livet gik det op for Einar Wegener, at han ikke var det køn, som han var blevet tildelt ved fødslen - nemlig mand.

Tværtimod identificerede han sig med det kvindelige køn og besluttede sig derfor, med sin kone Gerda Wegeners støtte, at leve sit liv som kvinden Lili Elbe.

Et liv, der ikke altid var let at leve i en tid, hvor der både var mangel på almen forståelse for transkønnede og erfaringer med kønsskifteoperationer.

Gift med Gerda

Da Lili Elbe stadig så sig selv som Einar Wegener, mødte han kunsteren Gerda. De to var studiekammerater på Kunstakademiet i København og blev i 1904 gift.

Gerda Wegeners motiver var ofte kvinder, og i den forbindelse brugte hun ofte sin mand Einar Wegener som model til sine malerier. På den måde fik Einar Wegener muligheden for at klæde sig ud som kvinde og opføre sig sådan. Parret gav Einar Wegeners 'kvinde-ego' et navn - Lili Elbe.

Sammen skabte de to altså et frirum, hvor Lili Elbe kunne udleve sin kvindelige identitet. En identitet som viste sig at have været Einar Wegeners gennem hele livet, nemlig identiteten som kvinde.

Da Einar Wegener besluttede sig for at leve sit liv som kvinde, accepterede og støttede Gerda Wegener op om ægtefællens valg. De to flyttede i 1912 til Paris, hvor det var muligt og acceptabelt for de to at leve i et forhold.

Komplikationer og død

På vejen mod at blive kvinde, med alt hvad det indebærer rent fysiologisk, undergik Lili Elbe en række operationer i 1930. Her var hun den første til at undergå den form for operation. Kønsskifteoperationen blev gennemført af to omgange.

Den første fandt sted på Instituttet for Sexologi i Berlin. Her blev de mandlige kønsorganer fjernet. I den anden operation blev der indopereret æggestokke i den tro, at det ville være muligt for Lili Elbe at blive gravid.

Efter sin operation fik Lili Elbe officielt lov til at skifte sit navn fra Einar Mogens Andreas Wegener til Lili Ilse Elvenes. Da hun ændrede sit køn og navn, anullerede den danske konge ægteskabet mellem Lili Elbe og Gerda Wegener.

I forbindelse med operationerne opstod der en række komplikationer, der blev forsøgt rettet op på ved fire efterfølgende operationer. Lili Elbe døde 13. september 1931 på en kvindeklinik i Dresden. Højst sandsynligt på grund af infektioner som følge af de voldsomme kirurgiske indgreb, hun blev udsat for.

Det vides ikke med sikkerhed, hvad der skete under operationerne af Lili Elbe, da hendes journal gik tabt under bombardementerne i Dresden under Anden Verdenskrig.

Udstilles på Arken

Lile Elbe var gift med kunsteren Gerda Wegener, som brugte Lili Elbe som model til hendes malerier. Gerda Wegener var ikke anerkendt i sin danske samtid, men især i Paris blev hun anerkendt for sit talent.

Gerda Wegener malede ofte kvinder, deriblandt Lili Elbe, og viste deres til tider promiskuøse sider. Det var især flirtende piger, glamourøse divaer og sensuelle kvinder, der var blandt kunsterens yndlingsmotiver.

Værker af Gerda Wegener er i øjeblikket udstillet på Arken i Ishøj, hvor flere af hendes malerier af Lili Elbe også er en del af udstillingen.

Filmen 'Den danske pige'

På torsdag har filmen om Lili Elbe premiere i Danamark. Filmen hedder 'Den danske pige' og har skusepilleren Eddie Redmayne i rollen som Lili Elbe. Det er skuespillerinden Alicia Vikander, der spiller Lili Elbes tålmodige kone Gerda Wegener.

Flere af filmens scener er blevet optaget i de danske gader. Blandt andet i områet omkring Nyhavn, Børsen og Christiansborg.

Filmen er instueret af Tom Hooper, der også står bag film som 'Kongens store tale' og 'Les Miserables'.

Kilder: Arken, Wikipedia