Kendte

Cosbys lange nedtur: Fra stort forbillede til voldtægtsforbryder

Det er svært ikke at lade sit billede af 'familiefaderen' Bill Cosby forpurre af de mange anklager mod ham.

Specielt når man tænker på, hvor mange kvinder der har anklaget ham for seksuelle overgreb.

Bill Cosbys lange nedtur blev faktisk kickstartet af en anklage om seksuelt overfald mod en anden stor Hollywood-personlighed. Nemlig Woody Allens datters anklager mod sin far. For i et åbent brev problematiserer hun, at hendes far stadig er en del af 'det gode selskab' i Hollywood efter hendes anklager. 

Og her begynder snebolden med anklager mod Bill Cosby at rulle.

Bill Cosbys nedtur

 1. 2014

  1. Andrea Constands retssag mod Bill Cosby

   Andrea Constand arbejdede i 2004 på Temple University, hvor hun mødte Bill Cosby. Cosby tilbød hende at være hendes mentor, og under et besøg i hans hjem i Pennsylvania gav han hende nogle piller, som han sagde ville hjælpe på hendes nervøsitet.

   Pillerne gjorde angiveligt Constand svimmel, og ifølge anklagerne befamlede og forgreb Cosby sig seksuelt på hende.

   Hun anlagde derfor retssag mod ham i civilretten, og her indrømmede Cosby, at der havde været et seksuelt forhold imellem de to, men med Andrea Constands samtykke. Ifølge tv-stjernen havde de to "et romantisk forhold".

   Før sagen kom for retten, indgik de to parter dog et forlig. Sagen endte derfor med et ukendt beløb til Andrea Constand og en fortrolighedsaftale, der skulle forhindre dem begge i at tale om sagen. Men ti år senere - i juli 2015 - blev retsdokumenter fra sagen offentliggjort for første gang.

  2. 'Gawker' minder folk om tidligere anklager mod Cosby

   Efter Woody Allens datter skriver et åbent brev, hvor hun anklager sin far for seksuelle overgeb og problematiserer, at han stadig er en del af 'det gode selskab', skriver Mediet Gawker en artikel med titlen: 'Hvem har lyst til at huske Bill Cosbys gentagne voldtægtsanklager?'

   Pointen i artiklen er, at ingen har lyst til at opleve folkekære figurer blive anklaget for seksuelle overgreb. Specielt ikke, når man har lukket dem og deres persona ind i sin egen stue.

  3. NewsWeek interviewer to af Bill Cosbys angivelige ofre

   Få dage efter 'Gawker's artikel interviwer mediet  'NewsWeek' Tamara Green om hendes oplevelser med Bill Cosby. Nogle senere, den 12. februar, interviewer samme medie Barbara Bowman, der ligesom Tamara Green fortæller, at hun er blevet seksuelt overfaldet af Bill Cosby. 

  4. Flere freder Bill Cosby

   I februar siger en kilde fra tv-station NBC til mediet 'BuzzFeed', at de regner med at beskyldningerne går i sig selv, og at de fortsætter med deres planer om en ny tv-serie med Bill Cosby. 

   NBC fortsætter med at bakke op om Cosby, og omtaler i juli den kommende tv-serie med Cosby i en bærende rolle som 'meget vigtig' for deres station. 

   I september udkommer Bill Cosbys selvbiografi, som er skrevet af Mark Whitaker. I biografien er der intet sted undervejs skrevet noget om de voldtægtsanklager, som flere kvinder er kommet med. 

  5. Video, hvor komiker kald Bill Cosby voldtægtsmand, går viralt

   Komikeren Hannibal Buress fortæller, at han i flere af sine show har gjort grin med Bill Cosbys dobbeltmoral. Han siger, at Bill Cosby ikke burde gå rundt og belære unge sorte mænd om, hvordan de skal opføre sig, når han selv er anklaget for voldtægt. 

   Videoen går viralt og bliver delt på flere sociale medier. 

    

  6. Bill Cosbys PR-hold begår en kæmpe fejl

   Bill Cosbys PR-hold forsøger at lave grin med voldtægtsanklagerne og laver i den forbindelse en meme-maskine på Bill Cosbys hjemmeside, hvor de opfordrer folk til at lave memes med Bill Cosby.

   PR-stuntet giver bagslag og meme-maskinen bliver kort efter fjernet fra hjemmesiden, ligesom det indledende tweet bliver fjernet fra twitter. Men det stoppede ikke på nettet, hvor hashtagget #cosbymeme bliver flittigt brugt.

   Dagen efter PR-fejlen aflyser Cosby et planlagt interview i 'Late show med David Letterman', formentlig fordi han vil undgå at blive spurgt ind til voldtægtsanklagerne.

  7. Barbara Bowman taler ud offentligt

   Barbara Bowman står frem i Daily Mail og fortæller om sine oplevelser med Bill Cosby, og hvordan hun over en årrække blev seksuelt misbrugt af ham. 

   Hun takker i artiklen komikeren Hannibal Buress for at sætte fokus på voldtægterne. 

   I november skriver hun en klumme i Washington Post, med overskriften: 'Bill Cosby voldtog mig: Hvorfor tog det 30 før folk troede på mig?

  8. Nye PR-problemer

   PR-holdet bag Bill Cosby udsender en pressemeddelse på hjemmesiden Billcosby.com, hvor anklagerne bliver afvist. Samme dag står Joan Tharsis frem og fortæller sin historie.

   Dagen efter kommer en ny og rettet version af pressemeddelelsen. Begge er efterfølgende blevet fjernet. 

  9. Et kendt ansigt står frem

   Et kendt ansigt i offentligheden i form af modellen Janice Dickinson står frem og fortæller på Entertainment Tonight, at hun i 1982 blev voldtaget af Bill Cosby. 

   Samme dag udsætter Netflix deres planer om en 'Comedy special' med Bill Cosby. 

   Dagen efter dropper tv-stationen NBC deres planer om en ny tv-serie med Cosby.

  10. Første retssag mod Bill Cosby

   Judy Huth anklager Bill Cosby for et seksuelt overgreb, da hun var kun 15 år gammel. Sagen bliver taget op af politiet i L.A. Og fredag 9. oktober 2015, skal Cosby for retten. 

   De fleste andre kvinders sager er forældede, da de foregik i slut 70'erne, 80'erne og opefter.  

 2. 2015

  1. Flere kvinder står frem

   I løbet af både 2014 og 2015 er der flere og flere kvinder, der står frem og fortæller deres historier om overgreb af Bill Cosby. 

   Specielt efter 'New York Magazines' forside i september 2015, hvor 35 kvinder står frem og fortæller deres historie om Cosbys overgreb.

  2. Nye dokumenter ser dagens lys

   Nye dokumenter bliver et vendepunkt for Bill Cosby og hele sagen om de gentagne anklager. 

   Hidtil har mange set de mange anklager som løgne eller forsøg på at få penge ud af Cosby. Men nye dokumenter viser, at Bill Cosby under en retssag tilbage i 2005 indrømmer, at han har givet piller til mindst en kvinde "og andre personer" med det formål, at have sex med dem. 

   Erkendelsen faldt i forbindelse med et civilt sagsanlæg fremsat af en kvinde, som beskyldte Cosby for at have bedøvet hende og udnyttet hende seksuelt.

   Nu opfatter man mange af anklagerne som sande, da Bill Cosby her selv indrømmer, at have bedøvet kvinder. 

  3. Disney fjerner statue

   Samme dag som de nye oplysninger kommer frem, vælger Disney World som konsekvens at fjerne de statuer af Cosby, som står i flere af deres afdelinger rundt i USA.

   To dage efter melder en repræsentant for 'Hollywood Wall of Fame' ud, at de ikke har planer om at fjerne Bill Cosbys navn, hvor han fortsat kan ligge side om side med andre kunstnere på det lange ærestorv i Los Angeles. 

    

  4. Præsident Obama adresserer voldtægt

   Under et pressemøde i det Hvide Hus, bliver præsidenten for USA, Barack Obama, spurgt, om Bill Cosby vil få frataget den medalje, som han modtog i 2002. Til det svarer Obama, at der ikke findes sådanne procedure.

   Men efter opysningerne om Bill Cosbys indrømmelser kommer frem, siger Barack Obama dette:

   - Hvis du giver en kvinde - eller en mand - en form for bedøvelsesmiddel og efterfølgende har sex med vedkommende uden dennes accept? Så er det voldtægt. Og jeg tror at dette land - eller hvilket som helst andet land, skal have en nultolerance for voldtægt. 

   Det amerikanske musum Smithsonian føler sig nødsaget til at gøre opmærksom på, at de tager afstand fra anklagerne mod Bill Cosby, da museet har en udstilling, hvor ægteparret Cosby har givet et stort bidrag. Flere kommentatorer kritiserer museet for samarbejdet med Bill Cosby. 

  5. Bill Cosbys ofre på forsiden af 'New York Magazine'

   'New York Magazine' har snakket med 35 af de kvinder, som angiveligt har oplevet seksuelle overgreb udført af Bill Cosby. 

   Forsiden skaber stor debat og bliver omtalt i forskellige medier og delt på sociale medier. 

    

  6. Endnu en retssag

   Modellen Chloe Goins står frem med anklager mod Bill Cosby. Hun er, sammen med Judy Huth, en af de eneste kvinder, der har haft muligheden for at stille Bill Cosby for en domstol, fordi flere andre sager har været forældede.

    

  7. Anklager åbner sag mod Cosby

   Statsanklageren i Pennsylvania åbner en sag mod Cosby, hvor han anklages for et seksuelt overgreb mod en tidligere medarbejder på Temple University. 

   Den tidligere medarbejder er Andrea Constand, som dengang sagsøgte Bill Cosby i et civilt sagsmål.

 3. 2016

  1. Model trækker retssag mod Bill Cosby tilbage

   Modellen Chloe Goins trækker sit civilie søgsmål mod komikeren tilbage. 

   Modellen gik i januar 2015 til politiet, hvor hun fortalte om det overgreb, som Bill Cosby angiveligt havde udsat hende for. Men politiet i USA har efterfølgende meddelt, at de på grund af manglende beviser, ikke kunne oprette en sag om seksuelt overgreb mod Bill Cosby. 

   Derfor valgte Chloe Goins at anlægge et civilt søgsmål mod Bill Cosby. Et søgsmål, som hun uden længere forklaring har trukket tilbage - med muligheden for at genoptage søgsmålet på et senere tidspunkt.

  2. Dommer melder ud, at Bill Cosby skal for retten i Costand-sag

   En dommer bestemte, at der var nok beviser på, at Bill Cosby forgreb sig på Andrea Constand for over et årti siden, til at der kunne føres en kriminalsag mod ham. 

   Dermed skal Cosby på anklagebænken.

 4. 2017

  1. Dommer nægter 12 anklagere adgang til retssag

   En dommer i Pennsylvania nægter 13 på nær én kvinde at vidne ved Andrea Costands retssag mod Bill Cosby. 

   Anklagemyndigheden havde ellers anmodet om, at 13 kvinder foruden Andrea Constand skulle vidne ved retssagen. Kvinder, der også alle hævder at være blevet udsat for Bill Cosbys seksuelle krænkelser.

   Kvinderne skulle bidrage til at tegne et billede af Cosby som seksualforbryder og dermed styrke Andrea Constands sag.