Her er Staunings "virkelige" elskerinde

I aftenens afsnit af Badehotellet ankommer selveste statsminister Stauning med sin elskerinde til hotellet. Men hvem var hun i virkeligheden?

Det er noget af en overraskelse for gæsterne og de ansatte på 'Badehotellet', da statsminister Thorvald Stauning pludselig dukker op og bestiller frokost på hotellet i aftenens afsnit. 

Se hele snigpremieren på aftenens afsnit allerede nu:

Naturligvis er overraskelsen stor, fordi det er selveste statsministeren, men ikke desto mindre vokser overraskelsen sig større, da det bliver klart, at det ikke er Fru Olga Stuaning ved hans side. I stedet er det elskerinden - den mange år yngre Augusta Erichsen. 

I virkelighedens 30'ere skabte forholdet også en del forargelse blandt folk. Særligt fordi Hr. Stauning og frøken Erichsen var ganske offentlige omkring deres forhold. 

Stauning blev første gang gift i 1898 med Anna Jensen, som dog døde i en trafikulykke i 1921. Året efter var det Olga Hansen, der blev Fru Stauning. 

Men ægteskabet med den jævnaldrene Olga var ikke just lykkeligt, og da Stauning mødte koncertsangerinden Augusta i foråret 1930, gik der ikke længe før parret flyttede sammen. Året efter flyttede hun nemlig ind i hans lejlighed på Kanslergade og boede der frem til hans død i 1942.  

Thorvald Stauning sammen med Augusta Erichsen til et offentligt arrangement i 1941.
Thorvald Stauning sammen med Augusta Erichsen til et offentligt arrangement i 1941. Foto: Scanpix Danmark / Scanpic Danmark

Stauning var generelt kendt for sin glæde ved kvindfolk og for alkohol, og partifællerne skulle på et tidspunkt have krævet, at han fik i behandling for sit alkoholforbrug, skriver altomhistorie.dk

Men det var altså frøken Erichsen, han umiddelbart fandt ro sammen med og havde sin mest stabile periode. I 1930 blev han sepereret fra Olga og boede derefter sammen med Augusta Erichsen. 

Stauning sammen med Augusta Erichsen i 1941.
Stauning sammen med Augusta Erichsen i 1941. Foto: Scanpix Danmark / Scanpix Danmark

Kanslergadeforlig og samarbejdspolitik 

Stauning går især over i historiebøgerne for at være manden bag "Kanslergadeforliget" i 1933. Danmark var som det meste af verden i stor økonomisk krise efter børskraket i 1929.

Men i 1933 lykkedes det regeringen og Venstre at indgå et forlig for at imødekomme en voksende landsbrugskrise og varsling om storlockout blandt arbejderne. Kanslergadeforliget sikrede samtidig socialreformen, der var et led mod den velfærdsstat, vi kender i dag.

Stauning med sit karakteristiske skæg og runde briller var dansk statsminister fra 1924-1926 og igen fra 1929-1942.
Stauning med sit karakteristiske skæg og runde briller var dansk statsminister fra 1924-1926 og igen fra 1929-1942. Foto: Scanpix Danmark / Scanpix Danmark

Mange vil også kende Stauning for "samarbejdspolitiken" under Anden Verdenskrig. For det var nemlig Stauning der sammen med regeringspartierne indførte denne politik, da Danmark blev besat af tyskerne i 1940.

Stauning døde dog i maj 1942, mens krigen stadig hærgede, og det blev i stedet partifællen Vilhelm Buhl, der indtil samarbejdspolitiken brød sammen i slutningen af 1942, som overtog statsminsterembedet.

Kitt Maiken Mortensen spiller Augusta Erichsen, Stuanings mangeårige elskerinde.
Kitt Maiken Mortensen spiller Augusta Erichsen, Stuanings mangeårige elskerinde. Foto: Mike Kollöffel/TV 2 / Mike Kollöffel/TV 2

Augusta Erichsen udgav i 1967 bogen "Mit liv med Stauning", om hendes erindringer, inden hun i 1971 døde.

Stauning og Augusta

Thorvald Stauning er den første danske socialdemokratiske statsminister og sammenlagt den længst siddende 15 år og 9 måneder. I foråret 1930 møder den  57-årige statsminister den 32-årige sangerinde Augusta Erichsen. Stauning og Augusta, flytter kort efter sammen i Kanslergade, og Augusta lever sammen med Stauning som hans ”husbestyrerinde” til hans død i 1942.

Kilder: Danmarkshistorien.dk, denstoredanske.dk og altomhistorie.dk