TV 2 CHARLIE

Ritt Bjerregaard i talkshow: Derfor røg venskabet med Svend Auken

Det nære venskab mellem Ritt Bjerregaard og Svend Auken blev aldrig det samme igen efter en sag om en lejlighed på Vesterbro.

Politiske principper koster venskaber. Det måtte Ritt Bjerregaard sande, da hun blev fyret af sin gode ven og partifælle Svend Auken som gruppeformand, fordi hun nægtede at slippe sin 200 kvadratmeter store lejlighed på Vesterbro i 1991.

Også selvom retten afgjorde, at Ritt Bjerregaard ikke havde gjort noget forkert.

- Svend kunne ikke holde til presset og fyrede mig som gruppeformand, og jeg havnede nede på sidste række. Det var rasende ubehageligt. Og der røg jo også et venskab, fordi man ikke har et venskab bagefter, når man ude for sådan noget. Jeg følte, at han svigtede mig, fortæller Ritt Bjerregaard åbenhjertigt i 'Talkshowet Meyerheim', som du kan se i klippet herover.

Programmet, der har premiere den 3. februar, er et særligt jubilæumsprogram, da Michael Meyerheim runder sit 25. år som talkshow-vært.

Ud over Ritt Bjerregaard er entertainer Finn Nørbygaard, forfatter Suzanne Bjerrehuus og skuespiller Tommy Kenter også på besøg i studiet. Fælles for dem er, at de alle var gæster i første sæson af Michael Meyerheim første talkshow 'Meyerheim & Co.' i 1991.

Ritt Bjerregaard og Svend Auken var ikke kun politisk allierede. De var også venner privat.

Svend skulle være statsminister - og jeg udenrigsminister

Michael Meyerheim får da også vendt gæsternes besøg tilbage i 1991 i jubilæumsprogrammet. Dengang fortalte en noget yngre Ritt Bjerregaard om sine politiske ambitioner for fremtiden - som altså helst inkluderede en stilling som udenrigsminister.

Ritt Bjerregaard på besøg i 'Meyerheim og Co.' i 1991.
Ritt Bjerregaard i 'Talkshowet Meyerheim', der bliver sendt den 3. februar.

- Svend og jeg havde den forestiling, at hvis vi nu vandt et valg, så skulle Svend være statsminister, og så skulle jeg være udenrigsminister. Og vi vandt et valg, men Svend blev ikke statsminister - og jeg blev ikke udenrigsminister - og det var et stort tab, fortæller Ritt Bjerregaard i programmet.

Til gengæld har Ritt Bjerregaard både været undervisningsminister, fødevareminister, socialminister, EU-kommisær og senest overborgmester i København. 

Svend Auken døde i 2009. Flere husker ham måske bedst for hans kamp for klimaet og miljøet. Men han var meget tæt på at blive statsminister, før han blev væltet af pinden af Poul Nyrup Rasmussen som formand for Socialdemokratiet.

Første møde med Meyerheim

Michael Meyerheim havde som skrevet Ritt Bjerregaard på besøg i første sæson af sit første talkshow tilbage i 1991. Dengang hed det 'Meyerheim & Co.', men det var langt fra første gang, at de to krydsede veje.

Det skete allerede inden, Michael Meyerheim overhovedet fik en tv-karriere, som Ritt Bjerregaard fortæller i klippet herunder.

Det er i dag kommet frem, at Ritt Bjerregaard igen er blevet ramt af kræft - denne gang i lungerne. Det skriver hun på Facebook.

Sidste år måtte politikeren ellers igennem et svært forløb med kemoterapi, efter hun fik konstateret kræft i tarmene. Nu har lægerne fundet metastaser i lungerne, og Ritt Bjerregaard skal derfor igennem endnu en kemokur. 

Du kan se hele interviewet med Ritt Bjerregaard i jubilæumsprogrammet, når det løber over skærmen på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY den 3. februar.