Kendte

Museum sætter gang i efterlysning: Hvor er Yvonnes gardiner?

Her ses de tre skuespillere i deres karakterer som Benny, Kjeld og Egon Olsen.

Et museum leder desperat efter Yvonnes orangestribede gardiner.

Olsen Banden rykker ind i Viborg. Lige nu er Viborg Museum nemlig i fuld sving med at indrette en særudstilling, så museumsgæsterne kan gå på rundtur i Olsen Bandens-univers.

For at gøre oplevelsen så autentisk som muligt har museet fået lov at låne nogle af Nordisk Films klenodier fra de elskede film. Men museet mangler flere.

- Vi efterlyser Yvonnes orange gardiner, siger formidlingsinspektør Rikke Johansen Smidt fra Viborg Museum og fortsætter:

- Vi vil gerne opbygge et univers, der er så tro mod filmenes som overhovedet muligt. Og Yvonnes stue er jo ikke den rigtige, hvis ikke gardinerne har den rigtige orange nuance. Måske er der nogen, der ligger inde med dem. Nogen, der har haft tilknytning til Nordisk Film, eller har arvet sådanne kulturhistoriske genstande fra et familiemedlem. I så fald hører vi meget gerne fra dem.

I baggrunden af billedet ses Yvonnes orangestribede gardiner. Kjeld og Yvonnes stue er vigtig for museet, da der som bekendt er blevet lagt mange planer ved deres spisebord.

Som noget helt særligt har museet valgt at opbygge udstillingen efter filmenes klassiske dramaturgik. Det vil sige, at man selvfølgelig starter med at blive løsladt fra Vridsløselille fængsel, hvorefter man møder en skurk og det forestående kup afsløres.

Når man ved, hvad kuppet skal handle om, træder man ind i Yvonne og Kjelds stue og her planlægges forbrydelsen så. Herefter bevæger man sig videre i Olsen Bandens univers med alt, hvad det indebærer af pruttepuder, småpenge, gamle oste, tomme Tuborg-flasker og meget mere, inden man når til selve kuppet og en tilfangetagelse af Egon, der indebærer en biljagt gennem 1970'ernes København.

Her kommer man bag optagelserne på en spisebordsscene i Olsen Banden. I midten af billedet ses instruktør Erik Balling.

Udstillingen hedder 'Skide godt, Egon' og tager afsæt i det tyske museum Kunsthalle Rostocks særudstilling. Olsen Banden var nemlig mindst lige så populær i det gamle Østtyskland, hvor den var en af de få film fra Vesten, der gik gennem censuren. 

Udstillingen åbner 18. marts på Viborg Museum, og ligger du selv inde med et par orangestribede gardiner eller ved, hvor man kan få fingrene i dem, så kan du kontakte Viborg Museum på følgende mail vibmus@viborg.dk.

På optagelserne til en af Olsen Banden-filmene. Der instrueres inden kameraerne starter.