Filmredaktør: Oscar-ramaskrig afspejler et større problem

Skarpe reaktioner på årets Oscar-nomineringer har sat fokus på, om hvide mænd har for meget magt. Hollywood har et problem, mener dansk filmredaktør.

Siden de nominerede til årets Oscar-uddeling blev offentliggjort i sidste uge, har det vakt forargelse, at årets 20 nominerende i skuespil-kategorierne for andet år i træk alle er hvide.

Se Oscar-uddelingen på TV 2

Natten mellem søndag den 28. og mandag den 29. februar uddeles filmverdenens fornemste pris, Oscar'en.

I tidsrummet 23.15-06.30 kan du følge showet live på TV 2, på tv2.dk og på TV 2s profil på Snapchat, tv2newsdk.

Under hashtagget #OscarsSoWhite har flere skuespillere og filmfolk opfordret til boykot af Oscar-uddelingen den 28. februar - heriblandt den amerikanske instruktør Spike Lee og den afroamerikanske skuespillerinde Jada Pinkett Smith, der er gift med skuespilleren Will Smith.

At nomineringer har skabt så stor debat, handler dog ikke nødvendigvis kun om Oscar-showet. Det mener Jacob Ludvigsen, der er filmredaktør på Soundvenue.

Hollywood er hvid

- Det afspejler en bredere tendens i det amerikanske samfund, hvor der har været en masse racediskussioner de seneste år, og nu er grænsen nået – både i kulturens verden og andre steder, siger Jacob Ludvigsen til TV 2.

Han mener, at diskussionen omkring Oscar-nomineringerne er symptom på et større og mere generelt problem i Hollywood.

- Problemet er, at der bliver lavet flest film, der handler om hvide, bliver produceret af hvide, er betalt af hvide, og som appellerer til et hvidt publikumssegment. Sådan har Hollywood altid gjort det, fordi de tror, at det er der, pengene er. Men jeg tror, at de er blevet overhalet af virkeligheden og ikke kan se, at der også er mange andre muligheder, siger Jacob Ludvigsen.

Den massive kritik fik tirsdag Oscar-akademiet til at udsende en erklæring, hvor formanden Cheryl Boone Isaacs varslede "store forandringer i medlemssammensætningen af Oscar-akademiet."

Tallene viser problemet

Cheryl Boone Isaacs udtalte samtidig, at hun var både "sønderknust og frustreret over den manglende inklusion."

- Dette er en meget vanskelig, men vigtig samtale, og det er tid til store forandringer. Akademiet tager drastiske skridt for at ændre sammensætningen af vores medlemmer, lød det fra formanden i pressemeddelelsen.

Problemet med Oscar-akademiet er, ifølge Jacob Ludvigsen, at hele 94 procent er hvide mennesker, at 73 procent er mænd, og at gennemsnitsalderen er 63 år.

- Det lyser jo ud af de tal, at der er et problem, for selvom de ikke er overlagt racistiske, ser de jo verden fra et bestemt perspekt: En ældre hvid man, siger Jacob Ludvigsen, der samtidig kalder akademiets udmelding for 'drastiske tiltag.'

Ifølge den danske filmredaktør vil det dog tage tid at gøre Oscar-akademiet mere mangfoldigt, da det består af over 6000 medlemmer. Han tror dog på, at det på langt sigt kan lykkes - især fordi det netop har været en mærkesag for formanden Cheryl Boone Isaacs.

- Samtidig kommer akademiet til at se enormt dumme ud, hvis vi næste år også ser et felt med tyve hvide skuespillere