Kendte

Har brugt formue på at se 'billig ud' - i dag fylder country-dronningen 70 år

Det kan være svært at se, men bag Barbie-parykken, sminken og det stramme tøj gemmer der sig en 70-årigs krop. Kom tættere på Dolly Parton her.

For præcis 70 år siden kom en lille pige til verden i Sevierville i staten Tennessee. Hendes far dyrkede tobak og familien, der allerede havde tre børn, var udpræget fattige.

Ingen vidste, at den lille pige ville vokse op og blive en sand stjerne med et utal af hits på cv'et. Countrydronningen Dolly Parton var kommet til verden.

- Vi er et stolt folk. Vi er ikke godt uddannede, men vi er kloge alligevel, siger Dolly Parton i et interview i 1977.

Ikke nok at være landmandsdatter

Hun fortæller, at hun meget hurtigt kunne mærke, at hun ikke ville nøjes med at være landmandsdatter på trods af, at hun uden tvivl er stolt af, hvor hun kommer fra.

- Jeg ville have smukke ting, og jeg ville have penge til at købe de ting, jeg altid havde ønsket mig som barn. Jeg ville være en stjerne.

Dolly Parton startede i en meget tidlig alder med at skrive sine egne sange, og hendes familie støttede hendes stjernedrømme, selv om hendes arbejder-far ikke altid brød sig om det udfordrende tøj og den Barbie-agtige sminke, som Dolly Parton begyndte at bruge som meget ung.

Jagtede country-drømmen i Nashville

Det forlyder, at Dolly Parton skrev sin første sang som 7-årig, og med en karriere, der har strukket sig over et halvt århundrede, er det derfor ikke underligt, at hun i dag har mere end 3.000 sange bag sig.

Som 13-årig begyndte hun at indspille sine egne sange i et mindre pladeselskab, og som bare 18-årig rejste hun til statens hovedstad Nashville, der er også er country-musikkens hovedstad.

Kort efter hun ankom til Nashville, mødte Dolly Parton Carl Dean på et vaskeri, og sød musik opstod. De to blev kærester, blev gift to år efter og har været det lige siden. Carl Dean er det, man vil kalde for pressesky, og optræder derfor stort set ikke på nogle billeder. 

- Jeg har kun haft én mand, men med alle de plastikoperationer, jeg har fået lavet, mener han, at han har været gift med mindst tre koner, sagde hun grinende, da hun gæstede The Jimmy Fallon Show for nogle år tilbage.

Hun holder dog fast i, at selv om hun ser kunstig ud på ydersiden, så er hun ægte på indersiden og i de henseender, hvor det er vigtigt; i sin musik, i forhold til sine fans og sin familie.

Fascineret af luder-looket

Allerede som meget ung begyndte Dolly Parton at ændre på sit udseende. Kunstige negle og en stor, blond paryk var kun begyndelsen. Kort tid efter fik hun flere plastikoperationer, der har skabt et udseende, som hun er blevet verdenskendt for.

- Jeg har brugt mange penge på at se så billig ud, har Dolly Parton udtalt efterfulgt at et højt og langt grin. Dolly Parton har i den grad en ordentlig omgang selvironi.

I et amerikansk talkshow fortæller hun, at hun var dybt fascineret af byens prostituerede.

- Hun blev kaldt the town tramp, og jeg tror, at byens kvinder var misundelige på hende som hun stod der med sit blonde hår, lange negle, læbestift, korte kjole og stiletter.

Takkede nej til Elvis Presley

Få år efter hun var flyttet til Nashville, blev Dolly Parton opdaget af den populære Porter Wagoner, som hyrede hende til at medvirke i hans tv-shows, hvor de sang duetter.

I 1970 blev hendes sang 'Joshua' et hit, og det betød, at Dolly Partons solokarriere for alvor blev skudt i gang. Der gik ikke længe, før hendes popularitet overhalede Porter Wagoner.

Mange kender nok bedst sangen 'I Will Always Love You' som titelmelodien til den berømte kærlighedsfilm 'The Bodyguard' med Whitney Houston og Kevin Costner i hovedrollerne. Her synger Whitney Housten sangen, men i virkeligheden er det en Dolly Parton-sang, som countrysangeren skrev tilbage i 1974.

Ingen ringere end Elvis Presley, der også er fra staten Tennessee, spurgte, om han måtte indspille en version af sangen. Dolly Parton var i første omgang interesseret i at lade ham gøre det, men da hun fandt ud af, at han ville have halvdelen af rettighederne til sangen, takkede hun pænt nej tak.

Det var klogt gjort, for det er en af de sange, der i den grad har givet Dolly Parton millioner af kroner på kontoen.

Og med kæmpehits som 'Jolene', '9 to 5', 'Islands in the Stream' og 'I Will Always Love You' er hun verdens rigeste country-sanger. Og så er hun egnens største arbejdsgiver, idet hun har sant 3.000 personer i sin temapark 'Dollywood'.

Er ikke bange for at dø

I dag fylder country-dronningen 70 år, og selv om hun efterhånden er ved at være en ældre kvinde, så ser hun ikke sig selv som gammel.

I et fem år gammel interview med Politiken siger hun følgende:

- Hvis jeg ser aldringstegn i mit ansigt, så gør jeg noget ved det. Jeg synes ikke, plastikkirurgi er pinligt på nogen måde. Jeg får det bare ordnet. Jeg ved godt, at jeg er 65, men det er, som om tallet ikke rigtig bider på mig. Jeg tænker tit, hvordan gik det til, at jeg pludselig blev så gammel?

- Men jeg bekymrer mig ikke om at dø og tænker og klæder mig som en yngre person, fordi det er sådan, jeg føler mig. En af mine venner sagde for nylig til mig:Well, du bliver jo heller ikke yngre. Så svarede jeg: Well, jeg bliver altså heller ikke ældre!

Kilder: Politiken, Wikipedia, Biography, Contactmusic