Filmekspert: Han var den store Oscar-overraskelse

Filmekspert Ann Lind Andersen havde forudset de fleste Oscar-nominerede - Ă©n skuespillers nominering kom dog bag pĂĄ hende.

Ud af de 20 nominerede i de fire skuespilskategorier ved ĂĄrets Oscar-uddeling havde hun forudset de 19, filmekspert og anmelder pĂĄ 'Go' morgen Danmark', Ann Lind Andersen.

Kun et enkelt navn overraskede filmeksperten, da Oscar-akademiet torsdag eftermiddag offentliggjorde de nominerede til den 88. Oscar-uddeling.

Se Oscar-uddelingen pĂĄ TV 2

Natten mellem søndag den 28. og mandag den 29. februar uddeles filmverdenens fornemste pris, Oscar'en.

I tidsrummet 23.15-06.30 kan du følge showet live på TV 2, på tv2.dk og på TV 2s profil på Snapchat, tv2newsdk.

Det var den britiske skuespiller Tom Hardy, der er nomineret i kategorien 'Bedste mandlige birolle' for sin præstation i 'The Revenant'.

- Den havde jeg ikke regnet med, men hans nominering siger bare noget om den store succes, som 'The Revenant' ser ud til at have blandt akademimedlemmerne, siger Ann Lind Andersen til TV 2.

'The Revenant' kan løbe med alt

Med hele 12 nomineringer er det da også netop 'The Revenant', der har chance for at blive årets helt store Oscar-vinder. Filmen er nomineret i alle de tungeste kategorier som 'Bedste film', 'Bedste instruktør' og 'Bedste mandlige hovedrolle' til Leonardo Dicaprio.

Ifølge Ann Lindersen er det slet ikke utænkeligt, at det storslåede drama, der foregår i 1820’erne og handler om en pelsjægers jagt på hævn, kan løbe med alle tre priser.

- I løbet af de sidste par uger har 'The Revenant' virkelig taget fart og fået meget medvind, og anbefalingerne af filmen spreder sig hurtigt. Det er da også en vild oplevelse at se filmen. Den er så gennemført ambitiøs på alle niveauer, blandt andet har de filmet "on location" på de vildeste steder og kun brugt naturligt lys. Derfor kan ikke bare filmen selv løbe med sejren, det kan instruktøren Alejandro González Iñárritu også. Det vil i så fald være andet år i træk, at han løber med de to største priser, og det er ikke set før, siger Ann Lind Andersen og satser i samme åndedrag også på, at Leonardo DiCaprio endelig får sin første Oscar.

Ă…rets nominering er hans femte af slagsen, men han har endnu aldrig vundet en Oscar.

- Der er mange i filmbranchen, der synes, det er på tide, at han bliver belønnet for sit skuspil, og det er da også en særlig præstation, han yder i 'The Revenant'. Det, der kan tale imod en sejr til DiCaprio, er, at han ikke siger ret meget i filmen – og det er ikke så typisk akademiet at præmiere den slags roller, de kan godt lide ord. Men han udtrykker til gengæld så mange følelser uden at sige noget, og når man kommer ud af biografen, har man helt glemt, at han ikke har sagt så meget. Jeg tror på, at man vælger at honorere ham i år, siger Ann Lind Andersen og udnævner Michael Fassbender i rollen som Apple-grundlæggeren Steve Jobs i filmen af samme navn som nærmeste konkurrent.

- Modsat DiCaprios er det en meget teksttung rolle, han spiller. Men han styrer sit materiale fuldstændigt eminent, siger hun.

Tror pĂĄ gentagelse af Golden Globes

I de tre øvrige skuespilkategorier tror Ann Lind Andersen på en gentagelse af sidste weekends Golden Globes-vindere. Her vandt den 26-årige Brie Larson en pris for sin hovedrolle i 'Room', Kate Winslet vandt til sin egen, store overraskelse 'Bedste kvindelige birolle' for sin rolle i 'Steve Jobs', mens Sylvester Stallone vandt sit livs største filmpris i sin birolle som Rocky Balboa i boksefilmen 'Creed'.

- 'Room' er en ubehagelig, men fuldstændig uforglemmelig film. Filmen handler om en mor, som sammen med sin søn er spærret inde i det her lille rum. Derfor bærer Brie Larson som moderen meget af filmen, og det er klart, at når det hele er så koncentreret, så bliver der også rigtig god plads til at vise, hvad man kan, siger Ann Lind Andersen og fortsætter:

- Birolle-kategorierne er ikke fuldstændig lukkede og kan gå forskellige veje. Hos kvinderne er den svenske skuespiller Alicia Vikander meget populær i Hollywood for tiden, og Rooney Mara gør det også virkelig godt i 'Carol'. Men Kate Winslet leverer en stærk præstation i 'Steve Jobs', og eftersom hun lige har vundet en Golden Globe-statuette, sætter jeg en tynd streg under hende. Hos herrerne har Mark Rylance ('Bridge of Spies') længe været en favorit, men jeg tror mere på Sylvester Stallone, som vil være det sentimentale valg. Vinder han, er det nok mere for de mange års arbejde, han har ydet, frem for selve præstationen i 'Creed', siger hun.

Arrogant fravalg af Star Wars

En af de største skuffelser blandt de nominerede i år er ifølge Ann Lind Andersen, at 'Star Wars: The Force Awakens' har måttet tage til takke med nomineringer i fem tekniske kategorier som 'Bedste lyd' og 'Bedste visuelle effekter'. Hun havde gerne set den tage en plads i kategorien 'Bedste film', hvor kun otte film fik plads, selvom akademiet ellers kunne have nomineret ti.

- Det er lidt arrogant, og de har negligeret nogle ret gode film i et stærkt filmår. Men to actionfilm i opløbet om 'Bedste film' ville selvfølgelig også have været en ordentlig mundfuld, siger hun og hentyder til nomineringen af 'Mad Max: Fury Road', som hun glæder sig over er nomineret i hele ti kategorier.

'Amy' og Ungarn stĂĄr i vejen for danske sejre

To danske film har fundet vej til en nominering i de 24 Oscar-kategorier, nemlig Tobias Lindholms 'Krigen', som dyster om prisen for 'Bedste udenlandske film', og Joshua Oppenheimers danskproducerede 'The Look of Silence', som kan blive kĂĄret som 'Bedste dokumentar'.

Tobias Lindholm

  • Født 5. juli 1977 i Næstved
  • Uddannet fra Den Danske Filmskole i 2007
  • Har instrueret de tre anmelderroste film 'R' (2010), 'Kapringen' (2012) og 'Krigen' (2015)
  • Har herudover skrevet manuskripter til film som 'Jagten', 'Submarino', 'I lossens time' og den biografaktuelle 'Kollektivet'
  • Har vundet adskillige filmpriser bĂĄde herhjemme og i udlandet, heriblandt flere Bodil- og Robert-prisen, Nordisk RĂĄds filmpris og en pris ved Sundance Film Festival

Af de to film har sidstnævnte størst chance for at vinde, vurderer Ann Lind Andersen.

- 'The Look of Silence' har en reel chance for at vinde. Den har klaret sig rigtig godt i de amerikanske biografer og har fået meget positiv omtale. Det er en vild film, som desuden er bedre end 'The Act of Killing', som han også var nomineret for. Jeg håber inderligt, at filmen vinder, for det har den så meget fortjent, men det bliver en hård kamp mod 'Amy' (musikdokumentaren om den afdøde sangerinde Amy Winehouse, red.), siger Ann Lind Andersen.

Værre ser det ud for 'Krigens' chancer, mener hun og peger på den ungarske holocaust-film 'Son of Saul' som storfavorit. Samme film som også 'Krigens' instruktør, Tobias Lindholm, selv tror på, løber af med statuetten.

- 'Son of Saul' er en suveræn og meget stærk film. Den er så grufuld, at man næsten ikke kan holde ud at se den. Den foregår i en koncentrationslejr og handler om en mand, som prøver at bevare sin menneskelige værdighed i helvede på jord. Det er sådan en type historie, akademiet rigtig godt kan lide, siger Ann Lind Andersen.

Årets Oscar-uddeling sendes fra Dolby Theatre i Los Angeles natten mellem søndag den 28. og mandag den 29. februar dansk tid. Skuespiller og komiker Chris Rock er vært for anden gang. Hele showet kan ses på TV 2.