Pilou Asbæk efter Oscar-nominering: - Jeg er helt rundt på gulvet

Pilou Asbæk spiller hovedrollen i 'Krigen', der er nomineret til en Oscar, og det er han ganske tilfreds med.

Der er fuld fart på karrieren for danske Pilou Asbæk, og nu kan han føje endnu en titel til sit prangende cv - nemlig som skuespiller i en Oscar-nomineret film.

Se Oscar-uddelingen på TV 2

Natten mellem søndag den 28. og mandag den 29. februar uddeles filmverdenens fornemste pris, Oscar'en.

I tidsrummet 23.15-06.30 kan du følge showet live på TV 2, på tv2.dk og på TV 2s profil på Snapchat, tv2newsdk.

Torsdag blev det nemlig afsløret, at dramaet 'Krigen', som Tobias Lindholm står bag, er nomineret i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film.

- Det betyder, at dansk film har det godt, og det betyder, at vi skal være stolte og glade, lyder Pilou Asbæks umiddelbare reaktion.

- Jeg er helt rundt på gulvet, klokken er syv om morgenen, og jeg sidder på et hotelværelse i L.A., så jeg er en lille smule forvirret og en lille smule perpleks, men jeg er sindssygt stolt på vegne af Tobias og alle de mennesker, der har bidraget til filmen, siger han.

Hvad nomineringen kan betyde for hans egen karriere, har han endnu ikke skænket en tanke. For ham er film en holdsport.

- Jeg er stadig på den kollektive tankegang. For mig er det en fælles oplevelse, som jeg er så taknemmelig for at kunne dele med mine gode venner og kolleger, med alle dem foran og bag kameraet og alle de soldater og jurister, der har bidraget til filmen.

- Det er jo en kæmpe tilfredsstillelse, men det er også en kæmpe forløsning. Vi er vildt stolte af filmen, men nu har vi også noget håndgribeligt, så vi kan sige til alle de mænd og kvinder, der har bidraget til den, at det her er noget, vi har gjort sammen. Det er fandeme sejt, siger skuespilleren.

En mester i at gengive virkeligheden

Det er første gang, at Tobias Lindholm er nomineret til en Oscar som instruktør.

Tobias Lindholm

  • Født 5. juli 1977 i Næstved
  • Uddannet fra Den Danske Filmskole i 2007
  • Har instrueret de tre anmelderroste film 'R' (2010), 'Kapringen' (2012) og 'Krigen' (2015)
  • Har herudover skrevet manuskripter til film som 'Jagten', 'Submarino', 'I lossens time' og den biografaktuelle 'Kollektivet'
  • Har vundet adskillige filmpriser både herhjemme og i udlandet, heriblandt flere Bodil- og Robert-prisen, Nordisk Råds filmpris og en pris ved Sundance Film Festival

I 2014 stod han sammen med Thomas Vinterberg bag manuskriptet til dramaet 'Jagten', der også fik en Oscar-nominering, men nu gælder det altså Lindholms eget værk.

- 'Krigen' kan det, som Tobias er mester i, nemlig at gengive en virkelighed, som vi nogle gange har svært ved at begribe og belyse det, så vi kommer til at forstå den.

- Det er han enestående til, og det er derfor, jeg håber, at vi får lov at beholde ham så længe som muligt i Danmark, så han kan lave danske film, men det bliver nok svært med al den succes, han har, siger Pilou Asbæk, der i filmen spiller en kompagnichef udsendt i Afghanistan, der ender i et voldsomt dilemma.

- Denne her film er Tobias' idé og hans vision, og det, at vi har fået lov til at være med i denne her film med ham som kaptajn, det er bare en oplevelse, man som skuespiller er dybt taknemmelig for, siger Pilou Asbæk.

Oscar-uddelingen finder sted den 28. februar i Los Angeles.

I forbindelse med premieren på 'Krigen' besøgte Tobias Lindholm og Pilou Asbæk 'Kulturen på NEWS'. Se indslaget her.