Oscar

Filmekspert: I dag scorer Danmark en Oscar-nominering

Tobias Lindholms anmelderroste drama 'Krigen' kan i dag blive nomineret til en Oscar i kategorien 'Bedste udenlandske film'.

De danske anmeldere har rost den til skyerne, og den har fået en flot modtagelse i udlandet.

Tobias Lindholm

 • Født 5. juli 1977 i Næstved
 • Uddannet fra Den Danske Filmskole i 2007
 • Har instrueret de tre anmelderroste film 'R' (2010), 'Kapringen' (2012) og 'Krigen' (2015)
 • Har herudover skrevet manuskripter til film som 'Jagten', 'Submarino', 'I lossens time' og den biografaktuelle 'Kollektivet'
 • Har vundet adskillige filmpriser både herhjemme og i udlandet, heriblandt flere Bodil- og Robert-prisen, Nordisk Råds filmpris og en pris ved Sundance Film Festival

I dag, torsdag, kan det danske krigsdrama 'Krigen', der er instrueret af Tobias Lindholm og har Pilou Asbæk og Tuva Novotny i hovedrollerne, så sætte trumf på, såfremt filmen opnår en nominering til filmverdenens allerstørste pris, Oscaren. 

'Krigen', eller 'A War', som den hedder på engelsk, er nemlig blandt de sidste ni film, der kæmper om en af de fem nominerings-pladser i kategorien 'Bedste udenlandske film'.

Filmen handler om kompagnichefen Claus (Pilou Asbæk), der er udstationeret i Helmand-provinsen i Afghanistan, og som på en rutinemission træffer en fatal beslutning og efterfølgende står over for anklager om krigsforbrydelser i Danmark.

Rammer plet til Oscar-akademiet

Filmanmelder på 'Go' morgen Danmark', Ann Lind Andersen, er slet ikke i tvivl om, at 'Krigen' opnår en nominering i dag og dermed bliver den 11. danske film i historien, der nomineres til en Oscar i kategorien 'Bedste udenlandske film'.

Danske Oscar-nominerede film

Følgende danske film har været nomineret til en Oscar i kategorien 'Bedste udenlandske film'.

 • 'Jagten' (2013)
 • 'En kongelig affære' (2012)
 • 'Hævnen' (2010) - vinder
 • 'Efter brylluppet' (2006)
 • 'Dansen med Regitze' (1989)
 • 'Pelle Erobreren' (1988) - vinder
 • 'Babettes gæstebud' (1987) - vinder
 • 'Harry og kammertjeneren' (1961)
 • 'Paw' (1959)
 • 'Qivitoq' (1956)

- Jeg har troet på 'Krigen' hele tiden. Af de danske film, der kunne indstilles i år, var det den helt rigtige at sende afsted. Det er en krigsfilm, og det emne ligger historisk set godt til akademiets medlemmer, som udvælger de nominerede. Derudover indeholder den en masse nutidige aspekter og dilemmaer, som amerikanerne kan forholde sig til, fordi de selv har mange udsendte soldater, siger Ann Lind Andersen til TV 2 og påpeger samtidig, at også de amerikanske bookmakere og flere amerikanske eksperter tror på en dansk Oscar-nominering.

Om det lykkes 'Krigen' at gå hele vejen og snuppe den eftertragtede statuette ved den store prisfest, som afholdes den 28. februar, tvivler Ann Lind Andersen dog på. Hun peger i stedet på Ungarns bud 'Son of Saul', der i weekenden blev belønnet med en Golden Globe, som storfavorit.

- Den kommer også til at vinde ved Oscar-showet. Det er en suveræn film, siger hun om det ungarske bud, der har dansk biografpremiere sidst i februar.

'Star Wars' og 'Mad Max' vil dominere

I de store kategorier tror Ann Lind Andersen, at nomineringerne især kommer til at samle sig om Alejandro Gonzáles Iñárittus 'The Revenant' med Leonardo DiCaprio, finanskrise-filmen 'The Big Short' med Bratt Pitt og Ryan Gosling samt dramaet 'Spotlight', som bygger på den autentiske historie om, hvordan en gruppe journalister på the Boston Globe afslørede en pædofiliring blandt de katolske præster i Boston.

Flest nomineringer spår Ann Lind Andersen dog, der falder af til kæmpesuccesen 'Star Wars: The Force Awakens' og actionbraget 'Mad Max: Fury Road', som begge kommer til at dominere i især de tekniske kategorier.

De nominerede til årets Oscar offentliggøres live fra Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills torsdag klokken 14.30 dansk tid. Her på tv2.dk kan du følge offentliggørelsen af de nominerede live – ligesom du også kan se det store Oscar-show natten mellem den 28. og 29. februar på TV 2.