Oscar

Guide: Det må du aldrig gøre, når du vinder en pris

Den komplette guide til dig, der satser på at vinde en pris, inden du dør.

Forestil dig følgende. Du er nomineret til en pris ved en stor anlagt prisuddeling. Du tror ikke helt på sejren, men pludselig bliver dit navn læst op fra scenen. Du har vundet. Forventningens pres har sluppet sit greb. Alle dine bekymringer er ovre.

Men tro om igen. For der er stadig en hel del, der kan gå galt i din forestående takketale.

Ved Golden Globes-uddelingen forleden glemte skuespilleren Sylvester Stallone at takke sin instruktør, Ryan Coogler, samt sin medspiller, Michael B. Jordan. En kæmpe brøler, der kan få alvorlige konsekvenser ved det kommende Oscar-kapløb for manden med de brede skuldre og den karakteristiske læspen.

Det var i hvert fald dommen fra filmanmelder på 'Go' morgen Danmark', Ann Lind Andersen.

- Det kan ikke nå at påvirke nomineringen af ham til en Oscar, men det kan komme til at spille en rolle, når akademi-medlemmerne skal stemme den endelige vinder frem. Det er ikke heldigt, at man begår sådan en fejl, hvor man glemmer at takke instruktøren og ens vigtigste medskuespiller, som er de bærende kræfter i filmen, sagde Ann Lind Andersen til TV 2.

Fem ting, du ikke skal gøre

Her er en lille guide til dig, der regner med at hive en statuette hjem på et tidspunkt. Man kunne godt lave en liste over ting, du skal gøre. Men det giver på en måde mere mening med en liste over ting, du ikke skal gøre, når du står bag den flot polerede talerstol med den gyldne statuette i hånden.

Glemme at takke de rigtige: Sylvester Stallone glemte som sagt at takke sin medspiller og sin instruktør Ryan Coogler. Men du må for guds skyld heller ikke glemme din kone eller din mand. Særligt ikke, hvis de sidder lige ved siden af dig.

Det gjorde Hillary Swank desværre i 1999, da hun vandt en Oscar i kategorien 'Bedste skuespillerinde' for filmen 'Boys Don't Cry'. Hun glemte sin mand, skuespilleren Chad Lowe, som hun på mest akavede vis netop havde givet et ufatteligt langt kys, før hun trådte op på scenen for at modtage prisen.

Lave en Marlon Brando: Man kan diskutere, hvorvidt en takketale kan indeholde et politisk budskab. Ofte virker det ret malplaceret, men der er også eksempler, hvor det faktisk kan være helt i orden - hvis eksempelvis den aktuelle film behandler emnet.

Det var ikke tilfældet, da Marlon Brando i 1972 vandt en pris for sin uforglemmelige rolle, som Don Corleone i 'The Godfather'. Men lige så dygtig en skuespiller han var, lige så dårlig en situationsfornemmelse havde han tydeligvis. Han sendte en kvinde af indiansk oprindelse op for at afvise at modtage prisen i protest mod filmindustriens behandling af indianerne. Desværre blev den stakkels kvinde buh'et af scenen - og det, der skulle være en barmhjertig handling, endte med at være ret brutalt for den stakkels kvinde.

Lave en Nikolaj Lie Kaas: En anden god grundregel er at være ekstra opmærksom på, hvad der sker på scenen under prisuddelingen, hvis man er nomineret til flere priser. Og i øvrigt at vente med at gå i baren, når din nominering bliver læst op.

I 2013 var skuespiller Nikolaj Lie Kaas lidt for travlt optaget af et par drinks, da han pludselig blev kaldt på scenen for at modtage en pris under ZULU Awards. Det lykkedes ham derfor at takke for den forkerte pris. To gange. 

Afsløre dine dybeste hemmeligheder: Takketalen skal bruges til at takke folk. Det er ikke skriftestol, hvor du bekender dine vildeste fantasier til resten af verden.

Det var der tilsyneladende ingen, der havde fortalt Angelina Jolie i 2000, da hun vandt en pris for filmen 'Girl, Interrupted'. Bemærkningen "jeg er så forelsket i min bror lige nu" var uendelig malplaceret. Særligt taget i betragtning af at søskendeparret forinden havde skabt postyr på den røde løber med en række passionerede kys.

Tale for meget om dig selv: Igen er det vigtigt at understrege, at takketalen primært skal bruges til at takke folk. Her taler vi, folk, der altså ikke er dig selv. Det kan godt virke lidt selvoptaget.

Da Sally Field i 1985 vandt en Oscar for filmen 'Places in the Heart', kom det nærmest udelukkende til at handle om hende selv. 'I kan lide mig lige nu, I kan virkelig lide mig', udbrød skuespillerinden, hvorefter hun fortsatte med at tale om, hvorfor hun nu var overbevist om, at folk virkelig kunne lide hende.