Oscar

Fatal brøler kan koste Stallone Oscar-statuette

Sylvester Stallone vandt sit livs største filmpris ved Golden Globes natten til mandag - men han glemte at takke de vigtigste.

Konen. Børnene. Produktionsselskabet. Hollywoods udenlandske presse – og naturligvis sit alterego på film, Rocky Balboa.

Jo, skuespilleren Sylvester Stallone havde travlt med at sige tak, da han natten til mandag vandt sin hidtil største filmpris, en Golden Globe, for sin birolle som bokselegenden Rocky Balboa i filmen 'Creed'.

Det bemærkelsesværdige ved Sylvester Stallones takketale var dog ikke, hvem han takkede – men snarere hvem han ikke takkede. I sin eufori glemte han nemlig at takke filmens instruktør, Ryan Coogler, og sin medskuespiller og hovedrolleindehaver i filmen, Michael B. Jordan.

Uheldigt ikke at takke instruktøren

En "fatal brøler", som dog ikke har været bevidst, kalder filmanmelder på 'Go' morgen Danmark', Ann Lind Andersen, Sylvester Stallones tale-ups. En brøler som kan få store konsekvenser for den 69-årige skuespillers chance ved Oscar-uddelingen i næste måned, mener hun.

- Det kan ikke nå at påvirke nomineringen af ham til en Oscar, men det kan komme til at spille en rolle, når akademi-medlemmerne skal stemme den endelige vinder frem. Det er ikke heldigt, at man begår sådan en fejl, hvor man glemmer at takke instruktøren og ens vigtigste medskuespiller, som er de bærende kræfter i filmen, siger Ann Lind Andersen til TV 2.

Sylvester Stallones misere blev lynhurtigt opfanget både i salen blandt de mange Hollywood-kendisser og blandt tv-seerne. Således skrev den biografaktuelle Samuel L. Jackson på Twitter:

Så snart de manglende takkeord gik op for Sylvester Stallone, løb han dog tilbage på scenen og råbte tak - men det var, mens reklamerne var på, og derfor fik tv-seerne dem aldrig at høre.

Overraskende priser til Winslet og Gaga

At prisen for 'Bedste mandlige birolle' gik til Sylvester Stallone, kom ikke som den helt store overraskelse for filmanmelder Ann Lind Andersen.

Det gjorde det til gengæld, at Kate Winslet vandt prisen for 'Bedste kvindelige birolle' for sin rolle i filmen om Apple-grundlæggeren, 'Steve Jobs' – og at sangerinden Lady Gaga vandt prisen for 'Bedste kvindelige skuespiller i en tv-miniserie' for sin rolle i 'American Horror Story: Hotel'.

- Kate Winslets pris er fuldt fortjent, men hun var slet ikke hypet som en af vinderkandidaterne, og man kunne også tydeligt se på hende, at sejren kom bag på hende selv. Favoritten her var ellers den svenske skuespiller Alicia Vikander, som er Hollywoods "it-girl" i øjeblikket, og hun har imponeret i både 'Ex Machina' og 'The Danish Girl', siger Ann Lind Andersen og fortsætter:

- Lady Gagas pris, synes jeg, derimod ikke var helt fortjent, når man ser på det rent skuespilsmæssige. Den burde Kirsten Dunst have nuppet for sin rolle i tv-serien 'Fargo'. Hun har jo nærmest genopfundet sig selv i den rolle. Men der er altså det med den udenlandske presse i Hollywood, som udvælger Golden Globe-vinderne, at de vælger lidt efter, hvad de synes, der er underholdende. Og derfor kunne Lady Gaga altså vinde.

2016 bliver DiCaprios år

Aftenens største priser centrerede sig om to film – nemlig Ridley Scotts sci-fi-drama 'The Martian' med Matt Damon i den altdominerende hovedrolle og Alejandro Gonzáles Iñárritus 'The Revenant' med Leonardo DiCaprio. 

Førstnævnte vandt prisen for bedste 'Musical eller komedie', ligesom Matt Damon vandt skuespilsprisen i samme kategori – på trods af at filmen om en mand, der må overleve alene på Mars, næppe kan betegnes som hverken en musical eller en komedie – mens 'The Revenant' vandt prisen for bedste drama, Inárritu for 'Bedste instruktør' og DiCaprio for 'Bedste mandlige hovedrolle'. 

Matt Damons pris var hans første store, skuespilspris, mens Leonardo DiCaprio vandt sin tredje Golden Globe.

Spørger man Ann Lind Andersen, er hun ikke i tvivl om, at den 41-årige DiCaprio, der fik sit gennembrud i 1993 i filmen 'What’s Eating Gilbert Grape', i næste måned kommer til at vinde sit livs første Oscar-statuette.

- Leonardo DiCaprio har jo været på banen i så sindssygt mange år, og han har været nomineret til en Oscar fire gange tidligere uden at vinde. Jeg tror, det er fordi, hans roller har det med at være lidt for "hemmelighedsfulde" på en eller anden måde. Han vælger roller, der er svære at identificere sig med, og det har kostet ham hos Oscar-akademiet, der typisk belønner roller, de selv kan identificere sig med. Men i 'The Revenant' spiller han en mand, der kommer ud for noget frygteligt og efterfølgende vil have hævn. Selvom han ikke siger meget i rollen, så udtrykker han alligevel alt, og han har opnået stor respekt for sin indsats. Jeg tror på, det er Leos år, og at pilene peger på en Oscar til ham i år, siger Ann Lind Andersen. 

Hvem der bliver nomineret til en Oscar, offentliggøres nu på torsdag den 14. januar. 

Se et udpluk af aftenens vigtigste vindere i listen herunder. 

 1. Bedste film: The Revenant

  Filmen 'The Revenant' med Leonardo DiCaprio i hovedrollen løb med aftenens mest prestigefyldte pris for bedste film.

  Filmen er instrueret af mexicanske Alejandro Gonzalez Iñarritu og handler om en amerikansk pelshandler i 1820'erne.

 2. Bedste skuespillerinde: Brie Larson

  Brie Larson løb med prisen som bedste skuespillerinde for sin rolle i filmen 'Room'.

  Den er instrueret af Lenny Abrahamson og har endnu ikke haft premiere i Danmark.

 3. Bedste skuespiller: Leonardo DiCaprio

  Leonardo DiCaprio vandt prisen for bedste skuespillerpræstation for sit portræt af pelshandleren Hugh Glass i filmen 'The Revenant'.

  Den erfarne skuespiller har tidligere vundet to Golden Globes, men han har aldrig vundet en Oscar. Han spås imidlertod gode chancer for det i år.

 4. Bedste instruktør: Alejandro Gonzalez Iñarritu

  Priserne regnede ned over 'The Revenant'. Også instruktørprisen løb den med, da mexicanske Alejandro Gonzalez Inarritu fik den hæder.

 5. Bedste manuskript: Aaron Sorkin

  Manuskriptforfatteren Aaron Sorkin, der blandt andet er kendt for tv-serien 'West Wing' vandt prisen for bedste manuskript.

  Det gjorde han for filmen 'Steve Jobs', der handler om den afdøde Apple-stifter af samme navn.

 6. Bedste skuespiller i en komediefilm: Matt Damon

  Matt Damon vandt den anden store skuespillerpris for sin rolle som astronauten Mark Whatney, der strander på Mars.

  Matt Damon har tidligere vundet en Golden Globe for Good Will Hunting, som han også fik en Oscar for. Men det er hans første  af de to store priser siden 1998.

 7. Bedste skuespillerinde i en komediefilm: Jennifer Lawrence

  Trods sine bare 25 år får Jennifer Lawrence den tredje Golden Globe til samlingen. Det gør hun for sin rolle som presset husmor og opfinder i filmen 'Joy'.

  Hun har tidligere vundet for 'American Hustle' og 'Silver Linings Playbook' - begge instrueret af David O. Russell, som også har lavet 'Joy'.

 8. Bedste mandlige birolle: Sylvester Stallone

  Hele 40 år efter at have vundet priser for den første Rocky-film, høstede Stallone igen en stor pris for sin rolle som bokseren.

  Denne gang i filmen 'Creed', hvor han er træner for sin tidligere rivals søn.

 9. Bedste kvindelige birolle: Kate Winslet

  Kate Winslet vandt endnu en stor pris til sit kabinet for sin rolle i filmen 'Steve Jobs'.

  I filmen spiller hun Joanna Hoffmann.

 10. Bedste komediefilm: The Martian

  Det skabte lidt debat, at Ridley Scotts sci-fi film 'The Martian' blev kategoriseret som en komediefilm.

  Den løb med prisen i kategorien for sin fortælling om astronaut Mark Whatneys kamp for at komme tilbage til Jorden efter at være blevet efterladt på Mars.

 11. Bedste animerede film: Inside Out

  Pixar-filmen 'Inside Out', der på dansk har fået titlen 'Inderst Inde' vandt prisen for bedste animerede film.

  Filmen er skabt af Pete Docter og handler om en lille piges forskellige følelser.

 12. Bedste dramaserie: Mr. Robot

  Serien Mr. Robot, der er skabt af Sam Esmail, løb med den mest prestigefyldte tv-pris i kategorien bedste dramaserie.

  Serien handler om en ung programmør, der kalder sig selv for Mr. Robot.

 13. Ærespris: Denzel Washington

  61-årige Denzel Washington vandt æresprisen, Cecil B. DeMille-prisen, for sin lange karriere i Hollywood.

  Washington er især kendt for filmene Training Day, Malcolm X og Philadelphia.