Kendte

Militær-ekspert: Derfor taber Anders And sneboldkampen – igen – i år

Ingen jul uden Anders And og Rip, Rap og Rup i sneboldkamp. Men hvorfor taber den folkekære and egentlig det store slag? Her får du svaret.

Læs eller genlæs denne juleartikel fra arkivet. Artiklen blev første gang bragt den 24. december 2015.

Disneys Juleshow er for mange danskere en fast juletradition på højde med andesteg og dans om juletræet. Derfor er det også først rigtigt jul, når den legendariske sneboldkamp mellem Anders And og Rip, Rap og Rup løber over skærmen.

Men hvorfor ender Anders And egentlig med at tabe slaget? Og hvor er det præcist, det går galt? Det har TV 2 spurgt Johannes Riber Nordby, orlogskaptajn ved Forsvarsakademiet, om.

- Anders er en utrolig dårlig strateg. Han udnytter ikke den fordel, han har midt i kampen, men stopper op for at se, hvad der sker på den anden side. Det bruger Rip, Rap og Rup til at komme igen, og det ender med at afgøre slaget, lyder konklusionen fra Johannes Riber Nordby.

Han peger på, at Anders And ellers kommer godt fra start. I filmen tager han den store tykke vinterfrakke på og gør sig klar til en kælketur i Andeby. Han er altså godt klædt på til kamp. Og da han ser Rip, Rap og Rup for enden af bakken i gang med at bygge en snemand, kan han ikke nære sig for at køre direkte ind den – og så er kampen igang.

Afstemning

Hvem holder du med i sneboldkrigen?

- Nevøerne laver herefter gammelt trick. De lokker Anders And i en fælde ved at lave noget om, som ser helt uskyldigt ud, men som inde bagved er noget farligt. Sådan en slags trojansk hest, kan man næsten kalde det, siger Johannes Riber Nordby og henviser til snemanden, der er bygget op om en stor sten.

Sneboldkampen, der er fra 1942, har været en del af Disneys Juleshow siden starten af 1990'erne. Her erstattede den en film med Anders And, der er oppe at slås med Chip og Chap i krigslignende scener. Filmen blev dog censureret væk, fordi den var for 'krigerisk' midt i julen.

Blottet for politisk korrekthed

Det er dog netop det krigeriske, der også gør sneboldkampen populær hos mange. Det mener Jakob Stegelmann, redaktør på Disney Sjov og vært på DR's program om film, tv og computerspil, 'Troldspejlet'.

- Her er forholdet mellem voksne og børn fuldstændig blottet for politisk korrekthed. Vi har de tre terrorister i form af nevøerne, som bekæmper deres upædagogiske onkel. Og det er en god modpol til en tid, hvor vi ellers skal være så gode ved hinanden, siger Jakob Stegelmann og peger samtidig på, at sneboldkampen også er tegnet rigtig godt.

Han mener, at Anders And har vundet mange danskeres hjerter ved at være fiaskoen, som vi alle kan spejle os i.

- Han er et billede på, hvor dybt frustreret vi er over livet. Anders And lærer jo intet af sine fejl. Han tror hver gang på, at han kan, og derfor ligner han os utrolig meget, siger Jakob Stegelmann.

Afstemning

Hvem starter i dine øjne reelt sneboldkrigen?

Anders And skal fejle

Alligevel får Anders And ikke lov at løbe med sejren i sneboldkampen, og det handler om tradition.

- Det skal gå galt for Anders. Han har overtaget i kampen på et tidspunkt. Men de fleste holder med ungerne, og det er jo egentlig dybt uretfærdigt, at han taber. Men det Anders Ands liv i en nøddeskal, siger Stegelmann.

Anders Ands største strategiske fejl i kampen ligger cirka halvejs inde i filmen, mener Johannes Riber Nordby. Her sender han en frossen snekugle afsted mod de tre nevøer, men tøver derefter lidt for længe.

- Anders gør det, man ikke må. Når man har fordelen, må man ikke tøve. Det gør han. Og så får modparten mulighed for at slå tilbage, og det er jo det, Rip, Rap og Rup gør, siger Johannes Riber Nordby.

At Anders And burde vinde sneboldkampen, vil flere voksne mænd måske erklære sig enige i. Og det kan Jakob Stegelmann godt forstå.

- De tænker, at hvis det går for ham, så går det også for mig. Anders And er altid underdog, og det kan folk spejle sig i, siger han.