Kendte

Her er vinderen af Ove Sprogøe-prisen

52-årige Ulrich Thomsen får anerkendelse for sin rolle i ’Sommeren ’92’ med Ove Sprogøe-prisen

30.000 kroner og et solidt skulderklap bliver i dag uddelt til dette års modtager af Ove Sprogøe-prisen, og i år er det Ulrich Thomsen, der er modtageren.

Prisen uddeles til en dansk skuespiller, der i løbet af året har præsteret en usædvanlig indsats på tv, film eller teater. Og en ydmyg Ulrich Thomsen gætter på, at han modtager den for sin rolle i ’Sommeren ’92’.

- Det er jeg bestemt glad for. Alle skulderklap hen ad vejen er jo rare, men det er ikke derfor, jeg laver skuespil, siger han til TV 2.

Og det er netop for hans rolle i 'Sommeren '92', at han modtager prisen.

Se Ulrich Thomsen modtage prisen i videoklippet øverst i artiklen.

Kim Skotte, der er filmredaktør og anmelder på Politiken siger følgende om valget af Ulrich Thomsen:

- Hans fortolkning af det fynske bøgetræ Richard ’Ricardo’ Møller Nielsen i Kasper Barfods film om dengang det danske fodboldlandshold sensationelt vandt EM, er en helt usædvanlig smuk balancering af humor og alvor. Ulrich Thomsen ligner ikke i skræmmende grad den forkætrede fynske fodboldtræner med de mildest talt originale fyndord... Et helt igennem solidarisk portræt.

Ulrich Thomsen vinder den eftertragtede skuespiller-pris.

Folkelig appel

På Nordisk Films hjemmeside står der om prisen, at ’der lægges vægt på, at vedkommende har et talent med potentiale til samme folkelige og brede appel som Ove Sprogøe.’

Og på en måde er der en ring, der sluttes med prisen.

-Jeg har altid syntes, at Ove Sprogøe var fantastisk. Han var sådan en, man godt kunne lide. En, man følte, man var dus med, selv om man ikke kendte ham.

’Som en ung Ove Sprogøe’

Ove Sprogøe har været tilbagevendende i Ulrich Thomsens skuespiller-liv. Han husker, første gang han så et teaterstykke i København, hvilket var med Ove Sprogøe og Tommy Kenter i hovedrollerne.

Her blaffede Ulrich Thomsen og hans ven til København for at se stykket ’Jeg hedder ikke Rappaport’ på Betty Nansen Teater. Og senere blev han faktisk sammenlignet med Ove Sprogøe.

-I en af mine første anmeldelser på et teaterstykke, var der en anmelder, der skrev, at det var godt, men ’som en ung Ove Sprogøe’. Så det er jo meget sjovt.

Der er ni personer, der bestemmer, hvem der hvert år skal modtage Ove Sprogøe-prisen. Udvalget består af Morten Grunwald, der er formand, Bent Fabricius Bjerre, Bo Christensen, Jan Lehmann fra Nordisk Film, Christian Have, Lisbet Dahl, Jørgen Sprogøe, Katja Holm og Kim Skotte.

Her ses Ulrich Thomsen portrættere Richard Møller Nielsen, der døde i 2014, i 'Sommeren '92'.

Den sjove i klassen

Ulrich Thomsen fik interessen for skuespil i slutningen af folkeskolen, og han beskriver sig selv som den sjove i klassen. Men det var først en par år senere, at han for alvor gjorde noget ved sin drøm.

-Det var ikke rigtig noget, jeg talte med nogen om. Det var mest, når jeg havde fået noget at drikke. Så stod jeg i baren og sagde, at jeg gerne ville være skuespiller. Der drak jeg mig lidt mod til, fortæller Ulrich Thomsen.

Optaget i tredje forsøg

Efter et år i USA og en indmeldelse på handelsjura på Universitetet, gik det op for Ulrich Thomsen, at han skulle gøre noget ved sin drøm. Derfor meldte han sig til casting til en semiprofessionel musical i Nyborg. Det var ’West Side Story’, og han fik en rolle.

-Jeg kunne hverken synge eller danse, men jeg kom i gennem det, og folk var søde til at hjælpe mig. Og det var under den forestilling, at jeg kunne mærke, at det var det, jeg gerne ville.

Derfor kom Ulrich Thomsen på en privat teaterskole, indtil han efter tredje forsøg blev optaget på en af de mere etablerede teaterskoler.

Sidenhen er det blevet til et hav af film. Faktisk mere end 75 danske og internationale film, herunder ’Nattevagten’, hvor Ulrich Thomsen fik sin spillefilms-debut og ’Festen’, hvor han fik sit helt store folkelige gennembrud. Derudover kan mange nok huske ham fra ’Blinkende Lygter’, ’Arven’, ’Brødre’, ’Hævnen’.

Men Ulrich Thomsen har også haft succes i udlandet, hvor han blandt andet har spillet James Bond-skurk i filmen ’The World Is Not Enough’. Derudover har han spillet med i HBO-hitserien 'Banshee' fra 2013, og filmene 'The Weight of Water', 'Killing Me Softly', 'Kingdom of Heaven' og 'The International'.

Tidligere modtagere af Ove Sprogøe Prisen:

  • 2014 – Danica Curcic
  • 2013 – Mia Lyhne
  • 2012 – Pilou Asbæk
  • 2011– Nikolaj Lie Kaas
  • 2010 – Cecilie Stenspil
  • 2009 – Signe Egholm Olsen
  • 2008 – Lene Maria Christensen
  • 2007– Nikolaj Kopernikus
  • 2006 – Niels Ellegaard