Kendte

Silas Holst taler ud: Johannes og jeg gik i parterapi

Klapsalver, anmelderroser, konfettiregn. Og fans i hundredtusindvis.

Jo, set udefra lever den professionelle danser og musicalstjerne Silas Holst lidt af en drømmetilværelse. 

Gennem sin deltagelse i TV 2-succesen 'Vild med dans' har den i dag 32-årige multikunstner etableret sig som en af landets førende musicalstjerner med hovedroller i opsætninger som 'Grease', 'Dirty Dancing' og 'Crazy for You', ligesom han også har haft sine egne tv-programmer på flere tv-kanaler og er en efterspurgt foredragsholder.

Læs også: Silas: Min mest nøgne dans nogensinde i 'Vild med dans'

Men livet er ikke kun – for nu at bruge den oplagte kliché – en dans på roser for Silas Holst.

Midt i al succesen har den ellers så smilende og livsglade Silas Holst også måttet kæmpe sine kampe på hjemmefronten, hvor han sidste år blev far til Maggie My, som han har sammen med sin ægtemand Johannes Nymark og barndomsveninden Louise Mahnkopf. 

For hvordan er det egentlig at skulle dele forældrerollen i tre? Hvordan bevarer man gnisten i ægteskabet, når en lille ny kommer til? Og hvordan tackler man rollen som far, samtidig med man har fuld gang i sin karriere?

Det er blot nogle af de spørgsmål, Silas Holst tager op og taler ud om i sin nye bog 'Helt ærligt', som er blevet til i et samarbejde med forfatteren Katrine Memborg.

Svært at blive far

Den 20. september sidste år fødte Louise Mahnkopf Maggie My. Hvem der er far til barnet, ved hun ikke selv. Og det gør Silas Holst og Johannes Nymark heller ikke. 

De to besluttede sig nemlig for at blande deres sæd, så det ville være op til skæbnen at afgøre, hvem af dem der ville blive biologisk far til barnet. Blot en af beslutningerne i rækken af mange, som trekløveret måtte træffe, da de valgte at blive forældre sammen og oven i købet bo under samme tag i et fireplans-hus i Brønshøj uden for København.

Læs også: Vild med dans-baby: Silas og Johannes er blevet fædre

De havde truffet alle de rigtige beslutninger og havde helt styr på det med at skulle være forældre. Troede de. 

Men da først Maggie My kom til verden, opstod der alligevel udfordringer, som de ikke havde skænket en tanke.

- Indrømmet! I starten var det hele virkelig svært. Jeg var panisk, for jeg var faktisk bange for, at Louise var ved at få en fødselsdepression. Selv om vi havde forberedt os, så dukkede der en masse frygt op i hende, lige da Maggie var kommet til verden. Hun var ganske enkelt bange for, at Johannes og jeg ville tage Maggie fra hende. Pressen havde gjort et stort nummer ud af det, og de fik Louise til at fremstå som en slags rugemor, hvilket er så langt fra sandheden, som det overhovedet kan være. Det var virkelig hårdt for os alle sammen, fortæller Silas Holst i 'Helt ærligt'.

Over for TV 2 uddyber Silas Holst, at Louise Mahnkopfs reaktion set i bakspejlet var helt naturlig, og at hun blot kæmpede med en smule separationsangst.

I den første tid med Maggie My fik Louise Mahnkopf dog en del fred og ro til at finde ud af, hvordan hun skulle tackle at være mor, da både Silas Holst og Johannes Nymark begge var travlt optaget af 'Vild med dans', som de begge nåede til finalen i sidste år. 

Læs også: Silas efter sejr: Alligevel større at blive far

- Der var jo intet galt med Louise. Vi skulle bare alle tre finde ud af, hvordan vi skulle gøre. Vi havde gjort os en masse tanker om blandt andet struktur, tid og rutiner, men da først vi stod med Maggie My, var det slet ikke så rock 'n' roll. Det ramte virkelig som et slag i hovedet, og vi skulle nok have været bedre til at lytte til andre forældre, der havde fortalt os om, hvordan det ville være, siger Silas Holst til TV 2.

Johannes og Louise har fundet eget sprog

Trekløveret Silas Holst, Johannes Nymark og Louise Mahnkopf har rent praktisk indrettet sig på den måde, at ægteparret Holst og Nymark bor i kælderen og stueetagen, mens Louise Mahnkopf har første- og andensalen i deres villa i Brønshøj. På den måde er Maggie My som så mange andre et helt almindeligt delebarn, der tilbringer nogle dage hos sin mor og nogle dage hos sine fædre. Blot med den lille forskel, at hun kun har nogle få trappetrin mellem sine to hjem.

Dagligdagen er da heller ikke mere adskilt, end at de tre forældre sagtens kan besøge hinanden, når de vil – for de er med Silas Holsts egne ord "pissegode" til at være sammen alle tre.

Det er ingen hemmelighed, at Silas Holst til en start var bindeleddet mellem Louise Mahnkopf og Johannes Nymark. Den ene var en gammel barndomsven og den anden hans nye kæreste. Men Louise Mahnkopf og Johannes Nymark fandt også hurtigt hinanden, og da de to sammen med Maggie My tidligere i år tog på en ferie til Tyrkiet uden Silas Holst, kom de kun endnu tættere på hinanden. Til stor glæde for Silas Holst selv.

- Da de kom hjem igen, havde de ligesom fundet deres eget sprog. Et sprog, som jeg ikke var en del af. Jeg kunne mærke, at jeg lige skulle kæmpe mig lidt ind igen. Det var fedt, at jeg på den måde skulle indordne mig, siger Silas Holst.

Stilhed bekræfter kærligheden

Forældreskabet, venskabet og "næsten-bofællesskabet" med Louise Mahnkopf har dog også givet udfordringer for Silas Holst og Johannes Nymarks parforhold og - siden sommeren 2013 - ægteskab. 

Læs også: Nygift Silas Holst: Syret og sejt!

I perioder endte de alle tre med at indgå en særlig symbiose, hvor de altid var tre, der hyggede sig sammen. Det gjorde, at musicalparret næsten glemte, at de var gift og skulle huske at fokusere på hinanden.

- Vi havde jo lyst til at være sammen med Louise, men nogle gange må man også kæmpe imod det, man har lyst til. Vi lærte, at vi skulle passe på vores forhold til og også glæde os til kun at være os to, siger Silas Holst.

Tosomheden betyder dog ikke romantisk middag med stearinlys og flettede fingre hen over bordet. Den slags er ingen af de to til. Faktisk har ægteparret det allerbedst, når de bare render rundt i joggingtøj og kan være stille sammen.

- Jo mere vi sidder i stilhed, jo mere bliver jeg bekræftet i, han elsker mig, siger Silas Holst og fortsætter:

- Vi har begge to et arbejde, hvor vi er enormt meget på og skal give enormt meget af os selv. Når vi er sammen, behøver vi ikke at underholde hinanden og skulle præstere. 

Fik brugbare værktøjer i parterapi

Silas Holst og Johannes Nymark har dannet par i over fem år og været gift i mere end to, og selvom de to elsker hinanden, kan de også skændes så det brager, indrømmer Silas Holst. 

På et tidspunkt nåede det så vidt, at de blev enige om at gå i parterapi. Ikke fordi de var ved at gå fra hinanden, for det var aldrig på tale, men fordi de altid endte deres skænderier det samme sted og havde brug for nogle værktøjer til at kunne løse konflikterne, når de opstod.

- I terapien lærte vi, at vi i stedet for at pege fingre ad hinanden, så skulle vi hver især se indad og finde ud af, hvorfor vi reagerede, som vi gjorde. Hvad var grunden til, jeg blev sur på Johannes? Det har gjort underværker for os, og jeg kan klart anbefale alle i et parforhold at gå i terapi, siger Silas Holst om forløbet, som er overstået i dag.

Fuldt booket kalender

I lidt over et år har Silas Holst nu kunnet kalde sig far, og for hver dag, der går, lærer han mere og mere om, hvordan man er forælder. Han er ikke længere bange for, at han ikke gør tingene godt nok, og han er ikke længere bange for, at Maggie My "går i stykker". At have fundet ro i rollen som far og i rollen som ægtemand har givet Silas Holst en helt ny form for overskud, og det er da heller ikke kun privatlivet, der kører på skinner for den 32-årige danser.

Ud over at være aktuel med 'Helt ærligt', som er hans anden bog, og turnere landet rundt med sit foredrag om mobning, er Silas Holst - sammen med Johannes Nymark - i fuld gang med prøverne på musicalen 'Hairspray', som kører i Tivoli hele foråret. Og næste sommer indtager han sammen med det øvrige hold fra musicalsuccesen 'Dirty Dancing' Operaen i København. 

Læs også: Silas: Bare Johannes ikke bliver træt af mig

Den fuldt bookede kalender har betydet, at Silas Holst i år sidder over i 'Vild med dans', som er programmet, der for alvor gjorde ham til et kendt ansigt blandt danskerne. Han har dog ikke lagt skjul på, at han savner at stå på dansegulvet hver fredag, og han vender meget gerne tilbage næste år, hvis han får muligheden.

- Det kribler allerede i fingrene for at være med næste år. Og muligheden for at få "orlov" om fredagen, så jeg kan lave 'Vild med dans', er bestemt noget, jeg vil tage med til forhandlingsbordet i eventuelle fremtidige jobsamtaler.

Silas Holst

  • Født 20. februar 1983.
  • Har deltaget i 'Vild med dans' i alt seks gange og vundet de to – i 2011 med Sophie Fjellvang-Sølling og i 2014 med Sara Maria Franch-Mærkedahl.
  • Har spillet hovedrollen i flere store musicalopsætninger som 'Crazy for You', 'Grease' og 'Dirty Dancing'. Har i foråret 2016 en af hovedrollerne i Tivolis opsætning af musicalen 'Hairspray'.
  • Blev i 2010 nummer tre i Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'Come Come Run Away' sammen med sangerinden Kat.
  • Udgav i 2012 biografien 'Silas - bag dansen' og er lige nu aktuel med sin anden bog, 'Helt ærligt'.
  • Har siden sommeren 2013 været gift med skuespilleren Johannes Nymark.
  • Har sammen med Johannes Nymark og barndomsveninden Louise Mahnkopf datteren Maggie My, som blev født i september 2014.
  • Hele familien bor i samme hus i Brønshøj uden for København.