Bertel Haarder blev mobbet ud af skolen: Jeg stammer stadig

Se ’Cecilies Bogshow’ på TV 2 PLAY

Mobning var hverdag for kultur- og kirkeminister Bertel Haarder, da han i begyndelsen af 50’erne voksede op i Rønshoved i Sønderjylland.

Det fortæller han i onsdagens udgave af talkshowet ’Cecilies Bogshow’, som du kan se et klip fra øverst i artiklen.

Læs også: Thorning drak sig fuld med Jens Stoltenberg og Liza Marklund

Bertel Haarder blev drillet med, at han stammede, og bad sine forældre om at blive taget ud af skolen. De efterfølgende fire år blev han hjemmeundervist - ganske som hans fem søskende er blevet det på et eller andet tidspunkt i deres barndom. 

Kun et eneste fag havde han i den periode: Undervisningen bestod i, at han skulle skrive stile om bøger.

Læs også: Frøkjær stiller lummert spørgsmål til Mikkel Beha

Man kan jo ikke lade være med at tænke på, om du har haft sådan et fagligt undertryk i de år, at du har været nødt til at blive undervisningsminister ad flere omgange?

- Ja, det man ikke kan, bliver man sommetider ekstra god til. Det gælder også det med, at jeg stammede. Det er jo typisk, at jeg er den eneste af de seks børn, der stammede, og jeg er den eneste, der er kommet til at leve af at snakke, siger han med henvisning til sin lange politiske karriere.

Først som 13-årig begyndte Bertel Haarder i skole igen, og ministeren beskriver tiden på kommuneskole som ”en fest”.

Han husker, at de andre elever grinede, når han stammende, men det fik en af de dominerende piger hurtigt sat en stopper for. ”Det ka' han jo it gøije for”, fik hun sagt ud i klassen på klingende sønderjysk.

Bertel Haarder indrømmer over for Cecilie Frøkjær, at han stadig kan falde i og begynde at stamme - men han har med tiden lært at kontrollere det.

- I opdager det ikke, fordi jeg finder veje udenom. Hvis der er ord, jeg ved, jeg ikke kan starte på, kører jeg en lille omvej, forklarer han.

Du kan høre hele Bertel Haarders historie - og desuden møde de øvrige bogaktuelle gæster, skuespiller Ghita Nørby, teaterinstruktør Peter Langdal og entertainer og radiovært Lotte Heise - når ’Cecilies Bogshow’ ruller over skærmen onsdag klokken 21.35 på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY.

Cecilies Bogshow

  • Cecilie Frøkjær er klar med anden sæson af sit bogshow, hvor hun hver uge inviterer kendte forfattere og læseglade danskere i studiet til en snak
  • Du kan se 'Cecilies Bogshow' på TV 2 PLAY