Kendte

Medina afviser kritik: Det er hyldest, ikke diskrimination

Den lange fjerprydelse har været en del af Medinas sceneshow på årets festivalturne, men den dansk-chilenske sangerinde har mødt kritik for at benytte fjerprydelsen - som det er sket flere steder i USA og Canada, hvor festivaler er endt med at nedlægge forbud mod fjerprydelser, hos både kunstnere og publikum, i respekt for indiansk kultur og tradition.

Også den enorme engelske Glastonbury Festival har indført restriktioner på salg og brug af den slags. Men Medina står inde for sit show og sin fjerprydelse.

- Der har været meget omtale af, at jeg har en indianer-fjerkrone på. Men man kan jo sådan set også hylde indianerne, som hele mit show gør. Jeg har en 100 kvm skærm med, hvor hele mit show er lavet omkring indianertema. Alt er i tråd med hinanden. Jeg har altså brugt halvanden million på at hylde, ikke diskriminere indianere, siger Medina til TV 2 inden sin koncert på Smukfest torsdag aften og fortsætter, tydeligvis talt varm:

- Det handler om at hylde smukheden i, hvor naturligt det er. Nu ved jeg godt, at min musik er noget helt andet, men jeg anede ikke, at der var alle disse ’issues’ rundt omkring i verden. Det kommer bl.a. fra, at festivaler bliver holdt på steder, hvor der har været krige mod indianerne. Det skal man selvfølgelig respektere, og det vil jeg altid gøre. Jeg er vokset op med mange elementer fra den indianske kultur. Min far spiller latinamerikansk musik og har mange instrumenter med, der stammer fra indiansk kultur. Jeg har aldrig haft intentioner om at diskriminere nogen, siger hun kontant i en ellers afslappet stund i et backstage-område i skoven i Skanderborg, enkelt klædt i sort, inden hun senere ifører sig sit scenekostume med fjerprydelsen.

- Jeg træder jo åbenbart ved siden af i alle sammenhænge, så jeg kan snart ikke slå en prut, uden at nogen skriver om det, siger hun med et smil.

- Men jeg har lært at vælge mine kampe og stå ved mit show, som jeg er rigtig stolt af. Det handler om at hylde noget smukt. Det er et univers, jeg tager med, og jeg synes ikke, jeg skal bukke under for en slagmark i Canada. Der er ikke indianere her. Ville det også være diskrimination, hvis jeg tog vikingehjelm på? spørger hun.

I så fald ville der være mange blandt publikum, der stod til en udvisning …

Hendes koncert på Rytmescenen et par timer senere torsdag aften blev et tilløbsstykke, og mange undrede sig over, hvorfor hun - ligesom Kim Larsen to timer senere - var blevet placeret på festivalens næststørste scene, for hun har også tidligere fyldt bøgescenen ud. Men der er en praktisk årsag til placeringen, forklarer hun.

- Min scene er for stor til at kunne stilles op på Bøgescenen. De har faktisk måttet lave lyssætningen om, for at mit show kunne blive sat op i dag, siger hun i et interview, der på et tidspunkt bliver afbrudt af en halvnøgen Jacob Haugaard.

Det kan man læse mere om her.

Smukfest

SMUKfest løber af stablen 5.-9. august i bøgeskovene ved Skanderborg.

Mange tusindene fra hele landet besøger festivalen, og udviklingen er kun gået op ad:

2015: 28.000 partoutgæster samt 14.000 enkeltdagsgæster fordelt fra onsdag-søndag.

Dertil kommer omkring 12.500 medhjælpere og omkring 7.500 kunstnere m.fl.

2003: 21.500

1998: 16.500

1987: 6500

1980: 600-1000

Kilder: Smukfest

/ritzau/