80'ernes største skuespillere: Sådan gik det dem

16x9
Michelle Pfeiffer, Tom Cruise, Kim Basinger og Mickey Rourke. Foto: Scanpix

For nyligt blev det afsløret, at en af 80'ernes helt store film 'Top Gun' får en opfølger med Tom Cruise i rollen som piloten Maverick.

'Top Gun' var med til at give Tom Cruise et gennembrud i 80'erne, men han er ikke alene om at have taget årtiet med storm. 80'erne bød blandt andet på actionhelte, kvinder med stort hår og eventyrere.

Vi har samlet en liste over nogle af de skuespillere, der brød igennem i 80'erne, og her kan du se, hvordan de ser ud i dag, og hvordan det er gået dem siden. 

Kim Basinger
James Bond fik endnu en ny bond-babe i filmen 'Never say never again', og hun blev spillet af den blonde og relativt ukendte skuespillerinde Kim Basinger. Efter Bond tog Basingers karriere fart, og alene i 80'erne medvirkede hun i store film som '9 ½ uge', 'The Natural' og 'Batman'. Den i dag 61-årige skuespillerinde har senere fortalt, at hendes kamp med voldsom social angst har gjort livet som skuespiller svært for hende. Det har heldigvis ikke forhindret hende i at fortsætte karrieren. 

Mickey Rourke
I '9 ½ uge' spillede Basinger over for en anden stor 80'er-skuespiller, Mickey Rourke. Filmen var med til at gøre Rourke til en af tidens helt store sexsymboler, men ved siden af sit skuespil kørte han også en karriere som bokser, som han endte med at dedikere det meste af sin tid til i 90'erne. Boksningen satte sit tydelige præg på skuespillerens ansigt, og han fik senere lavet adskillige plastikoperationer, der gjorde ham næsten uigenkendelig. I 2008 fik han dog et stort comeback med filmen 'The Wrestler', hvor han spillede en afdanket og alkoholiseret wrestler. 

Arnold Schwarzenegger
1980'erne var også tiden, hvor især mænd lærte sætninger som 'I'll be back' og 'Hasta la vista, baby' at kende. Manden bag ordene var den østrigsk fødte bodybuilder Arnold Schwarzenegger, og de legendariske punchlines kom fra filmen 'Terminator'. Schwarzenegger medvirkede i en række actionfilm, men fortsatte med at udbygge sit brede cv. I 2003 stillede han nemlig op som guvernør for republikanerne i Californien og vandt. Han blev siddende som guvernør frem til 2011, hvor hans ægteskab med Maria Shriver samtidig gik i stykker efter 25 år, da det kom frem, at han havde en 20-årig søn med en tidligere stuepige. 

Michelle Pfeiffer
I 1983 satte filmen 'Scarface' den 25-årige skuespillerinde Michelle Pfeiffer på det hollywood'ske landkort. Pfeiffer har senere gjort sig bemærket i film som 'Farlige Forbindelser', 'Bag Facaden' og ikke mindst som Catwoman i 'Batman vender tilbage'. Nogen kritikerrost eller prisvindende karriere har hun dog aldrig fået, og det skyldes måske, at hun har sagt nej til en række store film, såsom 'Basic Instinct', 'Pretty Woman' og 'Ondskabens Øjne'.

Michael J. Fox
Allerede fra barnsben havde Michael J. Fox gjort sig bemærket i både film og tv-serier, men i 1985 lærte det meste af verden ham at kende i filmen 'Tilbage til fremtiden', hvor han spiller den unge fyr Marty McFly, der bliver sendt tilbage fra 2015 til 1985. Fox har senere medvirket i tv-serien 'Blomsterbørns børn' og flere opfølgere på 'Tilbage til fremtiden' I start-halvfemserne blev han ramt af sygdommen Parkinson, der skader bevægelsesevnen, og han har i den forbindelse dedikeret en stor del af sin tid til at sætte fokus på sygdommen i offentligheden. 

Michael J. Fox
Michael J. Fox Foto: Scanpix

Brooke Shields
En anden ung skuespiller, der også fik sit gennembrud i 80'erne, er Brooke Shields, der spillede Emmeline i filmen 'Den blå lagune', da hun var bare 15 år. Selvom hun spillede med i mange ting efterfølgende, blandt andet sin egen serie 'Susan, sød og single', fik de aldrig rigtig samme store popularitet som 'Den blå lagune'. Shields' privatliv har store dele af offentligheden til gengæld fulgt ivrigt med i. I sine unge år gik hun ud med kendisser som Michael Jackson, George Michael og Dodi Fayed (der senere blev kærester med prinsesse Diana, red.). I 2005 stod hun desuden frem og fortalte åbent og ærligt om, at hun var blevet ramt af en voldsom fødselsdepression.

Brooke Shields
Brooke Shields Foto: Scanpix

Harrison Ford
Harrison Ford er måske den skuespiller, der kan skrive flest succes-film fra 80'erne på sit cv. Han medvirkede ganske vist i den første 'Star Wars'-film som Han Solo allerede i slut 70'erne, men i 80'erne kunne han foruden to storsælgende 'Star Wars'-film også opleves i hele tre film som arkæologen Indiana Jones. Og for lige at sætte prikken over i'et var han i 1982 med i 'Blade Runner'. Ikke mindst 'Indiana Jones'-filmene har været med til at holde gang i Fords karriere efterfølgende. Privat er han gift med skuespillerinden Calista Flockhart.

Harrison Ford
Harrison Ford Foto: Scanpix

Emilio Estevez
For de, der var unge i 80'erne, står 'The Breakfast Club' ofte som noget ganske særligt. Ungdomsfilmen havde premiere i 1985 og handlede om fem gymnasieelever, der mødtes til en eftersidning. Og her lærte man blandt andre Emilio Estevez, der samme år medvirkede i en anden populær film - 'Kliken fra St. Elmo' - at kende. Han har senere medvirket i flere film, blandt andet med sin bror Charlie Sheen og sin far Martin Sheen. 

Foto: Scanpix