Jul

Her er årets tv-julekalendere 2022

Nissepigen Tinka vender stærkt tilbage, når TV 2s nye julekalender løber over skærmen i december 2022.

Du kan roligt sætte dig til rette i sofaen, når december 2022 melder sin ankomst.

Tv-fladen er nemlig spækket med masser af jule-tv for både voksne, børn og de allermindste.

Her får du et foreløbigt overblik over, hvilke julekalendere der vil blive vist på dansk tv i 2022.

'Tinka og sjælens spejl' er årets tv-julekalender på TV 2

Årets helt nye familiejulekalender på TV 2 er 'Tinka og sjælens spejl'.

Sidst vi mødte Tinka, indførte hun Samlingen, hvor repræsentanter for regionerne – og et enkelt menneske – sammen styrede og bestemte. Til gavn for både voksne nisser og dem, som i fremtiden skulle føre Nissernes Rige videre. Eller det var i hvert fald meningen.

I 'Tinka og sjælens spejl' har Tinka endnu ikke fået den nye styreform til at fungere, sådan som hun havde forestillet sig.

Hun begynder at tvivle på sine egne evner som nissernes leder, og da hærchefen Ingi sætter hende på sporet af en familiehemmelighed, søger Tinka med hjælp fra sin bedste ven, Lasse, svar i menneskenes verden.

Her venter der Tinka en overraskelse, som vender fuldstændig op og ned på hendes liv, og som sætter hele Nissernes Riges eksistens på spil.

I hovedrollerne ses igen Josephine Chavarria Højbjerg som Tinka og Albert Rosin Harson som Lasse. Desuden er der gensyn med Hadi Ka-Koush, Ellen Hillingsø, Christian Tafdrup, Neel Rønholt, Rosita Gjurup, Martin Bo Lindsten, Birthe Neumann, Esben Dalgaard, Jakob Femerling og Viilbjørk Malling Agger.

'Tinka og sjælens spejl' vises på TV 2 og på TV 2 PLAY fra 1. december.

Tidligere Tinka-eventyr kommer som optakt

TV 2s nye julekalender 'Tinka og sjælens spejl' flankeres af muligheden for at gense de to første julekalendere i Tinka-serien. Du vil derfor i december få mulighed for at se eller gense både 'Tinkas juleeventyr' fra 2017 og 'Tinka og kongespillet' fra 2019.

I 'Tinkas Juleeventyr' opdager nissepigen Tinka, at hun er halvt menneske. Hun kaster sig hovedkulds ud i et sandt juleeventyr for at finde den magiske julestjerne, der kan give nisserne deres magiske evner tilbage. Julestjernen blev stjålet for mere end 100 år siden, og er i dag i menneskehedens varetægt. På grund af Tinkas menneskelige ophav vurderer de mistroiske nisser i Nissernes Rige, at hun er den rette til at bringe julestjernen tilbage til sin rette plads. Og kun hvis hun lykkes med sin mission, vil hun få lov at blive blandt nisserne.

Handlingen i 'Tinka og kongespillet' begynder, to år efter at Tinka har fundet ud af, at hun er halv nisse og halvt menneske. Nu er nissepigen klar til at forlade de trygge rammer hos Nille for at flytte op på slottet, hvor hun skal krones som kronprinsesse af Nissernes Rige. Men da Tinkas far, kong Storm, ikke vender hjem fra sin rejse rundt i Riget, bliver de fredelige nisser i stedet kastet ud i en dramatisk kamp om tronen. Kongespillet kan begynde. En udvalgt kriger fra hver af Rigets fire regioner skal dyste i en række prøver, og hvis Tinka ønsker at sikre sin plads på tronen, må hun vise sit værd ved at slå kombattanterne i en direkte duel.

Optakt med 'Tinkas juleeventyr' og 'Tinka og kongespillet' vises fra november på TV 2 PLAY.

Gensyn med 'The Julekalender'

Juletiden i 2022 byder også på et gensyn med klassikeren 'The Julekalender'.

Glæd dig til velkendte vendinger som "bob-bob-bob" og "Oooluuuf, jeg står under æ' mistelten" fra kalendereventyret ’The Julekalender’, som blev sendt første gang i 1991.

'The Julekalender' vises på TV 2 CHARLIE og på TV 2 PLAY fra 1. december

'Alletiders Julemand' vender tilbage

For mange danskere hænger juletiden uløseligt sammen med den drilske julenisse Pyrus, der spilles af Jan Linnebjerg. Hvis du er en af dem, der ikke kan få nok af Pyrus, kan du glæde dig til et gensyn med 'Alletiders julemand'.

Julekalenderen følger nisserne Pyrus og Guttenborg, julens gudinde Freja samt rigsarkivaren Bertramsen og hans sekretær Josefine. Gennem serien følger vi hovedpersonernes rejse gennem Danmarkshistorien for at finde frem til den danske jul, som ved et uheld er blevet slettet fra historiebøgerne.

'Alletiders Julemand' vises på TV 2 hver eftermiddag fra 1. december og på TV 2 PLAY.

'Julehjertets Hemmelighed' på DR 1

DR lancerer en ny tv-julekalender på DR 1 i 2022. Den får titlen ‘Julehjertets hemmelighed’, og handlingen foregår i sidste halvdel af 1800-tallet.

Kalenderens omdrejningspunkt er den 13-årige Karen, der arbejder som tjenestepige på en herregård. Hun ser altid frem til julen, for med julens komme kan hun få gensyn med sin bedste ven, nissen Rumle. Ud over at være Karens tro væbner er Rumle også herregårdens beskytter.

Men i år er tingene på herregården ikke, som de plejer at være. Gården overtages af mørke kræfter, som kommer på tværs i forholdet mellem Karen og Rumle. Julens magi hænger i en tynd tråd, og det vil kræve samarbejde, vilje og masser af god energi at redde den.

Med i julekalenderen er blandt andre skuespillerne Mia Lyhne, Esben Dalgaard, Ditte Ylva Olsen og Anders Brink Madsen. Karen spilles af 14-årige Karla Larsen Moltsen.

Spørgsmål og svar om årets julekalendere i tv

Hvad er tv-julekalenderens historie?

En tv-julekalender er en tv-serie, som typisk sendes i 24 afsnit fra 1. december frem til juleaften den 24. december. Julen er seriens gennemgående tema. Julekalenderens kulturhistorie tager afsæt i den trykte julekalender, som suppleres med underholdning og levende billeder. De første tv-julekalendere kom fra Sverige, men er i dag en fast bestanddel af juletraditionerne i både Danmark, Norge, Finland og Island.

Hvornår blev den første julekalender sendt i tv?

I 1962 forfulgte Danmarks Radio (DR) ideen om en tv-julekalender til børn. Ud af de ambitioner kom 'Børnenes Julekalender', og dets første produktion blev kaldt 'Historier fra hele verden'. Den første julekalender sendte en række mindre historier fra andre lande.

Hvad hed TV 2s første julekalender?

TV 2 har siden undfangelsen haft to forskellige tilbud indenfor julekalendere. Dels en familiejulekalender, og dels en voksen julekalender. Den første familiejulekalender hed 'Trolderik og Nisserne' og løb over skærmen i 1990. Den første voksenjulekalender hed 'Jul i den gamle trædemølle', og den blev også sendt første gang i 1990.

Hvad er forskellen på en familiejulekalender og en voksenjulekalender?

Familiejulekalenderen er primært målrettet børn, mens voksenjulekalenderen - deraf navnet - er henvendt til voksne. Det afspejler sig både i julekalenderens overordnede tematiske fokus, manuskriptet og sendetidspunktet. Voksenjulekalenderens popularitet steg til nye højder med introduktionen af De Nattegales 'The Julekalender' på TV 2 i 1991. Den blev et kæmpe tv-hit, og De Nattergales mange sære vendinger blev en del af det danske sprog.

Er TV 2s julekalender en genudsendelse?

Årets julekalender i 2022 på TV 2 er 'Tinka og sjælens spejl', og det er ikke en genudsendelse. Men sideløbende med 'Tinka og sjælens spejl' genudsendes en række ældre julekalendere, ligesom der sendes julekalendere på kanaler som TV 2 Charlie og TV 2 ZULU. Det er også muligt at dykke ned i arkivet af julekalendere på TV 2 PLAY.