Underholdning

Her er årets tv-julekalendere 2021

Du kan glæde dig til en helt ny eventyrlig og kosmisk julekalender, drillenissen Pyrus, ølsmagning i 'Natholdet' og flere andre julekalendere i år.

Du kan roligt sætte dig til rette i sofaen, når december 2021 melder sin ankomst.

Tv-fladen er nemlig spækket med masser af jule-tv for både voksne, børn og de allermindste.

Her får du et overblik over, hvilke julekalendere der vises på dansk tv i 2021.

'Kometernes jul' er årets julekalender på TV 2

Årets helt nye familiejulekalender på TV 2 er 'Kometernes jul'.

Her følger vi børnene Mie, Johannes, Noor og Elias, der deltager i en "Astro Camp", som er et to-ugers naturvidenskabeligt kursus med fokus på astrofysik. Men noget går galt.

For ved et uheld bliver Mie og Johannes teleporteret væk til den fjerne Planet 9.

Fra hver deres sted i universet må de fire børn nu arbejde mod tiden, naturlovene og en udspekuleret tech-guru for at blive genforenet før, det er for sent. I serien medvirker blandt andet skuespillerne Søs Egelind, Martin Greis-Rosenthal, Molly Egelind, Lotte Andersen og Kurt Ravn.

'Kometernes jul' vises TV 2 klokken 20.00 fra 1. december og på TV 2 PLAY, hvor der er snigpremiere umiddelbart efter aftenens afsnit.

'Natholdets Julekalender 4' på TV 2 ZULU

Den alternative voksenjulekalender 'Natholdets Julekalender' vender tilbage igen i år.

Sammen med musiker Søren Rasted og ølekspert Carsten Berthelsen skal værten Anders Breinholt drikke sig igennem 24 specialøl. Julekalenderen optages af én omgang og klippes derefter til 24 underholdende indslag, hvor man kan se alle blive mere og mere fulde.

'Natholdets julekalender' sendes på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY fra 1. december.

'Alletiders Nisse' på TV 2

TV 2 genudsender i år den succesfulde julekalender 'Alletiders Nisse' fra 1995.

Her møder vi nissen Pyrus, hans nye veninde Kandis og Gyldengrød, der er nødt til at hjælpe menneskene på Rigsarkivet.

Rigsarkivar Bertramsen og datteren Josefine Brahe får nemlig at vide, at Danmarks Rigsarkiv skal laves om, så det hele bliver lavet på computere. Derfor vil de lede efter noget en computer ikke kan: De vil bevise, at nisser eksisterer.

Og nu må både nisser og mennesker forsøge at finde nissens historie ved at dykke ned i alt fra eventyr, sange, film og historiebøger.

'Alletiders Nisse' kan ses om eftermiddagen på TV 2 og på TV 2 PLAY.

'The Julekalender' på TV 2 Charlie

Til de voksne kommer en gammel kending, nemlig 'The Julekalender' på TV 2 CHARLIE. Her spiller De Nattergale nisserne Fritz, Hansi og Günther, der folder sig ud med 'The Støvledance' og andre store hits.

'The Julekalender' sendes klokken kl. 20.25 på TV 2 CHARLIE og kan også ses TV 2 PLAY.

Gensyn med julekalendere på TV 2 PLAY

På TV 2 PLAY sendes der også en række julekalendere for børn.

Her kan du blandt andet gense julekalenderne 'Jesus og Josefine' og 'Brødrene Mortensens jul'. Begge kan allerede ses på TV 2 PLAY fra november.

Og så kan de allermindste hygge sig med 'Rasmus Klumps Julestue' og 'Jul i historiehulen', hvor Stephania Potalivo hver dag læser et kapitel op af julehistorien ‘Villads fra Valby holder jul’. Der kommer et nyt afsnit af de to julekalendere på TV 2 PLAY hver morgen.

'Tidsrejsen' på DR 1

I år genudsender DR 1 julekalenderen 'Tidsrejsen' fra 2014. Historien handler om den 13-årige Sofie, hvis højeste ønske er, at hendes fraskilte forældre vil finde sammen igen, så de kan holde jul.

En dag møder hun den mystiske dreng Dixie, der kan rejse i tiden, og Sofie tager med ham tilbage til 1984. Her ændrer hun på sine forældres fortid i håb om, at de vil blive sammen. Men det skal vise sig at få alvorlige konsekvenser.

Tidsrejsen kan ses på DR 1 hver dag klokken 19.30 - eller på DRTV hvor der er snigpremiere på aftenens afsnit hver morgen klokken 6.

'Nissebanden i Grønland' på Ramasjang

Nisserne Hr. Mortensen, Lunte, Gemyse, Skipper og Puk tager til Grønland for at hjælpe julemanden med at lave gaver til alle børn i julekalender-klassikeren 'Nissebanden i Grønland'.

Julemanden er nemlig draget afsted på isen for at finde de to ønskesten, inden de havner i de forkerte hænder, men det bitre sognerådsmedlem Fiffig-Jørgensen er også på jagt efter stenene.

'Nissebanden i Grønland' kan ses klokken 17 på Ramasjang og klokken 6 på DRTV.

På DR Ultra på DRTV bliver 'Klassens Jul' desuden genudsendt.

Spørgsmål og svar om årets julekalendere i tv

Hvad er tv-julekalenderens historie?

En tv-julekalender er en tv-serie, som typisk sendes i 24 afsnit fra 1. december frem til juleaften den 24. december. Julen er seriens gennemgående tema. Julekalenderens kulturhistorie tager afsæt i den trykte julekalender, som suppleres med underholdning og levende billeder. De første tv-julekalendere kom fra Sverige, men er i dag en fast bestanddel af juletraditionerne i både Danmark, Norge, Finland og Island.

Hvornår blev den første julekalender sendt i tv?

I 1962 forfulgte Danmarks Radio (DR) ideen om en tv-julekalender til børn. Ud af de ambitioner kom 'Børnenes Julekalender', og dets første produktion blev kaldt 'Historier fra hele verden'. Den første julekalender sendte en række mindre historier fra andre lande.

Hvad hed TV2s første julekalender?

TV 2 har siden undfangelsen haft to forskellige tilbud indenfor julekalendere. Dels en familiejulekalender, og dels en voksen julekalender. Den første familiejulekalender hed 'Trolderik og Nisserne' og løb over skærmen i 1990. Den første voksenjulekalender hed 'Jul i den gamle trædemølle', og den blev også sendt første gang i 1990.

Hvad er forskellen på en familiejulekalender og en voksenjulekalender?

Familiejulekalenderen er primært målrettet børn, mens voksenjulekalenderen - deraf navnet - er henvendt til voksne. Det afspejler sig både i julekalenderens overordnede tematiske fokus, manuskriptet og sendetidspunktet. Voksenjulekalenderens popularitet steg til nye højder med introduktionen af De Nattegales 'The Julekalender' på TV 2 i 1991. Den blev et kæmpe tv-hit, og De Nattergales mange sære vendinger blev en del af det danske sprog.

Er TV2s julekalender en genudsendelse?

Årets julekalender i 2021 på TV 2 er 'Kometernes Jul', og det er ikke en genudsendelse. Men sideløbende med 'Kometernes Jul' genudsendes en række ældre julekalendere, ligesom der sendes julekalendere på kanaler som TV 2 Charlie og TV 2 ZULU. Det er også muligt at dykke ned i arkivet af julekalendere på TV 2 PLAY.