Jul

Her er årets tv-julekalendere 2022

Nissepigen Tinka vender stærkt tilbage, når TV 2s nye julekalender løber over skærmen i december 2022. Og så er der også gensyn med gamle kendinge.

Opdateret 24. november 2022.

Du kan roligt sætte dig til rette i sofaen, når december 2022 melder sin ankomst.

Tv-fladen er nemlig spækket med masser af jule-tv for både voksne, børn og de allermindste.

Her får du et overblik over, hvilke julekalendere der vil blive vist på dansk tv i 2022.

'Tinka og sjælens spejl' er årets tv-julekalender 2022 på TV 2

I år vender Tinka tilbage i den helt nye familiejulekalender 'Tinka og sjælens spejl' på TV 2.

Sidst vi mødte Tinka, indførte hun Samlingen, hvor repræsentanter for regionerne – og et enkelt menneske – sammen styrede og bestemte. Men i 'Tinka og sjælens spejl' har Tinka endnu ikke fået den nye styreform til at fungere, sådan som hun havde forestillet sig.

Hun begynder at tvivle på sine egne evner som nissernes leder, og da hærchefen Ingi sætter hende på sporet af en familiehemmelighed, søger Tinka med hjælp fra sin bedste ven, Lasse, svar i menneskenes verden.

Her venter der Tinka en overraskelse, som vender fuldstændig op og ned på hendes liv, og som sætter hele Nissernes Riges eksistens på spil.

'Tinka og sjælens spejl' vises på TV 2 og på TV 2 PLAY fra 1. december.

Tidligere Tinka-eventyr kommer som optakt

TV 2s nye julekalender 'Tinka og sjælens spejl' flankeres af muligheden for at gense de to første julekalendere med Tinka. Du får nemlig mulighed for at se eller gense både 'Tinkas juleeventyr' fra 2017 og 'Tinka og kongespillet' fra 2019.

Begge julekalendere vises på TV 2 PLAY allerede fra 1. november.

'Pyrus i Alletiders Eventyr' vender tilbage

For mange danskere hænger juletiden uløseligt sammen med den drilske julenisse Pyrus, der spilles af Jan Linnebjerg. Hvis du er en af dem, der ikke kan få nok af Pyrus, kan du glæde dig til et gensyn med 'Pyrus i Alletiders Eventyr'. Her kommer Pyrus som altid galt afsted med en trylleformular. Denne gang går det ud over alle eventyrbøger, der bliver tryllet sammen til en, hvilket selvsagt giver store problemer.

'Pyrus i Alletiders Eventyr' vises på TV 2 hver eftermiddag fra 1. december og på TV 2 PLAY.

Gensyn med 'The Julekalender'

Juletiden 2022 byder også på et gensyn med klassikeren 'The Julekalender'.

Glæd dig til velkendte vendinger som "bob-bob-bob" og "Oooluuuf, jeg står under æ' mistelten" fra kalendereventyret ’The Julekalender’, som blev sendt første gang i 1991.

'The Julekalender' vises på TV 2 CHARLIE og på TV 2 PLAY fra 1. december

Julekalender for de mindste på TV 2 PLAY

For de allermindste vil der blive vist julekalenderne 'Rasmus Klumps julestue' og 'Jul i historiehulen'.

Begge julekalendere vises på TV 2 PLAY fra 1. december, hvor der vil komme et nyt afsnit op hver morgen.

'Julehjertets hemmelighed' på DR1

På DR1 kan du se den nye familiejulekalender 'Julehjertets hemmelighed'. Her foregår handlingen i sidste halvdel af 1800-tallet.

Kalenderens omdrejningspunkt er den 13-årige Karen, der arbejder som tjenestepige på en herregård. Hun ser altid frem til julen, for med julens komme kan hun få gensyn med sin bedste ven, nissen Rumle. Ud over at være Karens tro væbner er Rumle også herregårdens beskytter.

Men i år er tingene på herregården ikke, som de plejer at være. Gården overtages af mørke kræfter, som kommer på tværs i forholdet mellem Karen og Rumle. Julens magi hænger i en tynd tråd, og det vil kræve samarbejde, vilje og masser af god energi at redde den.

På DR TV kan du desuden se følgende børnejulekalendere:

 • Absalons Hemmelighed
 • Tidsrejsen
 • Jul på Slottet
 • Jul i Gammelby
 • Nissebanden
 • Nissebanden i Grønland
 • Jullerup Færgeby– Vinterbyøster
 • Bamses Julerejse
 • Ramajetternes Ju
 • Sebastians Jul
 • Onkel Rejes Julefis

Spørgsmål og svar om årets julekalendere i tv

Hvad er tv-julekalenderens historie?

En tv-julekalender er en tv-serie, som typisk sendes i 24 afsnit fra 1. december frem til juleaften 24. december. Julen er seriens gennemgående tema. Julekalenderens kulturhistorie tager afsæt i den trykte julekalender, som suppleres med underholdning og levende billeder. De første tv-julekalendere kom fra Sverige, men er i dag en fast bestanddel af juletraditionerne i både Danmark, Norge, Finland og Island.

Hvornår blev den første julekalender sendt i tv?

I 1962 forfulgte Danmarks Radio (DR) ideen om en tv-julekalender til børn. Ud af de ambitioner kom 'Børnenes julekalender', og dets første produktion blev kaldt 'Historier fra hele verden'. Den første julekalender sendte en række mindre historier fra andre lande.

Hvad hed TV 2s første julekalender?

TV 2 har siden undfangelsen haft to forskellige tilbud inden for julekalendere. Dels en familiejulekalender, og dels en voksen julekalender. Den første familiejulekalender hed 'Trolderik og nisserne' og løb over skærmen i 1990. Den første voksenjulekalender hed 'Jul i den gamle trædemølle', og den blev også sendt første gang i 1990.

Hvad er forskellen på en familiejulekalender og en voksenjulekalender?

Familiejulekalenderen er primært målrettet børn, mens voksenjulekalenderen – deraf navnet – er henvendt til voksne. Det afspejler sig både i julekalenderens overordnede tematiske fokus, manuskriptet og sendetidspunktet. Voksenjulekalenderens popularitet steg til nye højder med introduktionen af De Nattegales 'The Julekalender' på TV 2 i 1991. Den blev et kæmpe tv-hit, og De Nattergales mange sære vendinger blev en del af det danske sprog.

Er TV 2s julekalender en genudsendelse?

Årets julekalender i 2022 på TV 2 er 'Tinka og sjælens spejl', og det er ikke en genudsendelse. Men sideløbende med 'Tinka og sjælens spejl' genudsendes en række ældre julekalendere, ligesom der sendes julekalendere på kanaler som TV 2 CHARLIE og TV 2 ZULU. Det er også muligt at dykke ned i arkivet af julekalendere på TV 2 PLAY.